Κοινό αίτημα των Πρυτάνεων η έκτακτη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους – Σήμερα στη Σύνοδο που διεξάγεται στα Γιάννενα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμεώς
Στις εργασίες της 99ης Συνόδου των Πρυτάνεων που διεξάγεται στα Γιάννενα, θα βρεθεί σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με πολλά ανοικτά ζητήματα που αφορούν την ορθή λειτουργία των Πανεπιστημίων να αναμένεται να τεθούν επί τάπητος.
Η Σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα και στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους Πρυτάνεις βρίσκονται η αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων για το σύνολο σχεδόν των Πανεπιστημίων της χώρας, καθώς και μία εναλλακτική πρόταση που θα διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για τους εισακτέους στα Πανεπιστήμια, σε σχέση με τα προβλήματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Η χθεσινή συζήτηση μεταξύ των Πρυτάνεων των 24 Πανεπιστημίων της χώρας ακολούθησε την αντίστοιχη των αντιπρυτάνεων που έγινε την Τρίτη και επί της ουσίας αποδέχθηκε και ενέκρινε τις προτάσεις τους για την ομαλή εξέλιξη του ερευνητικού έργου και της χρηματοδότησης, καθώς επίσης τις προτάσεις για ακαδημαϊκά θέματα και τη φοιτητική μέριμνα.
Ωστόσο, με το ενεργειακό κόστος να έχει εκτιναχθεί, η πλειονότητα των Πανεπιστημίων όπως ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προεδρεύων της Συνόδου Τρ. Αλμπάνης, έχει ήδη ξοδέψει για την κάλυψη των αναγκών αυτών το 70%-90% του ετήσιου προϋπολογισμού.
«Έτσι, θα ζητήσουμε από την υπουργό την άμεση έκτακτη επιχορήγηση, καθώς είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια από τον επόμενο μήνα και όχι να περιμένουν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Για τους εισακτέους
Εν τω μεταξύ, υο ζήτημα της εφαρμογής της ΕΒΕ που προκάλεσε και αντιδράσεις αλλά κυρίως οδήγησε σε μεγάλη μείωση του αριθμού των φοιτητών σε πολλά περιφερειακά Πανεπιστήμια αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να καταθέτει μία νέα πρόταση που έγινε αποδεκτή από τη Σύνοδο και θα παρουσιαστεί σήμερα στην υπουργό Παιδείας.
Όπως εξήγησε ο κ. Αλμπάνης προτείνεται η εφαρμογή ενός νέου αλγόριθμου με βάση τον οποίο διασφαλίζεται το επίπεδο εκπαίδευσης εργαστηριακών και κλινικών τμημάτων και ταυτόχρονα ότι δε μένει μεγάλος αριθμός υποψηφίων εκτός Πανεπιστημίων.
Με βάση τον προτεινόμενο αλγόριθμο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προτείνει ώστε η αναλογία μεταξύ φοιτητών – καθηγητών που σήμερα είναι 40 προς 1, να μετατραπεί σε 25 προς 1 για τα κλινικά και εργαστηριακά τμήματα και 50 προς 1 για τα θεωρητικά.
«Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ένας ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός φοιτητών σε κάθε τμήματα, ταυτόχρονα όμως και η οικονομική του βιωσιμότητα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Η φοιτητική μέριμνα
Τέλος, αναφορικά με την προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη η Σύνοδος επισημαίνει ότι λανθασμένα η συζήτηση αυτή γίνεται από πάνω προς τα κάτω, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και η συζήτηση να ξεκινήσει με τις προτάσεις των ιδρυμάτων και όχι με τις προτάσεις του υπουργείου.
Ακόμη, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάγκη ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας και του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε φοιτητή με 1,80 ευρώ ημερησίως για τη σίτιση, όπως επίσης χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη της κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών σε όλη τη χώρα.
Η Μ. Τζούφη
Εξάλλου, στην 99η Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, συμμετείχε χθες η Μερόπη Τζούφη.
Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα, τονίζοντας πως «το τιμωρητικό μοντέλο χρηματοδότησης που θέσπισε το υπουργείο Παιδείας οδηγεί τα ΑΕΙ σε οικονομική ασφυξία». Παράλληλα, υπογράμμισε πως το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει.
Επίσης, προανήγγειλε την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ως αχρείαστη, παράλογη και επικίνδυνη την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παρόμοια, μίλησε για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, της ισοτιμίας πτυχίων ΑΕΙ – Κολλεγίων και όσων μέτρων δυσχεραίνουν τη φοίτηση.
Αναφορικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ (συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων, επαναφορά των ΤΕΙ, ακύρωση του αυτοδιοίκητου και διορισμένα Συμβούλια Διοίκησης, manager), η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «πολιτεύεται με διαρροές στα ΜΜΕ, αντί να συζητά ουσιαστικά με την πανεπιστημιακή κοινότητα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα αντιδημοκρατικά μέτρα απαιτούν και αντιδημοκρατικό τρόπο για να επιβληθούν».
Ακόμα, τόνισε πως είναι απαραίτητη η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη βελτίωση των πανεπιστημιακών υποδομών (εργαστήρια, εξοπλισμός, κτήρια, φοιτητική στέγη), ενώ υποστήριξε πως η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχει διαταράξει το οικοσύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας και πλέον απειλεί την εθνική συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τέλος, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας παρουσίασε στους Πρυτάνεις τις θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την έρευνα, υπογραμμίζοντας πως το νέο ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ολοκληρωμένο, βιώσιμο, ποιοτικό, δημοκρατικό, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό, διεπιστημονικό, συμπεριληπτικό και εξωστρεφές.