Όπως αποκάλυψε, μιλώντας στο ITV, η Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, τα συμπληρωματικά στοιχεία για τη διασφάλιση της ορνιθοπανίδας που ζήτησε το ΣτΕ, θα καθυστερήσουν αρκετά τη διαδικασία για το νέο Κατάστημα Κράτησης στην Κόντσικα
Όταν ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια η συζήτηση για την ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος στα Ιωάννινα και την μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης από τον αστικό ιστό όπου βρίσκεται εδώ και δεκαετίες, στην Κόντσικα, όλοι γνώριζαν πως πρόκειται για ένα δύσκολο – αλλά όχι αδύνατο ως προς την υλοποίησή του – εγχείρημα.
Σε ότι αφορά τη διαδικασία μέχρι σήμερα, σε διαδικαστικό και γραφειοκρατικό επίπεδο, έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη και δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες με την παραχώρηση του χώρου από την Τοπική Κοινότητα Κόντσικας και τον δήμο Ιωαννιτών.
Ωστόσο όπως αποκάλυψε στο Ioannina TV, η Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο που εγκρίθηκε πριν από ένα χρόνο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, «κόλλησε» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η κα. Λυγούρα, βρέθηκε στα Ιωάννινα και μιλώντας αποκλειστικά στο Ioannina TV, τόνισε πως οι πρόσφατες εξελίξεις σίγουρα θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της ανέγερσης των νέων φυλακών.
Η χωροθετημένη έκταση εντάσσεται σε περιοχή του δικτύου Natura 2000 που χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα και ειδικά για το κιρκινέζι και γι’ αυτό απαιτείται η έκδοση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Το σχέδιο Π.Δ απεστάλη από το ΥΠΕΝ, πλην όμως το ΣτΕ ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία και νέες ενέργειες για τη διασφάλιση των όρων ευζωίας της ορνιθοπανίδας κάτι που σημαίνει, ότι θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για να κατατεθεί προς δημοσίευση το Π.Δ σε ΦΕΚ.
«Δυστυχώς το ΣτΕ επανήλθε στην υπόθεση και απαιτεί πλέον κάποιες νέες ενέργειες, τις οποίες έχουμε ήδη αρχίσει να τις προωθούμε. Ευελπιστούμε σύντομα να τελειώσει η διαδικασία ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της ανέγερσης νέων φυλακών εκτός του αστικού ιστού, με πολύ καλύτερες συνθήκες και για τους εργαζόμενους και για τους κρατούμενους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, αλλά θα σεβαστούμε, όπως επιβάλλεται και τη νομοθεσία και την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε η κα Λυγούρα.
Συζητήσεις στα Ιωάννινα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η κα Λυγούρα επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και το Σωφρονιστικό Κατάστημα έχοντας συζητήσεις με στελέχη και το προσωπικό. Πρωταρχικό μέλημα όπως είπε, για τη Γεν. Γραμματεία είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους και αντίστοιχα των συνθηκών κράτησης για τους κρατούμενους.
Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα της τηλεϊατρικής ώστε να μη γίνονται άσκοπες μεταγωγές, η συνεργασία με το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου ώστε οι αιτήσεις που υποβάλλονται από αλλοδαπούς κρατούμενους να εξετάζονται μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι μετά από μεταγωγές και άλλα παρεμφερή θέματα.
«Μας ενδιαφέρει η εκπαίδευση και η κατάρτιση των κρατούμενων και γι’ αυτό υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης μέσω της ΔΥΠΑ, αλλά και η βελτίωση των όρων λειτουργίας στο σημερινό Κατάστημα Κράτησης μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση των νέων φυλακών», ανέφερε η κα Λυγούρα.
Για τον νέο Ποινικό
Κώδικα
Από την άλλη, η κα Λυγούρα, στις δηλώσεις της στο Ioannina TV, επιβεβαίωσε τον προβληματισμό που υπάρχει στο υπ. Προστασίας του Πολίτη για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα με αυστηρές ποινές ακόμη και για αδικήματα ήσσονος σημασίας, χωρίς να παρέχεται καν η δυνατότητα έφεσης ή αναστολής κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας.
Παρόλα αυτά τόνισε, ότι τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις για την έκτιση των ποινών καθώς το μείζον δεν είναι ο εγκλεισμός ή η ανέγερση νέων φυλακών, αλλά ο σωφρονισμός.
«Συζητάμε για την αύξηση της δυνατότητας κράτησης σε αγροτικές φυλακές και κάποια εναλλακτικά μέτρα έκτισης των ποινών. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική επιτήρηση με το «βραχιολάκι» θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη χώρα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ευελπιστούμε ότι το επόμενο τρίμηνο θα το έχουμε καταφέρει. Σίγουρα, η λύση δε μπορεί να είναι οι περισσότερες φυλακές ούτε ο μεγαλύτερος αριθμός των κρατούμενων, αλλά ο σωφρονισμός και η καλλιέργεια δεξιοτήτων, ώστε να πετύχουμε το στοίχημα της κοινωνικής επανένταξης», ανέφερε η κα Λυγούρα που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Κόνιτσα.