Πτώση των βάσεων σε όλα τα πεδία «δείχνουν» οι βαθμοί

Οι μέτριες βαθμολογίες των υποψηφίων οδηγούν σε σημαντική πτώση των βάσεων εισαγωγής ακόμη και στις σχολές υψηλής ζήτησης- Από το 3ο Λύκειο Ιωαννίνων στη Νομική η Θάλεια Μπίτσα – Σημαντικές επιτυχίες και στα Δωδωναία

 

 

 

Τον πρώτο «σταθμό» στην πορεία προς την φοιτητική ζωή, αποτελούν οι βαθμολογίες των μαθημάτων για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, που ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης.

Η συνολική εκτίμηση είναι πως οι βάσεις ακόμη και στις σχολές υψηλής ζήτησης θα καταγράψουν σημαντική μείωση, καθώς οι βαθμολογίες δεν είναι το ίδιο καλές με τις αντίστοιχες περυσινές, όμως αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια της χώρας 68.394 φοιτητές, στον οποίο αριθμό θα προστεθούν 2.000 ακόμη, στις παραγωγικές σχολές (Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, Εμπορικού Ναυτικού). Ωστόσο, εκτιμάται ότι λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα καλυφθούν λίγες περισσότερες από τις 60.000 θέσεις.

Από το 3ο Λύκειο στη Νομική

Για μία ακόμη χρονιά όπως παραδοσιακά συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, οι μαθητές των Ιωαννίνων σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες στα γραπτά τους και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν γνωστά και περισσότερα στοιχεία για τις σχολές και τη θέση κατάταξης που καταλαμβάνουν. Η οικογένεια του ITV έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενη, με την επιτυχία της Θάλειας Μπίτσα, κόρης του εικονολήπτη του σταθμού επί σειρά ετών, Θοδωρή Μπίτσα, που συγκέντρωσε περισσότερα από 18.000 μόρια και θα εκπληρώσει το στόχο της να εισαχθεί στη Νομική Σχολή.

Η Θάλεια, μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου μίλησε στην κάμερα του ITV και στην Ελ. Στάμου για την επιτυχία της και τα μικρά μυστικά που απέφεραν το θετικό αποτέλεσμα και την εκπλήρωση του στόχου της.

«Είχα άγχος και ειδικά σήμερα που περιμέναμε να ανακοινωθούν οι βαθμοί. Στην διάρκεια των Πανελλαδικών δεν αγχώθηκα ιδιαίτερα αλλά σήμερα το άγχος ήταν μεγάλο. Πήγα στο σχολείο μου και είδα τα αποτελέσματα και τους καθηγητές μου. Το μυστικό είναι το συστηματικό διάβασμα, τουλάχιστον για εμένα. Κουράστηκα, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί πέτυχα αυτό που ήθελα. Στον εαυτό μου πρώτα απ’ όλα αφιερώνω την επιτυχία αυτή και φυσικά στους γονείς μου, τον αδελφό μου που με στήριξαν όλη τη χρονιά και τους φίλους μου».

Πόσο θα πέσουν οι βάσεις εισαγωγής

«Σπρώχνουν» προς τα κάτω και σε όλα τα επιστημονικά πεδία τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) οι φετινές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα Μαθηματικά και η Φυσική μάλιστα φαίνεται να οδηγούν την πτωτική αυτή πορεία. Θεαματική επανεμφάνιση έκαναν από την άλλη πλευρά τα Λατινικά, που αντικατέστησαν την Κοινωνιολογία στην εξέταση των Ανθρωπιστικών σπουδών. Στο μάθημα το 45,13% των υποψηφίων έδωσε γραπτά κάτω από την βαθμολογική βάση, με παράλληλη μείωση κατά 10% των αριστούχων σε σχέση με την περυσινή εξεταστική διαδικασία. Τα Λατινικά ωστόσο, φαίνεται ότι είναι ο παράγοντας που απέτρεψε φέτος πολλούς υποψηφίους να επιλέξουν την κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών σπουδών, καθώς ο πληθυσμός της «έπεσε» κατά χιλιάδες υποψηφίων.

Σε κάθε περίπτωση συγκεκριμένες συγκρίσεις σε σχέση με την περυσινή διαδικασία δεν είναι εύκολο να γίνουν, καθώς φέτος η βαθμολογική εικόνα για την είσοδο στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας είναι τελείως διαφορετική, με νέους συντελεστές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τους, αλλά και καινούργιους συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά τμήμα.

Κατά τα άλλα, λιγότεροι είναι οι αριστούχοι φέτος σε όλα τα μαθήματα με εξαιρέσεις μόνο την Ιστορία και την Χημεία, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μικρότερο «συνωστισμό» στην κορυφή των επιδόσεων.

Σε Πολυτεχνικές σχολές, τμήματα Μαθηματικών, Οικονομικά αναμένονται χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής ανά περίπτωση (59, 57% ήταν τα γραπτά κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά σε όλες τις κατευθύνσεις και 73,56% στον προσανατολισμό της Οικονομίας

Πτωτικές θα είναι οι πορείες και σε Νομικές σχολές (με οριακές διαφορές στα περιζήτητα τμήματα), αλλά και σε Ιατρικές.

3 στους 4 υποψηφίους ενημερώθηκαν μέσω SMS

Σχεδόν 3 στους 4 υποψηφίους (ποσοστό 73,4%) των Πανελλαδικών Εξετάσεων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έλαβαν τη βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο. Συγκεκριμένα, 63.980 υποψήφιοι, από τους 87.150 που συνολικά συμμετείχαν έστω και σε ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, έκαναν χρήση της δυνατότητας ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS που για δεύτερη χρονιά εφάρμοσαν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς τα μηνύματα εστάλησαν και παραδόθηκαν εντός 5 λεπτών, παράλληλα με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες και την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS εξασφαλίσθηκε πρώτη φορά το 2021, μέσω ειδικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, όπως είχαν ανακοινώσει οι Υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.