Μέλη του τοπικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες, συμμετείχαν στη διαδραστική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής» και περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους μετακίνηση
Σημαντικές δυσκολίες, τις οποίες περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια, αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους μετακίνηση στην πόλη των Ιωαννίνων, που είναι από τις πλέον αφιλόξενες για άτομα με κινητικές αναπηρίες, τα μέλη του τοπικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες στην διαδραστική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής».
Αν και αναγνώρισαν ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται σταδιακά κάποια βήματα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υποδομών και κυρίως των προσβάσεων σε κινητικά ανάπηρους, η συνολική πραγματικότητα είναι πως με εξαίρεση το κέντρο του αστικού ιστού, στην υπόλοιπη πόλη είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθεί κάποιος, ενώ όπως επισήμαναν μέλη του Σωματείου που πήραν το λόγο, ίσως ακόμη πιο ενοχλητική και προσβλητική προς αυτούς, είναι η συμπεριφορά πολλών πολιτών και επαγγελματιών απέναντί τους.
Όπως επισήμανε και η παραολυμπιονίκης Ανθή Λιάγκου, η χειρότερη αναπηρία είναι η κακή συμπεριφορά και σε αυτό το σημείο στάθηκαν και άλλοι ομιλητές στην ημερίδα.
Χαιρετισμό σε αυτήν, πριν τον πρόεδρο του τοπικού Σωματείου κ. Αποστολόπουλο απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημ. Παπαγεωργίου, εκ μέρους της τοπικής ΝΟΔΕ ο Μιχάλης Τσάγκας και από το ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Βασίλης Γαρδίκος.
«Οφείλω να ομολογήσω ότι, παρόλο που έχουν γίνει κάποια βήματα ως προς την ισότιμη κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, οι ρυθμοί είναι αργοί και σίγουρα θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες πολυεπίπεδες ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου τονίζοντας, ότι η δημοτική αρχή έχει και την υποχρέωση και τη βούληση να βρίσκεται δίπλα στα άτομα που υφίστανται κοινωνικούς περιορισμούς και να προασπίζεται τα κοινωνικά και ατομικά τους δικαιώματα.
Ακόμη μίλησαν η κα Σκανδάλη, ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρίες, ενώ η αντιπρόεδρος του τοπικού Σωματείου Λούλα Βέρμπη μετέφερε τον χαιρετισμό και την εισήγηση του Λεωνίδα Ρουμπάτη, προέδρου του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου.
Οι δράσεις του ΟΚΠΑΠΑ
Παράλληλα, τις δράσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή δρομολογούνται από τον Δήμο και τον ΟΚΠΑΠΑ παρουσίασε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Πάνου στην ημερίδα που οργάνωσε το σωματείο ΑμΕΑ Ιωαννίνων ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Από τον Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ ανακοινώθηκε ότι από την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να εισέρχονται δωρεάν στο δημοτικό πάρκινγκ με την επίδειξη της μπλε κάρτας που διαθέτουν.
Την Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αναμένεται να εγκρίνει τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους δημοπράτησης για την εκπόνηση σχεδίων προσβασιμότητας σε όλα τα δημοτικά κτίρια.
Παράλληλα τα ΣΑΠ –Νηπιαγωγείο και Δημοτικό- έχουν τη δική τους στέγη στα δύο νέα κτίρια που ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στο παλιό Χατζηκώστα.
«Ο «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του Δήμου Ιωαννιτών» στον νέο του Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, που ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί η έγκρισή του μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχει δημιουργήσει Τμήμα υποστήριξης ατόμων με αναπηρία» τόνισε ο κ. Πάνου και παρουσίασε δράσεις που ήδη έχουν υλοποιηθεί.
Έτσι:
– Από το 2019 είναι ήδη σε λειτουργία το 1ο ΚΔΑΠ μεΑ για παιδιά με αναπηρία. Στεγάζεται στα Καρδαμίτσια και είναι στελεχωμένο με τις ανάλογες ειδικότητες και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Από το 2022 διαθέτει δικό του λεωφορείο για τις μετακινήσεις των παιδιών.
– Σε όλες τις δομές του ΟΚΠΑΠΑ υπάρχει προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία.
– Στον σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) περιλαμβάνεται η ένταξη δύο νέων δομών. Ενός Κέντρου Δημιουργικής φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ) και συγκεκριμένα για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, όπου υπάρχει έλλειψη στην περιοχή μας και ενός κέντρου ημέρας για παιδιά με αυτισμό.
– Βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο για την προσβασιμότητα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.
– Στο κοινωνικό παντοπωλείο παρέχονται περισσότερα κίνητρα για ωφελουμένους ΑΜΕΑ σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Ο κ. Πάνου έκανε ειδική μνεία στο πολύ σημαντικό έργο «Κέντρο για το Παιδί» το οποίο εξελίσσεται στις εγκαταστάσεις του παλιού Ασύλου Ανιάτων. Στους χώρους θα λειτουργήσουν δύο ΚΔΑΠ μεΑ και ένα ΚΔΑΠ μαζί με χώρο αναψυχής για τα παιδιά αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.
«Γνωρίζω τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία βιωματικά και όχι θεωρητικά γιατί και στην δική μου οικογένεια υπάρχει άτομο με βαριά αναπηρία. Ξέρω ότι τα προβλήματα είναι πολλά, ότι το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, όμως χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα. Είμαστε εδώ να σας ακούσουμε και να συμβάλλουμε στο βαθμό που μας αναλογεί στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία» υπογράμμισε ο κ. Πάνου.