Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας, το οποίο θα συμβάλει στη διασύνδεση του ερευνητικού δυναμικού της περιοχής – Στη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση start up εταιρειών, αναφέρθηκε ο Γεν. Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας
Τεράστια ώθηση σε τομείς όπως η τεχνολογική ανάπτυξη, η απασχόληση και η προσέλκυση νέων επενδύσεων, αναμένεται να δώσει στην Ήπειρο, το Κέντρο Έρευνας και Υψηλής Τεχνολογίας, που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει στα Ιωάννινα.
Ειδικότερα, στις πολλαπλές δυνατότητες που ανοίγονται για την περιοχή των Ιωαννίνων στάθηκε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής στο περιθώριο συμμετοχής του σε εκδήλωση πολυεθνικής εταιρείας που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.
Ο κ. Κυριαζής στάθηκε στην σημασία που δίνει το υπουργείο στην ενίσχυση start up εταιρειών αλλά και στην αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής.
Ανέφερε ότι το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας έχει ενταχτεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και σύντομα αναμένεται να γίνει πράξη η σύνδεση όλου του ερευνητικού δυναμικού μέσα από την λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου.
«Η γενική γραμματεία έχει βάλει σαν στόχο την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Το ένα σκέλος είναι τα Πανεπιστήμια και το δεύτερο να ενισχύσουμε τις start up εταιρείες για να επιστρέψει κόσμος από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο γίνεται και εδώ. Υπάρχει το Πανεπιστήμιο που οι απόφοιτού είναι το καλύτερο για να εργαστούν εδώ και να μείνουν στην Ελλάδα» είπε και συνέχισε «το Κέντρο έχει ενταχτεί στο ταμείο Ανάκαμψης. Θα ενισχύσουμε και θα διασυνδέσει όλο το ερευνητικό δυναμικό της Ηπείρου».
Η Περιφέρεια Ηπείρου
Με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης περιέγραψε τι έχει γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή και τι ακολουθεί: «Έχουμε έτοιμα σχέδια και έχουν τελειώσει τις μελέτες για 15.000 τετραγωνικά» σημείωσε αναφερόμενος στο Κέντρο αναδεικνύοντας την σημασία της ύπαρξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Βοηθάει το επίπεδο των φοιτητών. Ειπώθηκε ότι θέλουν όσοι εργάζονται θέλουν να έχουν ένα καλό επίπεδο ζωής. Γίνονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το ποσό χρηματοδότησης που είναι 50 εκατ. σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έργου υποστήριξε ότι «Το 50% θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 25% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην οποία έχει γίνει αίτημα και το 25% είτε από δάνειο είτε από τις εταιρείες καθώς ζητούν τα τετραγωνικά και θα προκαταβάλλουν ενοίκια» σημείωσε.
Ο πρύτανης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τους ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρείας σημειώνοντας την σημασία διασύνδεσης με το Πανεπιστήμιο.
Για την «Τεχνόπολη»
Τέλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης, στο περιθώριο της εκδήλωσης επανέφερε την πρόταση για την δημιουργία Τεχνόπολης στα Ιωάννινα, ενός Επιχειρηματικού Πάρκου το οποίο οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καλογιάννης χαρακτήρισε «κλειδί» την Τεχνόπολη για προσέλκυση επενδύσεων νέας τεχνολογίας και εξειδικευμένων επιστημόνων, αλλά και για τη χωρική αναγέννηση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως αυτό είναι το σχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση.
«Έχω προτείνει μάλιστα, η δημιουργία Τεχνόπολης να ενταχθεί στον 4ο άξονα του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, “Ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικός μετασχηματισμός” και να προχωρήσει με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, με πρώτο βήμα τη δημιουργία Φορέα διαχείρισης στον οποίο μπορούν να μετέχουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις τεχνολογίας εγκατεστημένες ήδη στα Ιωάννινα, όπως η P&I, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Καλογιάννης, δίνοντας και πάλι συγχαρητήρια στην P&I.