Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Στόχος η συμβολή της στην πράσινη ενέργεια

Με στόχο να συμβάλει στους στόχους για την πράσινη ενέργεια αλλά και να συγκεντρώσει χρήματα από αναξιοποίητη περιουσία της που θα διατεθούν για το προνοιακό έργο, η Μητρόπολη Ιωαννίνων, επιχειρεί να εμπλακεί στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στο θέμα αυτό, αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος. Η Μητρόπολη Ιωαννίνων είχε υποβάλει αιτήσεις προς τη ΡΑΕ στις 8 Οκτωβρίου 2021 και με  απόφαση του προέδρου της Αρχής Αθ. Δαγούμα της χορηγήθηκαν οι τρεις βεβαιώσεις παραγωγού για:

– Φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 23,54688 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 23,54688 MW στη θέση Βελλά, της Δημοτικής Ενότητας Καλπακίου, του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων. Σημειώνεται ότι εκεί λειτουργεί η Μονή και η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων που αποτελεί συνέχεια της Σχολής Βελλάς η οποία ιδρύθηκε το 1911.Στους ίδιους χώρους στεγάζονται το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς και η Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία.

– Φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 6,90816 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,90816 MW στη θέση Άνω Πεδινά, της Δημοτικής Ενότητας Κεντρικού Ζαγορίου, του Δήμου Ζαγορίου.

– Φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 9,99992 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 9,99992 MW στη θέση Άκτιο, της Δημοτικής Ενότητας Ανακτορίου, του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία.

Έτσι, ερωτηθείς για την απόφαση αυτή ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων υπογράμμισε ότι πρόκειται για εκτάσεις που ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στην Μητρόπολή και που παραμένουν αναξιοποίητες. «Ο Φορέας που ασχολείται με αυτά τα θέματα προκηρύσσει κατά περιόδους προκηρύξεις. Η Μητρόπολη βλέποντας ότι υπάρχουν εκτάσεις αναξιοποίητες που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους λόγους, υπέβαλε αίτημα και πέρασε κάποια στάδια. Ωστόσο μένουν ακόμη πολλά καθώς θα πρέπει να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Τώρα, θα αρχίσουμε την έρευνα καθώς μας ενδιαφέρει και να συνδράμουμε στην εθνική προσπάθεια για την πράσινη ενέργεια αλλά και στην αξιοποίηση εκτάσεων που είναι παρατημένες. Θα πρέπει να νοικοκυρευτούμε και να δούμε τι μπορούν να προσφέρουν. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλούσιοι αλλά για να μπορέσουμε να κάνουμε το κοινωνικό έργο που κάνουμε και που είναι τεράστιο. Εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις οικονομικές πηγές, το θέλουμε και θα το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την Βελλά

Παράλληλα, χθες, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος στάθηκε και στη Βελλά όπου υπάρχει μια από τις εκτάσεις.

Ο κ. Μάξιμος ανέφερε πως σχεδιάζεται ένα καινούργιο πρότζεκτ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας που θα αντικαταστήσει την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία που θα κλείσει από την επόμενη χρονιά.

«Είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάζουμε και θα συζητήσουμε την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου με το υπουργείο Παιδείας, ένα πρόγραμμα παιδαγωγικό. Όπως ξέρετε μας κλείνουν την Ακαδημία στο τέλος του χρόνου και εγώ δεν εννοώ να το αποδεχτώ έτσι αυτό. Πρέπει να γίνει κάτι καλύτερο απ’ αυτό που ήδη υπήρχε» είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.  Αναφορικά με αντιδράσεις που αφορούν κυρίως την περιοχή του ο κ. Μάξιμος δεν έδειξε να τις γνωρίζει ή να έχουν φτάσει σε εκείνον αλλά δήλωσε προς κάθε κατεύθυνση την διάθεση να συζητήσει εάν φυσικά οι αντιδράσεις στηρίζονται και σε επιχειρήματα: «Δε θέλουμε αντιπαλότητα με κανέναν άνθρωπο. Όταν υπάρχουν αντιδράσεις θα πρέπει (σ.σ αυτοί που αντιδρούν)να βρουν τρόπο να τις εκθέσουν με επιχειρήματα. Εάν υπάρχουν επιχειρήματα ότι στο σημείο κάτι θα ενοχλούσε, τότε να το δούμε» καταλήγοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ