Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Επί ποδός και για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Και συστάσεις στους δήμους από το υπουργείο Εργασίας, για την προστασία των αστέγων ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας

 

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται αυτό το χρονικό διάστημα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς των δήμων, ειδικά των ορεινών, να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν κυρίως από χιονοπτώσεις στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος, μίλησε χθες στο Ioannina TV και υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο κύμα κακοκαιρίας δεν αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα την δική μας περιοχή ενώ βλέπει ο ίδιος μικρές πιθανότητες να υπάρξει χιονόπτωση μέσα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Ωστόσο, κάλεσε όλους να είναι σε αυξημένη εγρήγορση καθώς θα σημειωθεί παγετός και μάλιστα θα διαρκέσει πολλές μέρες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κίνηση των οχημάτων, ενώ κάλεσε τους πολίτες που θα μετακινηθούν σε ορεινά σημεία να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και φυσικά να τηρούν όλες τις συστάσεις.

«Στην Ήπειρο το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι ο παγετός και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν τις βραδινές και νυχτερινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά. Μέτσοβο, Κόνιτσα, Δίστρατο και άλλες ορεινές περιοχές θα έχουν χιονοπτώσεις» ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος που έχει ήδη  θέσει σε ετοιμότητα τους χειριστές των μηχανημάτων για να παρέμβουν όπου χρειαστεί. Στην διάθεση των υπηρεσιών υπάρχουν αποθέματα αλατιού για την αντιμετώπιση προβλημάτων παγετού .

Τέλος, σύσταση για να λάβουν προφυλάξεις όσο αναφορά εξωτερικές βρύσες αλλά και ότι άλλο μπορεί να προφυλαχθεί, απευθύνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς από σήμερα Σάββατο και για τις επόμενες ημέρες το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και θα ανεβαίνει ελάχιστα πάνω από το μηδέν τις μεσημεριανές ώρες.

Συστάσεις στους δήμους από το υπουργείο Εργασίας

Εν τω μεταξύ, συστάσεις δίνει στους δήμους το υπουργείο Εργασίας, για την προστασία των αστέγων ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έχει αποστείλει έγγραφο προς όλους τους δήμους της επικράτειας προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ειδικότερα, έχει ζητηθεί κάθε δήμος να διαθέτει κλειστά θερμαινόμενα κτίρια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις βραδινές ώρες από 20:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες αυτές.

Στους χώρους αυτούς, πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων προστασίας και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας κατά την είσοδο και παραμονή στο χώρο.

2. Διάθεση μασκών και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

3. Τοποθέτηση υγρού σαπουνιού και χαρτομάντηλων σε κάθε νιπτήρα και ποδοκίνητων κλειστών κάδων απορριμμάτων.

4. Τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

5. Τακτικός εξαερισμός του χώρου και απολύμανση επιφανειών

6. Θερμομέτρηση κατά την είσοδο.

7. Προφορική ενημέρωση και έγγραφη ανάρτηση σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας του χώρου.

Επίσης, συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο και κατά την διάρκεια παραμονής των φιλοξενούμενων στους οριζόμενους χώρους.

Το υπουργείο αναφέρει ότι οι δήμοι καλούνται, επίσης, να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο για την δημοσιοποίηση της δράσης (αναρτήσεις ανακοινώσεων σε Υπηρεσίες, στην ιστοσελίδα του Δήμου και σε δημόσιους χώρους, έγγραφη ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών τους), ώστε να ενημερωθούν οι άστεγοι πολίτες που διαβιούν εντός των ορίων αρμοδιότητάς τους. Επιπρόσθετα, σημειώνει το υπουργείο, η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με την Κοινωνία των Πολιτών που πραγματοποιεί δράσεις στο πεδίο (street work) με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό των δράσεων, καθώς και την στήριξη των αστέγων.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ