ΠΡΩΗΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ – Χωροθέτηση σε οικόπεδο χαρακτηρισμένο για αθλητισμό

Νέες διευκρινίσεις από τον Αλ. Καχριμάνη για την χωροθέτηση του κτιρίου, που μεταφέρεται από το Ελληνικό, στο Αγρόκτημα Κατσικά – Ερωτήματα προκύπτουν αναφορικά με την οριοθέτηση της Λίμνης και τη σχέση της με το έργο του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου

 

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε δυο μείζονα ζητήματα για την πόλη των Ιωαννίνων, παραχώρησε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Τα δυο ζητήματα, για τα οποία γίνεται η ιδιαίτερη αναφορά είναι η χωροθέτηση του πρώην Κλειστού της Ξιφασκίας στον Κατσικά και το εξαιρετικά σημαντικό έργο του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου και η σχέση του με την οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας.

Για το πρώην Κλειστό της Ξιφασκίας ο κ. Καχριμάνης απάντησε σε σχετικό ερώτημα για την χωροθέτησή του, σε περιοχή εντός του Αγροκτήματος Κατσικά, το οποίο όμως είναι διακριτό από την υπόλοιπη έκταση και ανήκει στα διοικητικά όρια της ΔΕ Ανατολής.

Οι διαδικασίες προχωρούν ανέφερε, για την χωροθέτηση του Κλειστού σε μία θέση, που κρίνεται η πλέον κατάλληλη για πολλούς λόγους με περισσότερα πλεονεκτήματα από άλλες προταθείσες στο πρόσφατο παρελθόν.

Η περιφέρεια δεν κάνει καμία παρέμβαση χωρίς μελέτη και χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ανέφερε, προσθέτοντας, ότι μετά τον αναγκαίο καθαρισμό από την καύσιμη ύλη, πρόκειται να εκπονηθεί αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου στον οποίο και σήμερα βρίσκονται κτιριακές εγκαταστάσεις.

Για το Κλειστό Ξιφασκίας, εξήγησε ότι σχεδιάζεται να τοποθετηθεί σε  οικόπεδο που είναι χαρακτηρισμένο για αθλητισμό – τουρισμό και είναι σε μακρινή απόσταση από τη λίμνη.

«Κάποιοι έχουν μπερδέψει το χώρο εγκατάστασης, με το χώρο στον οποίο προσωρινά εναποτίθενται τα υλικά που αποσυναρμολογούνται και μεταφέρονται στα Ιωάννινα», ανέφερε για να συμπληρώσει, ότι και σήμερα το Αγρόκτημα Κατσικά «είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πάρκο στο οποίο δεν αλλάζουμε τίποτε, όπως διάφοροι υποστηρίζουν. Το Κλειστό χρησιμοποιήθηκε για πολλές άλλες χρήσεις πλην των αθλητικών εγκαταστάσεων και το ίδιο φιλοδοξούμε να κάνουμε κι εμείς, να είναι ένα κέντρο πολλαπλών χρήσεων, που θα συνδέεται με την αγορά των παραγωγών και τη συνολική αξιοποίησης της έκτασης που μας παραχώρησε το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Για το έργου του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου

Από την άλλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε, ότι η οριοθέτηση και η ενδεχόμενη νέα, που όπως είπε, απαιτείται για κάποια τουλάχιστον σημεία, δεν επηρεάζει το έργο του πεζόδρομου – ποδηλατόδρμου που έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και βρίσκεται στο στάδιο της επικαιροποίησης της μελέτης.

Όμως σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Ioannina TV, το κρίσιμο σημείο είναι το αν η Περιφέρεια επιμείνει και αποδεχθεί την προτεινόμενη χάραξη του έργου, που διέρχεται μέσα από ιδιοκτησίες, με τους ιδιοκτήτες να πρέπει να αποζημιωθούν από το κράτος, όπως άλλωστε αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Καχριμάνης στις δηλώσεις του.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, προκύπτει το ερώτημα, πως όμως μπορούν να αποζημιωθούν ιδιοκτήτες εκτάσεων σε περιοχές όπως η Αμφιθέα ή οι Λογγάδες, όταν το ίδιο το κράτος ή και η αυτοδιοίκηση συμπεριφέρονται και ενεργούν σαν να μην υπάρχουν ιδιοκτησίες;

Οι ίδιοι άλλωστε οι ιδιοκτήτες είναι οι πρώτοι που ξεκαθαρίζουν πως αν το κράτος δε φροντίσει να τους αποζημιώσει ή να βρει μία άλλη λύση, θα ξεκινήσουν δικαστικούς αγώνες, οι οποίοι αναμένεται να είναι χρονοβόροι. Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε, ότι οι αποζημιώσεις είναι αρμοδιότητα του κράτους, αναγνωρίζοντας και το δίκιο των πολιτών και ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις σε αυτό το ζήτημα.

«Σε κάποια σημεία της χάραξης ίσως χρειαστεί να μπούμε και μέσα στη λίμνη, με κάποιες ξυλοκατασκευές και πασσάλους. Αν κάπου ο ποδηλατόδρομος περνά από ιδιωτικές εκτάσεις, τότε θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις. Ένα σημείο συζήτησης είναι η περιοχή του Μάτσικα, όπου ο κόσμος πρέπει να δικαιωθεί και πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χτίσουν. Από τον Μάτσικα πιστεύω, ότι θα δικαιωθούν, γιατί αρκετή κοροϊδία έχουν φάει. Μη μπερδεύουμε όμως την οριοθέτηση με τον ποδηλατόδρομο και τις «γραμμές». Και στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις θα υπάρξει πρόβλημα και ίσως χρειαστούν κι εκεί κάποιες ξυλοκατασκευές», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Και άλλα ερωτήματα

Από την άλλη, όπως αναφέρθηκε χθες στο Ioannina TV, ένα πρώτο ερώτημα που προκύπτει και αφορά στην περιοχή του Μάτσικα σχετίζεται με τη χάραξη του έργου, που είναι στην «κόκκινη γραμμή», επομένως οι ιδιοκτησίες θα πρέπει να αποζημιωθούν. Αν μιλάμε για αποζημίωση όμως, ποιος ο λόγος να συζητά κάποιος για πολεοδόμηση;

Ένα δεύτερο ερώτημα που προκύπτει μέσα από την επικαιρότητα πλέον, τις τοποθετήσεις των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών και τις χθεσινές δηλώσεις του περιφερειάρχη είναι το εξής.

Πώς γίνεται να θεωρείται, ότι δεν υπάρχει συσχέτιση του έργου, με την οριοθέτηση, όταν οι ιδιοκτήτες εκτάσεων μπορούν να προσφύγουν και να ζητήσουν τη διακοπή των εργασιών, αφού θα πρέπει οι ιδιοκτησίες τους να αναγνωριστούν και επομένως να αποζημιωθούν; Ίσως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ήδη είναι πολλοί εκείνοι που μιλούν για αδιέξοδο…