Συγκεκριμένες διευκρινίσεις, μια ημέρα μετά τη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, για το φωτοβολταϊκό στο Μαργαρίτι του Δήμου Ηγουμενίτσας, κλήθηκε να δώσει ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής, Βασίλης Γοργόλης.
Ο κ. Γοργόλης, εξέφρασε την άποψη της περιφερειακής αρχής, πως οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος των προτάσεων που φτάνουν για γνωμοδότηση σχετικά με έργα ΑΠΕ πλην της εξέτασης κατά περίπτωση, θα συνιστούσε «φαλκίδευση» της διαδικασίας.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες και την κριτική που δέχεται η περιφερειακή αρχή, ότι εξετάζει και γνωμοδοτεί κατά περίπτωση και κατά το δοκούν, ανάλογα με το ποιοι είναι ή φέρονται να είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και στάθηκε σε συγκεκριμένα κριτήρια, που καθορίζουν, όπως είπε, τις γνωμοδοτήσεις.
«Προφανώς και αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά, κάθε περίπτωση, ακολουθώντας και εξετάζοντας τρία συγκεκριμένα κριτήρια. Το είδος της επένδυσης, την ισχύ της και την περιοχή στην οποία αναφέρεται. Αν αντιμετωπίζαμε με τον ίδιο τρόπο όλες τις επενδύσεις, θα φαλκιδεύαμε τη διαδικασία. Επίσης όμως παίζει ρόλο και εξετάζουμε κάθε φορά και τη στάση της τοπικής κοινωνίας, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι ακολουθούμε ή εφαρμόζουμε ό,τι προτείνει η τοπική κοινωνία. Όποιος δε θέλει να καταλάβει, το κάνει για να ασκήσει μικροπολιτική.
Οι γνωμοδοτήσεις είναι υπηρεσιακά άρτιες στο 100%», ανέφερε ο κ. Γοργόλης.
Ο κ. Γοργόλης έκανε αναφορά όμως και σε προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής για την ίδια περιοχή, επίσης για την λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, που είχαν απορριφθεί. «Οι προτάσεις αυτές είχαν απορριφθεί, γιατί εξετάστηκε η συνολική ισχύς που δέσμευε ένα μεγάλο τμήμα της συνολικής διαθέσιμης ενέργειας και επίσης αφορούσαν έναν επενδυτή και όχι περισσότερους», τόνισε.
Για το χωροταξικό
Ερωτηθείς για το εάν παίζει ρόλο στις γνωμοδοτήσεις το γεγονός, ότι απουσιάζει μέχρι σήμερα ένα σαφές χωροταξικό πλαίσιο για την εγκατάσταση των ΑΠΕ, ο κ. Γοργόλης σημείωσε πως αυτό είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας, όμως οι τοπικοί φορείς και εν προκειμένω η Περιφέρεια δε μπορεί να περιμένει, πότε θα γίνει το χωροταξικό.
«Οι κανόνες δε μπορούν να τεθούν από την Περιφέρεια και αυτό είναι σαφές. Εμείς κοιτάμε την περιβαλλοντική διάσταση κάθε πρότασης που έρχεται. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο αν υπάρχουν βοσκήσιμες ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να αποφασίσουμε και γενικότερα είαμστε αρνητικοί σε έργα που αφήνουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», ανέφερε.