ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – Ανοίγει δρόμους στην πρόσβαση ατόμων με αναπηρία

Σε λειτουργία, στο κτίριο της Βιβλιοθήκης, η Μονάδα Προβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών – Επίσημα παρουσιάστηκε ένα σημαντικό έργο για την βοήθεια στην πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, όπως είναι οι απτικοί χάρτες και οι οδηγοί όδευσης τυφλών

 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» λειτουργεί ήδη στο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης τη Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών.

Με τον τρόπο αυτό το Πανεπιστήμιο καλύπτει μία πραγματική και όχι θεωρητική ανάγκη για τους φοιτητές και άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία, κυρίως βέβαια προβλήματα όρασης ή και τύφλωσης ακόμη, με την τοποθέτηση απτικών χαρτών και οδηγών όδευσης τυφλών σε καίρια σημεία, όπως στο Μεταβατικό κτίριο και στη Βιβλιοθήκη.

Η Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου, με επιστημονικώς υπεύθυνο τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας, Καθηγητή Μηνά Πασχόπουλο, υλοποίησε ένα σπουδαίο έργο για την βοήθεια στην πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, όπως είναι οι απτικοί χάρτες και οι οδηγοί όδευσης τυφλών.

Το μεσημέρι της Τρίτης στην είσοδο του Μεταβατικού κτιρίου, όπου στεγάζεται η πρυτανεία, οι διοικητικές υπηρεσίες και γραμματείες των Τμημάτων του Πανεπιστημίου τέθηκε σε λειτουργία και παρουσιάστηκε επισήμως, η νέα πρωτοβουλία, που ανοίγει νέους δρόμους, μεταφορικά και κυριολεκτικά στην βελτίωση της προσβασιμότητας.

Παρών στην εκδήλωση παρουσίασης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαν. Αλμπάνης που εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια προς τα στελέχη της Μονάδας Προσβασιμότητας και τον αρμόδιο αντιπρύτανη για την πρωτοβουλία, ενώ ο κ. Πασχόπουλος έκανε λόγο για μία ουσιώδη προσθήκη στις υποδομές του ιδρύματος, που αποτελεί παράλληλα και έναυσμα για ευαισθητοποίηση και ανάδειξη ζητημάτων προσβασιμότητας και στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο στην πανεπιστημιούπολη.

Για την πρωτοβουλία αυτή μίλησε ακόμη και η Λουκία Χρυσάφη, στέλεχος της Μονάδας Προσβασιμότητας.

Οι απτικοί χάρτες αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης του περιβάλλοντος χώρου για άτομα με προβλήματα όρασης. Αποτυπώνουν ανάγλυφα βασικά σημεία ενδιαφέροντος της Πανεπιστημιούπολης και συνοδεύονται από περιγραφές Braille, ηχητικές περιγραφές και QR Codes που παραπέμπουν σε χρήσιμες ιστοσελίδες. Επιπλέον, οι οδηγοί όδευσης αποτελούν αναγκαιότητα για την ορθή καθοδήγηση και ασφαλή μετακίνηση ατόμων με προβλήματα όρασης προς σημεία εξυπηρέτησης, διδασκαλίας και πληροφόρησης.