ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Προβληματισμός για την αναδρομική δήλωση κρουσμάτων

Αλ. Καχριμάνης: «Έχουμε κρούσματα από τον Μάιο, που δηλώθηκαν στο σύστημα τον Σεπτέμβριο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα…»

 

Προβληματισμό και μάλιστα έντονο προκαλεί η αναδρομική δήλωση κρουσμάτων κορωνοϊού και στην Ήπειρο, κυρίως δε στις υγειονομικές αρχές των Ιωαννίνων, μια δήλωση των νέων μολύνσεων που γίνεται στο σύστημα του ΕΟΔΥ και αφορά δεκάδες κρούσματα των προηγούμενων μηνών, από ιδιωτικά εργαστήρια της περιοχής.

Ειδικότερα και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η εξέλιξη αυτή έγινε αντιληπτή την προηγούμενη εβδομάδα, όταν άρχισαν να εμφανίζονται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ, δεκάδες κρούσματα από ιδιωτικά εργαστήρια, με ημερομηνία εντοπισμού όμως που ξεκινούσαν από τον Μάιο και έφταναν μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Να σημειωθεί, ότι το σύστημα επιτρέπει εξαρχής τη δυνατότητα της αναδρομικής δήλωσης των κρουσμάτων από τα εργαστήρια στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ πλην όμως δεν υπάρχει ένα σαφές χρονικό όριο, μετά το οποίο κάθε τέτοια δήλωση θα θεωρείται άκυρη.

Την σχετική είδηση έδωσε στη δημοσιότητα μιλώντας στο Ioannina TV, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση, γιατί με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται η προσπάθεια στη διαδικασία των ιχνηλατήσεων και των υπηρεσιών αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

«Έχουμε κρούσματα από τον Μάιο, που δηλώθηκαν στο σύστημα τον Σεπτέμβριο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση και κάποιοι επαγγελματίες που δεν είναι σωστοί, ίσως να πρέπει να απομονωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

Ασάφειες

Όπως αναφέρθηκε χθες στο εκτενές ρεπορτάζ του Ioannina TV, η δυνατότητα της αναδρομικής δήλωσης των κρουσμάτων παρέχεται στα εργαστήρια που διενεργούν τους ελέγχους με rapid ή με μοριακά τεστ, ωστόσο δεν είναι σαφώς προσδιορισμένο το χρονικό διάστημα στο οποίο θα πρέπει να δηλωθεί το κρούσμα.

Τι θα μπορούσε όμως να γίνει σε αυτήν την περίπτωση, όπως εικάζουν οι αρχές, ότι έγινε σε πολλές περιπτώσεις στα Ιωάννινα, ενδεχομένως και αλλού; Να υπάρχουν κρούσματα, τα οποία δε δηλώθηκαν όταν έπρεπε, επομένως, κανείς δε γνωρίζει εάν οι νοσήσαντες μπήκαν σε καθεστώς καραντίνας ή εάν κυκλοφορούσαν όπως και πριν.

Με τον τρόπο αυτό χάθηκε η δυνατότητα της ιχνηλάτησης των επαφών τους, ενώ ενδέχεται οι ίδιοι να διέσπειραν εν γνώσει τους μάλιστα τον ιό, σε περίπτωση που δεν τήρησαν τη διαδικασία της κατ’ οίκον απομόνωσης.

Ένα δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την απόδειξη, ότι πράγματι τα άτομα αυτά έχουν νοσήσει, κάτι που θα πρέπει να το αποδείξει το κάθε εργαστήριο που αποστέλλει με χαρακτηριστική καθυστέρηση το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Τέλος, και πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δημιουργείται επίσης μείζον ζήτημα σε σχέση με τα πιστοποιητικά νόσησης, καθώς οι φερόμενοι ως νοσήσαντες αποκτούν το πιστοποιητικό νόσησης, επομένως για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών από την επιβεβαίωση ότι είναι θετικοί στον ιό, αποκτούν το πιστοποιητικό και φυσικά δε χρειάζεται να εμβολιαστούν.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί εντολή για εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης, κάτι όμως που θεωρείται σίγουρο, ότι θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως και ο έλεγχος των εργαστηρίων και των ατόμων που έχουν νοσήσει πριν από μήνες και οι περιπτώσεις τους δηλώθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες στο σύστημα.