Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο – Κορυφαία αντιεπιστημονική άποψη, να εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια των εμβολίων, τονίζει η διευθύντρια του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου – Στους 5,5 μήνες το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση του εμβολίου
Κατηγορηματική είναι η επιστημονική κοινότητα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, με την συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών να τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση πως δεν αμφισβητείται επιστημονικά η ασφάλειά τους και πως το εμβόλιο αποτελεί την μοναδική λύση απέναντι και στη νέα έξαρση της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν χθες, οι δηλώσεις στο Ioannina TV, της καθηγήτριας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθύντρια του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας, Μαρίας Κωνσταντή.
Η κα Κωνσταντή τόνισε, ότι με δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων να έχουν ήδη χορηγηθεί, σχεδόν για έναν χρόνο σε όλον τον πλανήτη, συνιστά κορυφαία αντιεπιστημονική άποψη, να υπάρχουν κάποιοι που να εκφράζουν φόβους, για την αποτελεσματικότητα ή και την ασφάλεια των εμβολίων.
«Υπήρξαν και επιστήμονες ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν παρόμοιες απόψεις για τα εμβόλια. Δεν είναι ντροπή να αλλάζεις γνώμη. Το διακύβευμα είναι πλέον τεράστιο. Χάνονται καθημερινά νέοι άνθρωποι επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί ενώ είχαν τη δυνατότητα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε όλοι μας, είναι να εμπιστευτούμε τους επιστήμονες που τρώνε τη ζωή τους στις έρευνες και τα εργαστήρια», ανέφερε η κα Κωνσταντή, στέλνοντας και αυτή το δικό της μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς.
Για τα φάρμακα
Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του Ioannina TV, και αφού τα πρώτα φαρμακευτικά σκευάσματα για τον κορωνοϊό έχουν λάβει ήδη τη σχετική έγκριση για την παραγωγή και διάθεσή τους στη αγορά και άλλα να βρίσκονται στο τελικό στάδιο, τα φάρμακα δε δρουν προληπτικά και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τα εμβόλια.
«Πρόκειται για μία παραγωγή μερικών εκατομμυρίων φαρμάκων, που κοστίζουν πανάκριβα, επομένως δε θα κυκλοφορούν ευρέως, όπως τα εμβόλια. Θα χορηγούνται επίσης σε συγκεκριμένους ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως προς την εμφάνιση του ιού και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων και κυρίως δε θα χορηγούνται προληπτικά, επομένως το εμβόλιο δε μπορεί να υποκατασταθεί», τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Κωνσταντή.
Αύξηση εμβολιασμών
Παράλληλα, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να συμπληρώνει πλέον δύο μήνες κανονικής λειτουργίας, η κα Κωνσταντή τόνισε, ότι υπάρχει ένα ασφαλές χρονικό δείγμα πλέον, που επιβεβαιώνει, ότι με την τήρηση των μέτρων εντός των σχολικών αιθουσών και των εργαστηρίων και φυσικά με το μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ειδικά στην Ιατρική Σχολή, που αφορά στο σύνολο των καθηγητών και των φοιτητών.
«Μπορώ ανεπιφύλακτα να πω, ότι υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από τους φοιτητές που επέστρεψαν στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε ανάλογα. Τηρούνται τα μέτρα στο απόλυτο, όλοι οι φοιτητές της Ιατρικής είναι εμβολιασμένοι όπως και οι καθηγητές και προς το παρόν τα μαθήματα του εξαμήνου διεξάγονται χωρίς προβλήματα και έτσι ευελπιστούμε να συνεχίσουν», κατέληξε η κα Κωνσταντή.
Η τρίτη δόση
Από την άλλη, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού χορήγησης της τρίτης δόσης θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, επιβεβαίωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αλλά, όπως είπε, η χορήγηση δεν θα γίνεται νωρίτερα του εξαμήνου.
Χθες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων ημερών. Ο ίδιος ξεκαθάρισε όμως ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα συνεχίσει να γίνεται αφού έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Επίσης χθες, η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλλου, είχε τονίσει πως η πλατφόρμα των ραντεβού τρίτης δόσης θα ανοίγει για όλους τους πολίτες στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Η κ. Παπαευαγγέλλου, πρόσθεσε ότι συζητήθηκε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού η χορήγηση της τρίτης δόσης νωρίτερα ωστόσο δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο «και πρέπει να επικεντρώσουμε να γίνει στη σωστή ώρα, σε όλους».
Πρόσθεσε ωστόσο πως ενώ γίνεται συζήτηση για την τρίτη δόση, ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, αυτοί δηλαδή που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν, να μπουν στις ΜΕΘ ή να χάσουν τη ζωή τους.
Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία να πειστούν να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50, λέγοντας χαρακτηριστικά «αποτύχαμε σε αυτό, ας το πούμε, ας μη φοβόμαστε τις λέξεις». Η καθηγήτρια εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για την πορεία των εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες.
Για το εμβόλιο της γρίπης
Τέλος, για τη συνδυαστική χορήγηση του εμβολίου της γρίπης, με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μίλησε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος έγραψε, με ποιο τρόπο θα πρέπει να γίνει η χορήγησή τους.
Ο Γκίγκας Μαγιορκίνης αφού εξήγησε ποιες είναι οι διαφορές των δύο εμβολίων προχώρησε στους τέσσερις κανόνες με βάση τους οποίους πρέπει να γίνει η χορήγησή τους.
Αναλυτικά γράφει στην ανάρτησή του:
«Σχετικά με την συνδυαστική χορήγηση του εμβολίου της γρίπης με το εμβόλιο της Covid-19.
Το ευρέως διαδεδομένο εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ιούς. Αυτού του είδους τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιγόνα του ιού είναι έτοιμα και μπορεί να τα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα άμεσα για την παραγωγή ανοσολογικής απάντησης.
Τα εμβόλια mRNA όπως είναι της COVID-19 ωστόσο είναι ένα βήμα πίσω (γεγονός που τα κάνει και πιο αποτελεσματικά εν τέλει) και πρέπει να παράξουν τα αντιγόνα που στη συνέχεια θα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρητικά λοιπόν μπορούν να επηρεασθούν από τις ιντερφερόνες που εκκρίνονται από μία διέγερση του ανοσοποιητικού (όπως άλλη λοίμωξη ή άλλο εμβόλιο) καθότι οι ιντερφερόνες μπορούν να μπλοκάρουν την παραγωγή των αντιγόνων από τα mRNA. Κατά πόσο αυτή η θεωρητική γνώση είναι σημαντική δεν το γνωρίζουμε, οπότε κρατάμε αυτήν την πληροφορία με επιφύλαξη μελλοντικών μελετών που μπορεί να δείξουν ότι το timing στην πράξη μπορεί να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο.
Με βάσει, λοιπόν, αυτή την θεωρητική γνώση οι παρακάτω κανόνες μπορούν να βοηθήσουν στο να παραχθεί η βέλτιστη απόδοση του εμβολίου COVID-19:
1) Η απόδοση του εμβολίου της γρίπης δεν θα επηρεασθεί όποτε και αν γίνει
2) Αφού γίνει το εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες μέχρι την χορήγηση οποιασδήποτε δόσης του mRNA COVID-19
3) Μετά την ολοκλήρωση του mRNA COVID-19 το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι η επόμενη δόση του mRNA COVID-19 θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον δεύτερο κανόνα)
4) Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση mRNA εμβολίου COVID-19 και εμβολίου της γρίπης την ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ
Παράδειγμα 1: Σήμερα κάνω την πρώτη δόση του mRNA COVID-19 και μετά από 10 ημέρες προγραμμάτισα να κάνω το εμβόλιο της γρίπης. Η επόμενη δόση του εμβολίου mRNA COVID-19 θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό από τη γρίπη δηλαδή σε 30 ημέρες από την πρώτη δόση.
Παράδειγμα 2: Σήμερα έκανα την δεύτερη (ή τρίτη) δόση του εμβολίου mRNA COVID-19, αλλά εκκρεμεί το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης μπορώ να το κάνω όποια ημέρα με βολεύει από εδώ και πέρα, ακόμα και την ίδια ημέρα».
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας