Μαζικό κάλεσμα φορέων και εκπροσώπων σωματείων για την αυριανή απεργία – 24ωρο «λουκέτο» και στην ενημέρωση
Κάλεσμα στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, για συμμέτοχη στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη απεύθυναν με συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης οι πρόεδροι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, της ΕΛΜΕ Στέφανος Μιχάλης, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς και του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Αντώνης Μαυράκος.
Ο Χρίστος Γρίβας καλεί όλους να βρεθούν στις επάλξεις και να αγωνιστούν από κοινού για την διατήρηση του 8ωρου και πολλών άλλων εργασιακών δικαιωμάτων.
«Η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα έδειξε τα σχέδιά της. Το σχέδιο Πισσαρίδη ακολούθησε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Θέλουν 10ώρες δουλείας, 150 ώρες υπερωρία, με 20% λιγότερη προσαύξηση στην αμοιβή. Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Απελευθέρωση απολύσεων ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση υπέρ του εργαζόμενου. Ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία και κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας» είπε.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων με τον πρόεδρο Κώστα Παργανα αλλά και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στέφανος Μιχάλης κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς να βρεθούν στην απεργία και την πορεία που θα γίνει διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και όσα επιχειρεί να αλλάξει και στον δημόσιο τομέα. Αλλαγές σαρωτικές, όπως είπαν.
Στο ίδιο πλαίσιο και το κάλεσμα του Αντώνη Μαυράκου από τους εργαζόμενους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που απεύθυνε μαζικό κάλεσμα συμμετοχής.
Ο Γ. Στέφος
Ταυτόχρονα, κλιμάκια της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων, βρίσκονται συνέχεια σε κίνηση προκειμένου να επικοινωνούν με τους πολίτες αλλά και να ενημερώνουν για την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει ο Χατζηδάκης.
Ο Γ. Στέφος ρωτήθηκε τόσο για το εργασιακό που έχει χαρακτηριστεί «μητέρα των μαχών» από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν απόσταση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση και δεν αποτυπώνουν την όποια δυσαρέσκεια στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο κ. Στέφος υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να συστρατευθούν για το εργασιακό καθώς δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, ούτε μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Αφορά τους πάντες και τις επόμενες γενιές που θα βρεθούν σε ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον χωρίς δικαιώματα που είχαν κατοχυρωθεί πριν πολλές δεκαετίες. «Μπορεί κάποιοι από εμάς να βγουν τα επόμενα χρόνια στην σύνταξη. Οι αλλαγές που έρχονται αφορούν αυτούς που εργάζονται αλλά και τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας που δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα σε αργία, οκτάωρη εργασία και αμοιβές» είπε, μεταξύ άλλων καλώντας όλους να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.
Το ΠΑΜΕ Υγείας και η ΕΙΝΗ
Ταυτόχρονα, την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου του υπ. Εργασίας ζητούν και οι υγειονομικοί που συμμετέχουν στην απεργία της 10ης Ιουνίου, με την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών στο ΠΓΝΙ, να απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.
Για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να ανατρέψει κατοχυρωμένα δικαιώματα δεκαετιών για το ΕΣΥ και τους εργαζόμενους σε αυτό, έκανε λόγο εκ μέρους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών ο Γ. Πρέντζας, σημειώνοντας, ότι κατά την περίοδο της αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αυτό που προκύπτει, είναι η επαναφορά των πραγματικών σχεδίων της κυβέρνησης για νοσοκομεία που θα λειτουργούν με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και που θα ανοίξουν το δρόμο για τη συμμετοχή ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ.
«Η πανδημία χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση γιατί στηρίχθηκε σε φθηνούς, υπάκουους και αναλώσιμους εργαζόμενους. Το νέο ΕΣΥ θα είναι εχθρικό στους εργαζόμενους, με βάση το ελάχιστο πακέτο παροχών, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ανυπομονούν να επεκταθούν στον τομέα της υγείας», ανέφερε ο κ. Πρέντζας, που στηλίτευση και την απόφαση του ΔΣ του ΠΓΝΙ στις 24 Μαΐου με την οποία απευθύνεται ερώτημα προς την 6η ΥΠΕ για το εάν θα παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα που λήγουν ή εάν χρειαστεί να γίνει ανάθεση σε εργολάβους.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΗ Μπ. Παππάς από την πλευρά του στάθηκε και αυτός στις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου που θα αλλάξουν όπως είπε την κατάσταση στο ΕΣΥ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υφιστάμενη πραγματικότητα στο ΠΓΝΙ, με τις συνεχείς μετακινήσεις αναισθησιολόγων για να καλύψουν ανάγκες άλλων νοσοκομείων. «Θα μείνουν δέκα αναισθησιολόγοι στο ΠΓΝΙ, αριθμός που δε μπορεί να καλύψει καν τις βασικές ανάγκες για τα προγραμματισμένα χειρουργεία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι οικοδόμοι
«Στον πόλεμο απαντάμε με πόλεμο» είναι εξάλλου το σύνθημα του Συνδικάτου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ιωαννίνων που καλούν όλους να βρεθούν στους δρόμους και να διεκδικήσουν 8ωρη εργασία, κυριακάτικες αργίες, υπερωρίες και πολλά άλλα που αλλάζει το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη.
«Είναι αστειότητες όσα λέει η κυβέρνηση ότι θα δουλεύουμε περισσότερες ώρες χωρίς αμοιβή για να ανταμειφθούμε μετά με ρεπό και περισσότερες μέρες άδειας δηλαδή στην κυριολεξία με αέρα κοπανιστό», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Τα Μέσα Ενημέρωσης
Επίσης, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην συνεδρίασή τους αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου, αντιτασσόμενα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που σκοπό έχει να καταρρακώσει όσα εργασιακά κεκτημένα έχουν απομείνει.
«Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση, αναφέρει η ανακοίνωση, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και απεργούμε από τις 05:30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05:30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου. Με τον προσχηματικό τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, Κυρώσεις Συμβάσεων και Ενσωματώσεις Οδηγιών», το νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Τα Δ.Σ. των Ενώσεων υπογραμμίζουν, εν μέσω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, τη σημασία της συλλογικής αλληλεγγύης και της μάχιμης εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες που φέρνει αυτή η «χαριστική βολή» αποδόμησης των δικαιωμάτων μας.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία της 10ης Ιουνίου και τον κλάδο της ενημέρωσης σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, με απώτερο σκοπό την Ελευθεροτυπία, την αξιόπιστη κι ελεύθερη Ενημέρωση, με κανόνες δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας