Την νομική φόρμουλα ώστε στα όρια του Ζαγορίου, που έχει προταθεί να ενταχθεί στον κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco, να μην επιτρέπεται η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων από κανέναν, αναζητούν από την κυβέρνηση, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ζαγορίου και η Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Αφορμή για το αίτημα που έχει φτάσει ήδη στο υπ. Πολιτισμού και στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στάθηκε η πρόθεση της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων να αξιοποιήσει για την παραγωγή ενέργειας, από φωτοβολταϊκά, ακίνητο ιδιοκτησίας Κληροδοτήματος στα Άνω Πεδινά.
Όμως, η πρόθεση αυτή συνάντησε αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία που μεταφράστηκε και σε επίσημες ανακοινώσεις επαγγελματικών φορέων, όπως η Ένωση Ξενοδόχων. Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Περιφερειάρχης Αλ.Καχριμάνης από την αρχή, η Μητρόπολη Ιωαννίνων ήταν ξεκάθαρη προς την τοπική κοινωνία, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στο σχέδιό της, αρκεί όμως να μην υλοποιήσουν αντίστοιχα σχέδια και άλλοι επενδυτές.
«Στη συνάντηση που έγινε με κατοίκους στα Άνω Πεδινά, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας, πως αν δεν φτιάξει κανείς φωτοβολταϊκό στο Ζαγόρι, δε θα προχωρήσει και η Μητρόπολη. Όχι όμως, να κάνουμε τη συζήτηση για να μην γίνει το φωτοβολταϊκό της Μητρόπολης και να «φυτρώνουν» άλλα στην ίδια περιοχή, από εταιρείες και επενδυτές που έρχονται από αλλού.
Γι’ αυτό ζητήσαμε να βρεθεί νομική φόρμουλα με την έκδοση ΚΥΑ, που θα αναφέρουν, ότι στο Ζαγόρι και στα 46 χωριά του, δε θα επιτρέπεται η εγκατάσταση τέτοιων πάρκων. Το είπαμε εξαρχής και απορώ για τις διαστάσεις που έλαβε στη συνέχεια η υπόθεση», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Για την Νιάρχου
Από την άλλη, χθες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, μίλησε για την πρόοδο της κατασκευής της λεωφόρου Νιάρχου, απαντώντας έτσι και στο εξώδικο πολιτών, (σ.σ. αμφισβητώντας παράλληλα, ότι γνώριζαν όλοι οι υπογράφοντες το περιεχόμενο του εξωδίκου) που έθεσαν μία σειρά ερωτημάτων μεταξύ άλλων και αυτό της μη αναγκαιότητας κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου προς το ΠΓΝΙ και το Πανεπιστήμιο.
«Μικροδιορθώσεις μπορεί να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη των επιβλεπόντων μηχανικών, των μελετητών και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», όχι όμως και αλλαγές που αλλάζουν ριζικά τη φιλοσοφία του έργου, όπως είναι και το αίτημα κατάργησης τους ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή της Νιάρχου με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων», ανέφερε.
Το Πάρκο Τεχνολογίας – Έρευνας
Εν τω μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, η συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων, ώστε ο φάκελος του έργου κατασκευής του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας να υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης για την έγκριση του τρόπου χρηματοδότησης.
Εκεί θα κριθεί και το ύψος της επιχορήγησης που θα δοθεί, αλλά και το ύψος του δανείου με την εγγύηση του Δημοσίου που θα απαιτηθεί από τη στιγμή που το έργο μετά την κατασκευή του θα έχει έσοδα, από τα ενοίκια των εταιρειών που θα κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων.
Για τα Διοικητήρια Άρτας – Πρέβεζας
Τέλος, αναφερόμενος χθες, στα Διοικητήρια Πρέβεζας και Άρτας αντίστοιχα, ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε ότι για το πρώτο, έχει κατατεθεί η δεύτερη αίτηση στο ΚΑΣ προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.
Όσον αφορά στο Διοικητήριο της Άρτας ανέφερε, ότι η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη και πρόκειται να σταλεί προς έγκριση στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.