ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Η νέα πραγματικότητα φέρνει… νέες ανησυχίες

Πώς αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα των Ιωαννίνων το σταδιακό άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων και την παράλληλη εμφάνιση πολλών κρουσμάτων στην περιοχή

 

Σε συνεχή επαγρύπνηση, που το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα όλης της χώρας και φυσικά και των Ιωαννίνων, μετά τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται με το σταδιακό άνοιγμα κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας και την επιστροφή των μαθητών στη διά ζώσης εκπαίδευση.

Χθες, σε δηλώσεις της η Καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας Εύη Ντζάνη, στάθηκε σε αυτή τη νέα κατάσταση που δημιουργείται, κατάσταση που προκαλεί αρκετά έντονη ανησυχία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ειδικά για την ΠΕ Ιωαννίνων, που καταγράφει εδώ και αρκετό καιρό υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, οι πρώτες αναλύσεις των ακαθάρτων της πόλης, που έγιναν αμέσως μετά το Πάσχα, δείχνουν διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και επισήμως εντός των ημερών.

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων να γίνει συντεταγμένα και με αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους. Παράλληλα, να αξιοποιούμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως τα rapid και τα self tests και φυσικά να συνεχιστεί ο ικανοποιητικός ρυθμός εμβολιασμών. Αυτό είναι ένα στοιχείο που μας δημιουργεί ανησυχία, γιατί βλέπουμε ότι στις ΗΠΑ, υπάρχει ήδη μία κόπωση των πολιτών ως προς τον εμβολιασμό. Όποιος ήθελε το έκανε και πλέον αναζητούνται τρόποι για να πειστούν οι υπόλοιποι», ανέφερε αρχικά η κα Ντζάνη.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην περιοχή, όπως και γενικότερα βρίσκεται λίγο πάνω από τα 30 έτη, με την κα Ντζάνη να τονίζει πως αυτήν την περίοδο οι νέες ηλικίες είναι εκείνες που καθοδηγούν τη μετάδοση της πανδημίας, όμως είναι οι ίδιες ηλικίες που έχουν και τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους και να άρουν το αδιέξοδο.

Τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια

Παράλληλα, για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο μεταξύ, ξεκινά μία νέα περίοδος με ένα σπουδαίο στοίχημα, την προσεχή εβδομάδα.

Από τη Δευτέρα, προβλέπεται η επανεκκίνηση κλινικών και εργαστηρίων με φυσική παρουσία, κάτι που σημαίνει, ότι ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών του Πανεπιστημίου θα επιστρέψει στην πόλη. Το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε, ότι σύντομα θα γίνουν εμβολιασμοί φοιτητών στα Τμήματα Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Λογοθεραπείας, ενώ για τους φοιτητές των άλλων Τμημάτων, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια των self tests.

«Μόνο σε θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι είναι έτοιμα τα Πανεπιστήμια, να λειτουργήσουν με τους πλήρεις κανόνες τήρησης των μέτρων και τν υγειονομικών πρωτοκόλλων. Από την άλλη όμως, βασικό μας όπλο είναι η ευσυνειδησία των φοιτητών και όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι ένα μικρό διάστημα τεσσάρων περίπου εβδομάδων, που πρέπει να ολοκληρωθούν μαθήματα και να γίνει και η εξεταστική, που απαιτεί καθημερινή επιτήρηση και έλεγχο, αλλά που μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά για το πώς θα κινηθούμε στη λειτουργία των Πανεπιστημίων από τον Σεπτέμβριο», ανέφερε η κα Ντζάνη.