Τι προβλέπει το αναλυτικό σχέδιο και η μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ για τη σύνδεση των δύο Ακροπόλεων – Αποκτούν χρήσεις τα κτίρια στον περίβολο του Δημοτικού Μουσείου
«Σάρκα και οστά» αναμένεται να πάρει σύντομα, η υλοποίηση ενός μεγάλου έργου στην Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, που αποτέλεσε αφενός διαρκές αίτημα των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών της περιοχής και αφετέρου αντικείμενο της συζήτησης που είχε η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με την υπηρεσία και τον δήμο Ιωαννιτών, στην επίσκεψή της στο τέλος Μαρτίου.
Τότε είχε ανακοινωθεί από την υπουργό, ότι θα προωθηθεί το συντομότερο δυνατό μία νέα μελέτη για την βελτίωση της προσβασιμότητας στις δύο Ακροπόλεις του Κάστρου, παράλληλα με έργα και παρεμβάσεις που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η πλατεία Γλυκήδων και τα Οθωμανικά Λουτρά είτε πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν. Ένα από αυτά τα έργα που αναφέρονται στη μελέτη, η οποία εγκρίθηκε και επίσημα από το ΚΑΣ, είναι και η σύνδεση των δύο Ακροπόλεων του Κάστρου, μέσω μίας περιπατητικής διαδρομής, που θα εξασφαλίζει την προσβασιμότητα και σε εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες.
Οι έξι μήνες που ακολούθησαν την επίσκεψη της κας Μενδώνη στο τέλος Μαρτίου ήταν μήνες σκληρής δουλειάς και προετοιμασίας της μελέτης, όπως ανέφερε η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου, που στάθηκε στην άριστη συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου, με την Αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής και με τον δήμο Ιωαννιτών.
Όπως είπε, η μελέτη κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία σειρά προκλήσεων, καθώς ειδικά η Βορειοανατολική πλευρά του Κάστρου παρουσιάζει πολλά δύσκολα γεωμορφολογικά και φυσικά χαρακτηριστικά για να αντιμετωπιστούν και να επιτρέψουν την προσβασιμότητα σε εμποδιζόμενα άτομα.
«Όταν τα έργα ολοκληρωθούν, είμαι βέβαιη πως θα έχουμε μπροστά μας ένα διαφορετικό Κάστρο από αυτό που είναι σήμερα. Ήδη εξελίσσονται εργασίες στην πλατεία Γλυκήδων, στα Λουτρά, στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη και θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις στο τζαμί του Ασλάν, όπου τα περισσότερα κτίρια θα αποκτήσουν συγκεκριμένη χρήση. Το master plan που θα ακολουθήσει, θα λάβει υπόψιν του και τη διασύνδεση των δύο Ακροπόλεων, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.
Τα έργα που αναφέρονται στη μελέτη
Σύμφωνα με τις μελέτες που εκπονήθηκαν, προβλέπεται στη Βορειοανατολική Ακρόπολη η σύνδεση των προσβάσεων, οι οποίες κατασκευάζονται στο πλαίσιο του έργου διαμόρφωσης της πλατείας Γλυκήδων και των οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή, ενώ θα αναδιαμορφωθεί το δίκτυο πεζοδρόμων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών, και θα βελτιωθεί η πρόσβαση, μέχρι τη Νότια είσοδο της Ακρόπολης, μέσω ενός ομαλού πεζοδρόμου, που θα επιτρέπει την κίνηση σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.
Το έργο θα εξασφαλίζει την περιπατητική επικοινωνία μέσω της Ανατολικής «βυζαντινής» πύλης της Ακρόπολης και τη σύντομη σύνδεση μεταξύ των δύο Ακροπόλεων του Κάστρου, παρέχοντας καθολική προσβασιμότητα των επισκεπτών στα Οθωμανικά Λουτρά και στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη.
Ξεκινώντας από τις δύο εισόδους της Ακρόπολης, στη Βορειοανατολική Ακρόπολη σχεδιάζονται υπαίθριες διαδρομές, που επιτρέπουν την πρόσβαση επισκεπτών, ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στο κτήριο του Τζαμιού Ασλάν Πασά, στο παρακείμενο κτήριο του Μεντρεσέ, στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής αλλά και στο κτήριο της Εστίας.
Οι παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο της Βορειοανατολικής Ακρόπολης θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων διαδρομών – με σήμανση και για άτομα με προβλήματα όρασης, την ανακατασκευή καλντεριμιών για ομαλοποίηση των κλίσεών τους, τη συντήρηση υφιστάμενων διαδρομών και συνδέσεις με τις νέες διαδρομές.
Τρία αναβατόρια
Στα σημεία κατακόρυφης σύνδεσης, η πρόσβαση θα διασφαλίζεται μέσω μηχανικών μέσων ανάβασης, ενώ οι επεμβάσεις στους χώρους του Μεντρεσέ θα είναι ενσωματωμένες στη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, από την είσοδο της Νότιας πύλης έως την είσοδο του Τζαμιού Ασλάν, θα δημιουργηθεί διαδρομή ΑμεΑ σε ενιαία επίπεδη επιφάνεια, μέσα από την πύλη που καταλήγει στην εξωτερική διαδρομή ΑμεΑ στην πλατεία Γλυκήδων. Επίσης, θα τοποθετηθεί αναβατόριο ανοιχτής πλατφόρμας, που οδηγεί στο επίπεδο της οριζόντιας αυλής μπροστά στον Μεντρεσέ.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, οι παρεμβάσεις υπηρετούν τον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου, της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών, καθώς, με την αναβάθμιση της Βορειοανατολικής Ακρόπολης και τη σύνδεσή της με τη Νοτιανατολική του Ιτς Καλέ, ενοποιείται και αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος και το Κάστρο, ως ενιαίο μνημειακό σύνολο, καθολικά προσβάσιμο σε ΑμεΑ.