Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, αποκάλυψε στο Ioannina TV, πως οι πρώτες εργασίες κατασκευής του δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου, θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους – Στον σχεδιασμό υπάρχει και πρόβλεψη για επέκταση του δικτύου από το ΠΓΝΙ στην πανεπιστημιούπολη
Με ταχείς ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), αναφορικά με την κατασκευή του δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, μίλησε την Τρίτη στο Ioannina TV και έκανε γνωστό πως οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους, με τους πρώτους καταναλωτές, βιομηχανικούς, εμπορικούς και οικιακούς να εκτιμάται, ότι θα κάνουν χρήση του φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα.
Ο κ. Τσάκας, μίλησε για την υλοποίηση του σχεδιασμού σε ό,τι αφορά στην πόλη των Ιωαννίνων και τη σύνδεσή της με το φυσικό αέριο και επιβεβαίωσε πως στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ για το τοπικό δίκτυο μέσης και χαμηλής πίεσης, συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα σύνδεσης του ΠΓΝΙ μέσω της κατασκευής ενός δικτύου χαμηλής πίεσης στη Δ.Ε. Μπιζανίου του Δ. Ιωαννιτών.
Παράλληλα όμως ο κ. κ. Τσάκας επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό αυτό, επίσης όμως και μία επιπλέον παράμετρο, εξαιρετικά σημαντική, που είναι η πρόβλεψη επέκτασης του δικτύου από το ΠΓΝΙ στην πανεπιστημιούπολη.
Σημείωσε μάλιστα ότι εκτός από το τεχνικό σκέλος, είναι και μία θεσμικά απαραίτητη και ωφέλιμη κίνηση, για έναν από τους μεγαλύτερους δυνητικούς καταναλωτές, όπως είναι η πανεπιστημιούπολη, αναγνωρίζοντας, ότι υπάρχουν παράμετροι και ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν με τη διοίκηση του ιδρύματος.
«Κατανοούμε την απόλυτη ανάγκη και για το ΠΓΝΙ και για το Πανεπιστήμιο, αν και εκεί υπάρχουν πιο δύσκολες διαδικασίες. Νομίζω όμως, ότι θα βρούμε τον τρόπο να επεκτείνουμε το δίκτυο και στην πανεπιστημιούπολη», ανέφερε ο κ. Τσάκας.
Η διαδικασία
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η διαδικασία υλοποίησης του σχεδιασμοί για το τοπικό δίκτυο φυσικού αερίου είναι αρκετά προωθημένη, αφού υπάρχει οριστική σύμβαση με τον ανάδοχο και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία ενοικίασης χώρων στη ΒΙΠΕ, όπου θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν οι δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά από τη ΒΙΠΕ με δίκτυο μέσης πίεσης που θα μετατρέπεται σε δίκτυο χαμηλής πίεσης, ενώ εισέρχεται στον αστικό ιστό.
«Το πρώτο ορόσημο για εμάς για το πότε θα δοθεί φυσικό αέριο στην πόλη των Ιωαννίνων, δεν είναι η ολοκλήρωση του δικτύου, γιατί αυτή είναι μία δυναμική διαδικασία που θα εξελίσσεται διαρκώς και θα συνεχίζεται, όσο επεκτείνεται το δίκτυο. Όμως, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, είναι, ότι υπολογίζουμε, ότι οι πρώτοι καταναλωτές στα Ιωάννινα θα μπορούν να κάνουν χρήση του φυσικού αερίου από τον επόμενο χειμώνα», ανέφερε ο κ. Τσάκας.
Ο αρχικός σχεδιασμός για την πόλη αφορά συνολικά σε 2.650 συνδέσεις καταναλωτών, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών, που θα κάνουν χρήση του τοπικού δικτύου με τις δεξαμενές στη ΒΙΠΕ να προμηθεύονται με βυτιοφόρα από τη Ρεβυθούσα, υγροποιημένο αέριο (LNG) το οποίο θα αεριοποιείται στη ΒΙΠΕ και από εκεί θα διοχετεύεται στο τοπικό δίκτυο.
«Μιλάμε για LNG γιατί ο ΔΕΣΦΑ που είναι ο διαχειριστής δε μιλά σήμερα, αλλά όπως φαίνεται ούτε για τα επόμενα χρόνια για προοπτική επέκτασης του δικτύου των αγωγών φυσικού αερίου προς την Ήπειρο», τόνισε ο κ. Τσάκας, που καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στον γενικότερο προβληματισμό που υπάρχει στους καταναλωτές για τις τιμές του φυσικού αερίου και αν αυτές μπορούν να αποτελέσουν ένα ανάχωμα στην διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρήση του.
«Αυτό είναι κάτι που εισπράττουμε τους τελευταίους μήνες, αλλά η αλήθεια είναι, ότι όλοι όσοι γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με τις χρηματιστηριακές τιμές αντιλαμβάνονται ότι ακόμη και σήμερα το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο από άλλες μορφές ενέργειας και επίσης, ότι σταδιακά οι τιμές στη διεθνή αγορά θα επανέλθουν σε λογικά επίπεδα, όπως αυτά του πρόσφατου παρελθόντος», κατέληξε, στις δηλώσεις του στο Ioannina TV.