Τα προβλήματα που προκύπτουν για την υλοποίηση του έργου,που εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιμετρικά της λίμνης εξαιτίας της υφιστάμενης χάραξης, καθώς και το θέμα των ΤΠΣ, συζήτησε η βουλευτής με τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, από την οποία ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα μείζονα ζητήματα, όπως τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και η υλοποίηση του έργου του πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, είχε η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Κεφάλα, με τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νικ. Ταγαρά.
Όπως έγινε γνωστό η κα Κεφάλα συζήτησε με τον υφυπουργό το ζήτημα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που εντάσσονται στο εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ), καθώς και την εκπόνηση αυτοτελών μελετών για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) δόμησης, οριοθέτησης οικισμών όπως και για χαρακτηρισμό δημοτικών οδών. Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου από το γραφείο της κας Κεφάλα, «μέσω του προγράμματος η κυβέρνηση της ΝΔ εξελίσσει παράλληλο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό για πάνω από το 70% της επικράτειας της χώρας. Τέτοιας έκτασης σχεδιασμός, με τόσο μεγάλο προϋπολογισμό και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα – έως τα τέλη του 2025- δεν έχει προϋπάρξει στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια αναφέρονται και τα εξής: «Βάζουμε τάξη στον χώρο και χαράσσουμε τον δρόμο για έργα που θα ωφελήσουν πολλαπλασιαστικά όλη την κοινωνία, καθώς τα ΤΠΣ θα θεσμοθετήσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, κανονισμούς και περιορισμούς, οικιστικές και προς πολεοδόμηση περιοχές, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού, οδικό δίκτυο, περιβαλλοντικά δίκτυα, μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
Επιπλέον, κάθε σχεδιασμός θα έχει τη θεσμική θωράκιση του ΣτΕ, αφού η έγκρισή του γίνεται με προεδρικό διάταγμα. Κάθε Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) περιλαμβάνει: α) την κύρια Μελέτη, β) τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), γ) τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλόλητας και δ) τη Μελέτη Οριοθέτησης των Υδατορεμάτων.
Η Μελέτη του ΤΠΣ Δήμου Ιωαννιτών εγκρίθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά και έχει ενταχθεί στον Γ’ κύκλο του Προγράμματος (ΦΕΚ Β΄ 2406/2022). Αυτή τη στιγμή συντάσσονται τα τεύχη του διαγωνισμού για τον Γ’ κύκλο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Η ανάθεση της Μελέτης του ΤΠΣ θα γίνει εντός του 2023 και η Μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025».
Τέλος, όπως αναφέρεται η κα Κεφάλα έθεσε υπόψιν του υφυπουργού και το μείζον ζήτημα της υλοποίησης του αναπτυξιακού έργου του πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από την υφιστάμενη χάραξη.
Βασίλης Λούπας