ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΠΠΓΝΙ – Μεγάλες οι ανάγκες, έκκληση προς τους αιμοδότες

Μεγάλες είναι οι ανάγκες που υπάρχουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για κάλυψη των ελλείψεων σε αίμα.

Στο πλαίσιο αυτό έκκληση σε αιμοδότες που έχουν ομάδες αίματος Α-, 0- και 0+ να αιμοδοτήσουν άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο απευθύνει η Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας, Ελευθερία Ζερβού.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το τμήμα αιμοδοσίας αντιμετώπισε σοβαρό θέμα καθώς έφτασαν σε οριακό σημείο και την αγωνία αυτή μεταφέρει η διευθύντρια του τμήματος, ζητώντας απ’ όλους να βοηθήσουν και να αιμοδοτούν.

«Ήταν ένας εφιαλτικός Αύγουστος. Είχαμε μεγάλες ελλείψεις σε αίμα και η αγωνία μας ήταν μεγάλη. Υπήρξαν στιγμές δύσκολες καθώς φτάσαμε σε σημείο να ανησυχούμε μήπως δεν μπορέσουμε να καλύψουμε ένα πολυτραυματία εάν έφτανε στο νοσοκομείο και χρειαζόταν πολλές μονάδες αίματος… Τώρα, η κατάσταση είναι καλύτερη αλλά περάσαμε δύσκολα. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να χρειάζεται κάποιος αίμα και να μην μπορείς να δώσεις» τονίζει η κα. Ζερβού υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης των αιμοδοσιών.

Η κα. Ζερβού στάθηκε και στην ανταπόκριση των αιμοδοτών: «Μας συγκινεί η ανταπόκριση του κόσμου καθώς όταν τους καλούσαμε στο τηλέφωνο, ακόμη και αν βρισκόταν σε διακοπές, απαντούσαν και μάλιστα πολλοί εξ΄ αυτών όταν επέστρεψαν ήρθαν και έδωσαν αίμα» τόνισε.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με την κα. Ζερβού, ήταν το γεγονός πως εξαιτίας των αποφάσεων να μην γίνουν την προηγούμενη χρονιά δια ζώσης μαθήματα σε σχολεία, ΙΕΚ και Πανεπιστήμιο δεν μπόρεσαν να διοργανωθούν αιμοδοσίες και έτσι μια μεγάλη ομάδα αιμοδοτών δεν έδωσαν αίμα και μειώθηκαν κατακόρυφα οι δυνατότητες των αιμοδοσιών. «Πολλές δράσεις αιμοδοσίας διοργανώνονται στα σχολεία, το ΙΕΚ και το Πανεπιστήμιο. Η λειτουργία τους εξ’ αποστάσεως είχε σαν αποτέλεσμα αυτές όλες οι δράσεις να μην γίνουν. Ένας από τους λόγους των ελλείψεων σε αίμα ήταν και αυτός. Ελπίζουμε αυτή τη χρονιά να πάνε καλύτερα τα πράγματα και να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοιες δύσκολες καταστάσεις».

Τέλος, ρωτήθηκε και για τις αναστολές και τα προβλήματα που είναι πιθανόν να δημιουργηθούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα: «Είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι τα κενά που θα προκύψουν δεν μπορούν να καλυφθούν από την μια μέρα στην άλλη. Θα απαιτηθεί χρόνος και η λειτουργία θα διαταραχθεί» απάντησε η κα. Ζερβού.