Εντονότατες και μαζικές οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο για το μέλλον της Ακαδημίας – Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτείνει να καταργηθεί, όπως και το Γενικό Λύκειο, επιθυμεί να μη λειτουργήσει ούτε καν η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών – Για «προδοτική απόφαση» έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων
Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας
Κάτι παραπάνω από έντονες, αλλά και ιδιαίτερα μαζικές είναι οι… αναμενόμενες αντιδράσεις, που εκδηλώνονται σε τοπικό επίπεδο απέναντι στην υποκριτική στάση της Ιεραρχίας για το μέλλον της Ακαδημίας Βελλάς, που δεν υποβαθμίζεται απλώς, αλλά προτείνεται να καταργηθεί, όπως και το Γενικό Λύκειο, ενώ παράλληλα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτείνει να μη λειτουργήσει ούτε καν η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, αλλά να προτιμηθεί η Θεσσαλονίκη έναντι της Βελλάς.
Υπενθυμίζουμε πως όλα ξεκίνησαν μετά τις επίσημες δηλώσεις του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ Ιερώνυμου, οι οποίες και εξόργισαν τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής πολιτικής σκηνής, της αυτοδιοίκησης, όπως όμως ξεσήκωσαν τους Βελλαϊτες, σε όλη τη χώρα.
Ειδικότερα, η πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς το υπουργείο Παιδείας για το νομοσχέδιο της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, με 14 συνολικά σημεία αποτελεί ίσως την κορωνίδα της προσπάθειας απαξίωσης της Βελλάς, με τη σφραγίδα μάλιστα της Ιεραρχίας. Αντίθετα ακόμη και από το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπ. Παιδείας και στο οποίο προβλέπεται, ότι στη Βελλά θα λειτουργήσει η μία εκ των τριών Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, η ΔΙΣ στην πρότασή της προς το υπουργείο ζητά να μη λειτουργήσει η Σχολή στη Βελλά, αλλά στη Θεσσαλονίκη.
Ως εκ τούτου, μόνον ως υποκριτική μπορεί να εκληφθεί η δήλωση του κ. Ιερώνυμου, ότι η Εκκλησιαστική Σχολή της Βελλάς θα φιλοξενεί τη μία από τις τρεις Σχολές Μαθητείας που ιδρύονται από το υπουργείο, αφού η ΔΙΣ προτείνει να μη λειτουργήσει στη Βελλά, αλλά στη Θεσσαλονίκη.
«Αναγνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά και συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς – Ιωαννίνων στο Γένος και στα εκκλησιαστικά γράμματα, καθόλη την μεγάλη πορεία της. Και τώρα στηρίζω την λειτουργία της και την συνέχιση του οράματός της για περαιτέρω καλλιέργεια των παιδιών της Ηπείρου και της Ελλάδας στα εκκλησιαστικά γράμματα. Πιστεύω πως το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα βρει τον τρόπο να συνεχίσει απρόσκοπτα την μεγάλη προσφορά της στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας. Εξ όσων γνωρίζω άλλωστε η Εκκλησιαστική Σχολή Ιωαννίνων θα φιλοξενεί ένα από τα νέα ΣΜΥΚ που ιδρύονται από το υπουργείο», αναφέρει η δήλωση του Αρχιεπισκόπου, που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των γενικευμένων πλέον αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων
Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο οποίος έκανε λόγο για μια απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία «απαξιώνει» τη Βελλά και την ιστορία 110 ετών στην εκκλησιαστική εκπαίδευση που παρέχει.
Ο Μητροπολίτης δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση και η απόφαση ελήφθη ερήμην του ενώ δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση ούτε με τον Αρχιεπίσκοπο, ούτε με άλλους Μητροπολίτες.
Εκείνο, που προκαλεί εντύπωση είναι ότι την απόφαση για το μέλλον της Βελλά δεν στήριξαν ούτε οι Ηπειρώτες αρχιερείς που μετέχουν στην ΔΙΣ δηλαδή οι μητροπολίτες Κονίτσης, Άρτας αλλά και ο Κηφισίας.
«Είναι μια προδοτική απόφαση! Είναι ακατανόητη, απαράδεκτη… Μια τέτοια Σχολή δεν μπορεί να κλείνει ελαφρά τη καρδία.. Είναι γελοία απόφαση και είναι γελοίο να επικαλείται η Ιερά Σύνοδος εθνικούς λόγους για την μεταφορά της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Εάν ήθελαν να διεκδικήσουν κάτι για την Θεσσαλονίκη, έχουν κάθε δικαίωμα αλλά όχι να κλείνουν την Βελλά», σημείωσε.
Αίσθηση προκάλεσε όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει μεθόδευση στην λήψη της απόφασης για την Βελλά για να απαντήσει πως «έτσι φαίνεται» και να συνεχίσει λέγοντας απευθυνόμενος στους άλλους ιεράρχες: «Ντρέπομαι να τους πω αδελφούς».
Από τα πυρά του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμου, δεν γλίτωσε ούτε ο Αρχιεπίσκοπος, τον οποίο αποκάλεσε «πατέρα του».
Στον Αρχιεπίσκοπο υπενθύμισε μια ρήση του Ευαγγελίου με τα λόγια του Χριστού: «Όποιος αγαπάει τον πατέρα του, τη μάνα του, τα αδέλφια του πιο πολύ από μένα, δε μου είναι άξιος». «Εγώ, λοιπόν, αγαπώ πιο πολύ την Εκκλησιά και από τον Μακαριότατο, και από τη μάνα μου, και από τον πατέρα μου, και από τα αδέλφια μου κι απ’ όλους».
Ο Περιφερειάρχης
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Μητροπολίτη, παρόντες ήταν και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε την απόφαση «κεραυνός εν αιθρία» λέγοντας ότι πρέπει να αναθεωρηθεί «για εθνικούς και ιστορικούς λόγους».
Όπως είπε «το Πωγώνι φθίνει και πρέπει να βρεθούν τρόποι για να στηριχθεί αν δεν θέλουμε τα σύνορα να φτάσουν στα Γιάννενα…».
Ακόμη, με ανάρτησή του σημειώνει πως: «Η κατάργηση κάθε μορφής εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στη Βελλά αποτελεί ύβρη στη μνήμη του μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου, αλλά και προσβολή στην προσφορά των Ηπειρωτών μεγάλων ευεργετών στο έθνος, την παιδεία και την πατρίδα, μάλιστα κατά το έτος που τιμάται το Ιωβηλαίο των διακοσίων ετών από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για την εκκλησιαστική εκπαίδευση στη Βελλά συνιστά απαξίωση της προσφοράς των Βελλαϊτών στην εκκλησία, τον τόπο, την πατρίδα, τις επιστήμες, την παιδεία και το δημόσιο, κοινωνικό βίο εν γένει. Απαιτούμε συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Βελλά και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τη μονομερή κατάργηση της εκκλησιαστικής ανώτατης ακαδημίας Βελλάς. Αν μείνουν οι άλλες εκκλησιαστικές ακαδημίες και αναβαθμιστούν, όπως άλλωστε αρμόζει σε παραγωγικές σχολές της εκκλησίας, πρώτη πρέπει να μείνει και να αναβαθμιστεί η σχολή από την οποία άρχισε στην Ελλάδα η ανώτερη εκκλησιαστική εκπαίδευση, η σχολή Βελλάς. Η δε ίδρυση σχολής μαθητείας υποψήφιων κληρικών στη Βελλά πρέπει να προκριθεί ως απαραίτητη, τόσο από την εκκλησιαστική διοίκηση, όσο και από το υπουργείο Παιδείας, αυτονόητα».
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ χαρακτήρισε την απόφαση «αδικαιολόγητη και ακατανόητη» λέγοντας ότι «θα πρέπει όλοι οι Ηπειρώτες να στηρίξουν την λειτουργία και την διεύρυνση των σχολών στην Βελλά. Η Ιεραρχία να αναγνωρίσει το λάθος της».
Επίσης, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ελισάφ, σημειώνει: «Προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη σε όλους τους Ηπειρώτες η εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στην Θεσσαλονίκη αντί στη Βελλά όπως προβλέπεται στο άρθρο του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου. Η Βελλά αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της χώρας που ξεκίνησε την λειτουργία του όταν ακόμη ο τόπος μας ήταν υπόδουλος. Φέρει τη σφραγίδα κορυφαίων προσωπικοτήτων και η διατήρησή της είναι καθήκον της πολιτείας και της εκκλησίας.
Κάθε προσπάθεια κατάργησής της αποτελεί προσβολή στην προσφορά των Ηπειρωτών και των Εθνικών Ευεργετών. Κάθε προσπάθεια κατάργησής της συνιστά απαξίωση της προσφοράς των Βελλαϊτών στην εκκλησία, στην κοινωνία, στην παιδεία και στο δημόσιο βίο.
Θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Βελλά και εκτιμώ ότι κανένας Ηπειρώτης, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκεται, δεν θα αποδεχθεί την μονομερή κατάργηση της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Αν διατηρηθούν και αναβαθμιστούν οι υπόλοιπες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, πρώτη που πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της είναι αυτή στη Βελλά. Η ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών είναι απαραίτητη. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στην ιστορία και την προσφορά των Ηπειρωτών».
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Εξάλλου, χθες, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης χαρακτήρισε την απόφαση «μεγάλη αδικία» λέγοντας πως απαξιώνει την ιστορία όλων όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα».
Επίσης, ο κ. Καψάλης, σε επιστολή στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο σχετικά με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Αποτελεί για όλους μας δυσάρεστη έκπληξη η αποδοχή, από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου, της απόφασης της Κυβέρνησης για κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς και παύση της δραστηριότητάς της ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία. Πρόκειται για την αρχαιότερη Εκκλησιαστική Σχολή που στην πολύχρονη λειτουργία της έχει προσφέρει ποικιλοτρόπως στην ελληνική κοινωνία κι έχει αποδώσει εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους
Για την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου δε, αποτελεί σημείο αναφοράς και πολλοί από εμάς έχουμε την χαρά και την τιμή να αποτελούμε μέλος της μεγάλης οικογένειας των Βελλαϊτών.
Όπως είχαμε επισημάνει και σε σχετική επιστολής μας στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, σε μία εποχή που η Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να δημιουργήσει Ιερατικές – Εκκλησιαστικές Σχολές στα πέρατα του κόσμου, η επικείμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί πρόταση που αφενός δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό κι αφετέρου θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη διακονία της Εκκλησίας.
Θα αναμέναμε, λοιπόν, μία συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της Κυβέρνησης αλλά και της Εκκλησίας για ανάδειξη της προσφοράς της Βελλάς ώστε να συνεχίσει το σπουδαίο εκπαιδευτικό της έργο. Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθεί με οιονδήποτε τρόπο ώστε να συνεχίσει να αποτελεί «φάρο» της θρησκευτικής μας παράδοσης και της ελληνικής παιδείας».
Η Μαρία Κεφάλα
Παράλληλα, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα με δήλωσή της επισημαίνει ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η ίδρυση Σχολής Μαθητείας Κληρικών στη Βελλά.
«Η Βελλά απετέλεσε από το 13ο αιώνα και για 400 χρόνια περίπου μεγάλο πνευματικό κέντρο. Το 1911 ο τότε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων Βλάχος ίδρυσε εκεί Ιεροδιδασκαλείο από όπου αποφοιτούσαν δάσκαλοι και ιερείς και όπου έμεναν δωρεάν οι σπουδαστές. Πλήθος διαπρεπών πολιτικών, νομικών και επιστημόνων έχουν αποφοιτήσει από εκεί.
Κανείς δεν υποβαθμίζει την ιστορικότητα και σπουδαιότητα της Βελλάς, ούτε την προσφορά των Βελλαϊτών στην Εκκλησία και την κοινωνία. Πολύ νωρίς και πριν προκύψει η οποιαδήποτε εισήγηση, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Υπουργό όσο και με τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου προκειμένου να εξασφαλίσουμε και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, για τα οποία οι λύσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. Υπήρξε άλλωστε και σχετική κοινοβουλευτική μου ερώτηση. Το Υπουργείο Παιδείας δουλεύει μεθοδικά για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας και το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα το αποδείξει».
Η Μερόπη Τζούφη
Ακόμη, σε γραπτή δήλωση της βουλευτού Ιωαννίνων, Μερόπης Τζούφη, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Άραγε ποιους ωφελεί το «λουκέτο» στο ιστορικό εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της Ηπείρου; Γιατί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την αναβάθμιση ορισμένων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και την υπονόμευση άλλων, μεταξύ αυτών και της Βελλάς; Το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα αποδεχθεί την πρόταση για ίδρυση ΣΜΥΚ στη Θεσσαλονίκη αντί των Ιωαννίνων; Παραμένει άγνωστο με ποιους συζητά και με ποιους συναποφασίζει η Νίκη Κεραμέως. Όμως οι Ηπειρώτες ζητούν απαντήσεις, άμεσα και επιτακτικά. Ας σταματήσει λοιπόν να αιφνιδιάζει και να κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις των τοπικών βουλευτών της ΝΔ. Και ας απαντήσει επιτέλους στη σχετική αναφορά που καταθέσαμε από κοινού με τη συνάδελφο βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, πριν από δύο και πλέον μήνες στη Βουλή, για το μέλλον των εκκλησιαστικών σπουδών.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η αναβάθμιση της ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης περνά μέσα από την ουσιαστική ένταξη των συγκεκριμένων σπουδών στον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες αλλαγές προϋποθέτουν το διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και όχι μεροληπτικές, τελεσίδικες ανακοινώσεις».
Ο Στέφανος Φούσας
Ο καθηγητής καρδιολογίας και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στεφ. Φούσας κάνει λόγο για δυσάρεστη έκπληξη, αναφερόμενος στην πρόταση της ΔΙΣ και με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο ζητά την αναβάθμιση λειτουργίας της Ακαδημίας.
«Η συγκεκριμένη απόφαση, τολμώ να πω ότι είναι τουλάχιστον προσβλητική για τη μεγάλη οικογένεια της Ηπείρου, των Ηπειρωτών και των Εθνικών μας Ευεργετών και δεν συνάδει με την εκατονταετή και πλέον εκπαιδευτική προσφορά της Σχολής και των άξιων εκπαιδευτικών που θήτευσαν σε αυτή.
Η αναγνώριση της υψίστης προσφοράς της Ιεράς Σχολής Βελλάς από εσάς πρόσφατα, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι θα βρεθεί η πρέπουσα λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής.
Άποψή μου, όπως και άποψη όλων των Βελλαϊτών είναι ότι η Σχολή αυτή θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να λειτουργεί αλλά και να αναβαθμιστεί στο μέτρο του δυνατού, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει θεάρεστο εκπαιδευτικό έργο ταυτισμένο με την Ιερά μας Παράδοση και την Ελληνική Παιδεία», σημειώνει ο κ. Φούσας στην επιστολή του.
Ο Αντώνης Φούσας
Επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο απέστειλε και ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας.
Μεταξύ άλλων σε αυτή σημειώνει και τα εξής: «Η νέα αυτή εξέλιξη, είναι τελείως διαφορετική από την ως άνω εσφαλμένη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά δεν είναι η λύση που αξίζει στην Ιστορική Σχολή Βελλάς και που δικαιολογημένα αξιώνουν οι Ηπειρώτες. Η μόνη ορθή λύση και αυτό αξιώνουν οι απανταχού Ηπειρώτες (παράγοντες και πολίτες να παραμείνει η Σχολή Βελλάς ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία. Η Βελλά έχει ιστορία λειτουργίας της εκατό και πλέον ετών (από το 1911) και η προσφορά της στην Εκκλησία και στην Εκπαίδευση είναι τεράστια και ανεκτίμητη. Η προσφορά της, όμως, είναι σαφέστατα και εθνική και μάλιστα σε πολύ δύσκολες περιόδους για τη χώρα μας».
Οι απόφοιτοι Βελλαϊτες
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (Αθηνών) και η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων εκφράζουν και την αντίθεσή τους και την έντονη διαμαρτυρία τους για την πρόταση της Ιεραρχίας, κάνοντας λόγο για επιχειρούμενο ατόπημα.
«…θεωρούμε απαραίτητη την επανεξέταση του όλου ζητήματος, προς την κατεύθυνση αποτροπής της κατάργησης της εν λόγω Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και των ετέρων συναφών Σχολείων Βελλάς και μάλιστα χωρίς την πρόβλεψη ίδρυσης κάποιας άλλης ισότιμης Πανεπιστημιακής Σχολής σε αντιστάθμισμα της κατάργησης αυτής», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Η «Ενότητα Πολιτών»
Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις που αφορούν την λειτουργία της Σχολής Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών της Ι.Μ. Βελλάς εκφράζει την αντίθεσή της στις προτάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και δηλώνει παρούσα στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων προκειμένου αυτές να ανατραπούν.
«Η ιστορικότητα της σχολής που επί 100 και πλέον έτη έχει δημιουργήσει μια βαθιά παράδοση προσφοράς στην εκπαίδευση, όχι μόνο σε ιερατικό αλλά και γενικότερο επίπεδο, καθώς επίσης και η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας της Σχολής, αλλά και της εφαρμογής νέων πιλοτικών προγραμμάτων στον πρωτόγεννη τομέα, δεν μπορούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπούν. Η Ι. Μ. Βελλάς αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο, απόφοιτοί της έχουν αφήσει αποτύπωμα προσφοράς, μεταξύ άλλων και στην αυτοδιοίκηση, και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι τόσο ως παράταξη όσο και ως δημοτικό συμβούλιο οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της. Καλούμε τον πρόεδρο του Σώματος να προκαλέσει λήψη απόφασης για την έκδοση ψηφίσματος στην κατεύθυνση στήριξης της λειτουργίας της Σχολής», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης Μπέγκα.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία
Τέλος, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην εκκλησιαστική εκπαίδευση και την Βελλά ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας των απόδημων Ηπειρωτών μαζί με ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Ηπείρου.
«Η πληροφορία ότι με σχέδιο νόμου συνοδευόμενο με θετική εισήγηση της Ιεράς Συνόδου καταργείται η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς και οι συναφείς Εκκλησιαστικές Σχολές, Λυκείου, Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής, μας βρίσκει καθ’ ολοκληρίαν αντίθετους. Επιπλέον, η υλοποίηση της σκέψης αυτής έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία και την προσφορά της περιώνυμης Σχολής, αφού αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της χώρας με τεράστια προσφορά στη δημόσια ζωή. Καλούμε όλους τους Ηπειρώτες πολιτικούς, τους Τοπικούς παράγοντες, όλους τους κοινωνικούς φορείς, τον λαό της Ηπείρου να υψώσει τη φωνή του, να αγωνιστεί για να μην υλοποιηθεί αυτή η πρόταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Βιβλία στους πρωτεύσαντες μαθητές των τριών τάξεων του ΓΕΛ Βελλάς
Τη Δευτέρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος επέδωσε τα βιβλία – ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στους πρωτεύσαντες μαθητές των τριών τάξεων του ΓΕΛ Βελλάς.
Ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε το Μητροπολιτικό μέγαρο τη Διευθύντρια και τους μαθητές και μεταξύ άλλων είπε στον χαιρετισμό του: «Θέλω καταρχήν να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην διευθύντρια, την κ. Καλύβα, αλλά και στους καθηγητές που υπηρετούν στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς για όλη την προσπάθειά τους, ιδιαίτερα στην κ. Καλύβα για την προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσει τη λειτουργία του Λυκείου, πράγμα που το έκανε πολύ επιτυχημένα, αλλά και να βγάλει το Εκκλησιαστικό Λύκειο της Βελλάς από την απομόνωση και να δείξει το έργο και την δραστηριότητά του στην κοινωνία, με πολλές καινοτόμες δράσεις, οι οποίες μάλιστα βραβεύτηκαν ιδιαιτέρως. Χαιρόμαστε που μαθητές σαν εσάς, που θα μπορούσαν να διαπρέψουν σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο της πατρίδας μας, επέλεξαν το Εκκλησιαστικό Λύκειο της Βελλάς, πράγμα το οποίο και μας συγκινεί ως κίνηση, αλλά βεβαίως μας κάνει και υπερήφανους. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να δωρίσει ένα βιβλίο σε κάθε μαθητή που πρώτευσε σε κάποια τάξη Εκκλησιαστικού Λυκείου, και καθήκοντος σήμερα σας καλέσαμε εδώ έτσι ώστε να σας επιδώσουμε τα βιβλία, όπως επίσης και έναν τόμο, ένα βιβλίο, για την βιβλιοθήκη του Εκκλησιαστικού Σχολείου Βελλάς. Από τη μια μεριά λοιπόν σάς τιμούμε και ως Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ως Μητρόπολη καθηκόντως για αυτές τις επιδόσεις, για αυτήν την επιμέλεια που έχετε, αυτήν την προσπάθεια που κάνετε και βεβαίως και για την αγάπη για την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Από την άλλη βρισκόμαστε στην τραγική θέση να πούμε ότι η ίδια η Σύνοδος, η οποία σας βραβεύει με αυτό τον τρόπο, σας επιβραβεύει για τον κόπο και την προσπάθειά σας, αποφασίζει το κλείσιμο αυτών των σχολών και μάλιστα, δυστυχώς, το κλείσιμο όλων των σχολών της Βελλάς. Είναι μια τραγική εξέλιξη, η οποία μας ανησύχησε πάρα πολύ το τελευταίο τριήμερο και για την οποία υπήρξαν και υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις σε όλη την κοινωνία της περιοχής και δεν σας κρύβω ότι εγώ έφτασα στα ανθρώπινα όριά μου αυτές τις ημέρες με κίνδυνο ακόμα και της υγείας μου.
Είναι ένα οξύμωρο πράγμα από τη μια να βραβεύουμε τους ανθρώπους για τις επιδόσεις τους και από την άλλη να τους λέμε ότι το σχολείο σας δεν θα υπάρχει πια. Αλλά είναι και ένα σημείο των καιρών που δείχνει ότι δυστυχώς πια δεν υπάρχουν στεγανά και δυστυχώς σε όλους τους χώρους μπορούμε άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε.
Αυτό ας είναι ένα μάθημα για όλους μας και ειδικά ένα μάθημα για εσάς τα νέα παιδιά να μην ακολουθήσετε αυτό το παράδειγμα. Να μη λέτε άλλα και να κάνετε άλλα, αλλά να είσαστε δυνατοί, στιβαροί άνθρωποι, που θα λέτε κάτι επειδή το πιστεύετε και αυτό το κάτι θα παλεύετε στη ζωή σας να το κάνετε και πράξη».
Η κα. Καλύβα απαντώντας στην προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι γονείς λοιπόν μάς δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης και τα παιδιά τους, έστω και για ένα χρόνο, θα μας τα εμπιστευτούν σε αυτό το σχολείο. Θεωρώ ότι και η τελεία να μπει, μπαίνει με αξιοπρέπεια. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά. Κάτι που ήταν και προσωπικός στόχος δικός μου. Αλλά θεωρώ ότι αυτά τα παιδιά γέμισαν τις βαλίτσες τους με κάτι. Στενοχωριέμαι όμως για τα παιδιά που δεν θα προλάβουν να γευτούν όλα αυτά που θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε. Είχαμε κι άλλα σχέδια κι άλλα όνειρα. Οφείλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά, πρώτα απ’ όλα ως μάνα, που με στηρίξατε, και δεύτερον σαν διευθύντρια του σχολείου που πάντα μα πάντα, θα έχω να το λέω, ήσασταν με το δικό σας τρόπο δίπλα μας. Εμείς θέλουμε τις ευχές και τις προσευχές σας. Η συγκίνησή μου είναι διπλή και για τους τρεις μαθητές και σαν μάνα των δύο δικών μου παιδιών, που πρώτευσαν. Θέλω να πω ότι ο Κωνσταντίνος Μαλάμης ήρθε στη 2α Λυκείου αριστούχος μαθητής από σχολείο της πόλης, κάνοντας 70 χλμ μαζί με όλα τα παιδιά κάθε μέρα και χωρίς φέτος να έχουμε και μεσημεριανό. Δεν χάσαμε ένα παιδί. Κάτι σημαίνει αυτό».