Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Μια συνεργασία για τους νέους, ταλαντούχους μουσικούς

Συνέντευξη τύπου, αναφορικά με το νέο εγχείρημα για το Ηπειρωτικό Ensemble, παραχώρησαν χθες ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος και ο Βασίλης Κώστας.

Πρόκειται για μια δομή που στοχεύει να συγκεντρώσει τους ταλαντούχους νέους μουσικούς της πολλής αλλά και των ευρύτερων περιοχών της Ηπείρου κάτω από την ιδία εκπαιδευτική στέγη.

Παρέχει ευκαιρίες για συστηματική μελέτη της μουσικής της Ηπείρου, σεμινάρια με καταξιωμένους μουσικούς/καθηγητές του εξωτερικού και εσωτερικού, αλλά και τη δυνατότητα διεκδίκησης υποτροφίας για περαιτέρω σπουδές σε καλοκαιρινό πρόγραμμα του Berklee College of Music της Βοστώνης.

Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στη δημιουργία ενός μονίμου μουσικό-εκπαιδευτικού προγράμματος, το όποιο στοχεύει να φέρει κοντά το ανθρωπινό δυναμικό της νέας γενιάς που ασχολείται σε βάθος με την παραδοσιακή μας μουσική, να αξιοποιήσει την κλίση των νεαρών μουσικών προσφέροντας νέα ερεθίσματα και κίνητρα για περαιτέρω σπουδές, να δημιουργήσει ένα δημιουργικό περιβάλλον αλληλεπίδρασης με καθηγητές του εξωτερικού και εσωτερικού αλλά και πλατφόρμες οπού η δουλειά του ensemble θα παρουσιάζεται συνολικά με τη μορφή συναυλιών στο τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble, το οποίο θα δεχτεί μονάχα 15 μέλη κατόπιν ακροάσεων, διαρκεί δέκα μήνες αρχίζοντας τον Σεπτέμβριο του 2022 και βασίζεται σε εβδομαδιαίες ομαδικές τάξεις συνόλων αλλά και ατομικά μαθήματα. Εκεί εφαρμόζεται το curriculum, το ρεπερτόριο και η ύλη κάθε χρονιάς, την οποία οι συμμετέχοντες/ούσες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν ομαδικά στα πλαίσια της τάξης αλλά και να προετοιμάσουν ατομικά έξω από αυτήν. Το πρόγραμμα στοχεύει να εμβαθύνει στις διαφορές στιλιστικές προσεγγίσεις και μουσικά ιδιώματα που υπάρχουν στην Ήπειρο όπως και τις συνδέσεις τους με μουσικά χρώματα και παραδόσεις άλλων περιοχών. Καλωσορίζει μουσικούς σε διαφορά μουσικά όργανα όπως το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο, η κιθάρα, το σαντούρι και η φωνή, οι οποίοι/ες έπειτα από συνέντευξη και audition θα μπορούν να ενταθούν στο πρόγραμμα.

Τα μαθήματα του συνόλου διαρκούν δύο ώρες την εβδομάδα και την επιμέλεια/διδασκαλία τους την έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος Βασίλης Κώστας. Δύο ακόμη καθηγητές στο κλαρίνο και το λαούτο, ο Θανάσης Βίλλας και ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου, πλαισιώσουν την εκπαιδευτική ομάδα του συνόλου συμμετέχοντας στη διδασκαλία του ensemble, συμβάλλοντας στην ατομική προετοιμασία των μαθητών όσον αφορά τα συνοδευτικά αλλά και τα ολιστικά όργανα αντίστοιχα, όπως και βοηθώντας στις τελικές παρουσιάσεις των συναυλιών αλλά και των ατομικών projects όλων των συμμετεχόντων.

Το αποτέλεσμα και οι καρποί της δουλειάς των συμμετεχόντων στο Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble και του ίδιου του προγράμματος θα παρουσιάζεται σε μια ιδιαίτερη συναυλία στο κοινό της πολλής των Ιωαννίνων στο τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς. Ολόκληρο το μουσικό σχήμα μπορεί να ταξιδεύει και έκτος Ηπείρου για συναυλίες σε άλλες Μητροπόλεις και κοινότητες. Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν επίσημες παρουσιάσεις των τελικών εργασιών όλων των συμμετεχόντων τις όποιες θα δουλεύουν και θα βελτιώνουν μέσα στη χρονιά με τους αντίστοιχους υπευθύνους καθηγητές. Το κάθε μέλος θα επιλεγεί τη θεματική του την οποία θα υποστηρίζει με ηχογραφήσεις και βίντεο που θα παρουσιάζονται όχι μονό στους υπολοίπους συμμετέχοντες/ούσες του προγράμματος αλλά και το ευρύτερο κοινό της πολλής.

Στο τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς θα απονέμεται μια υποτροφία σε ένα μέλος του προγράμματος που θα μπορεί με αυτό τον τρόπο να συνεχίζει περαιτέρω τις μουσικές σπουδές του σε ένα από τα καλοκαιρινά προγράμματα του Berklee College of Music της Βοστώνης. Η απόφαση της υποτροφίας θα λαμβάνει υπόψη τη συνολική πορεία και εικόνα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της χρονιάς, την αφοσίωση τους στους στόχους του προγράμματος αλλά και τα κίνητρα τους για την πραγματοποίηση περαιτέρω μουσικών σπουδών στο εξωτερικό.

Οι ακροάσεις-auditions όπως και οι συνεντεύξεις των ενδιαφερόμενων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και Κυριακή στις 28 και 29 Μαΐου ώστε να επιλεχθούν τα 15 μέλη που θα απαρτίζουν το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble από τη νέα χρονιά. Τι θα περιλαμβάνουν οι ακροάσεις και τι χρειάζεται να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν οι ενδιαφερόμενοι/ες:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ