Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Άνοιξε και πάλι ο διάλογος για μια νέα ΥΠΕ

Η επίσκεψη στα Γιάννενα της αναπλ. υπουργού Υγείας, επανέφερε στο προσκήνιο το αίτημα για τη δημιουργία μιας νέας υγειονομικής περιφέρειας με έδρα τα Ιωάννινα – «Παράθυρο» από την Μ. Γκάγκα για τους συμβασιούχους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

 

 

 

Ένα θέμα που και στο παρελθόν έχει απασχολήσει έντονα τους τοπικούς φορείς, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη στα Γιάννενα της αναπλ. υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

Ο λόγος για το αίτημα των τοπικών φορέων αλλά και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας, για την δημιουργία μίας νέας υγειονομικής περιφέρειας με έδρα τα Ιωάννινα. Ένα θέμα που αποτελούσε άλλωστε αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια υπήρξε σχετική εξαγγελία μετά τις εκλογές του 2019 από την σημερινή κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα όμως η 6η ΥΠΕ παραμένει ως έχει, καλύπτοντας μία τεράστια γεωγραφική περιοχή με εμφανώς αδικημένη περιφέρεια την Ήπειρο, που διαθέτει και τα δύο μεγάλα νοσοκομεία των Ιωαννίνων αλλά και τα υπόλοιπα, όπως αποδείχθηκε και στην πανδημία, για να καλύψει ανάγκες και της ευρύτερης περιοχής της Δυτ. Ελλάδας, αλλά και της γειτονικής Αλβανίας.

Αντίθετα όμως, οι δομές υγείας στην Ήπειρο έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται, καθώς υποχρηματοδοτούνται σε σχέση με τις αντίστοιχες δομές στις υπόλοιπες περιφέρειες της Δυτ. Ελλάδας.

Έτσι, το αίτημα για μία νέα υγειονομική περιφέρεια επανήλθε στη διάρκεια της επίσκεψης της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στα Γιάννενα με την ίδια να τονίζει πως η κυβέρνηση θα επανέλθει σύντομα στο θέμα, πιθανότατα πριν από τις εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.

«Το συζητάμε και θα επανέλθουμε σύντομα σε αυτό. Νομίζω, πριν τις εκλογές ότι θα έχουμε νέα», ανέφερε η κα Γκάγκα.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Παράλληλα, ο τελευταίος «σταθμός» της περιοδείας της κας Γκάγκα ήταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου περιηγήθηκε στα ΤΕΠ και σε κλινικές και στη συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη στα γραφεία της διοίκησης.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν η κα Γκάγκα εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το προσωπικό και τη διοίκηση του ΠΓΝΙ για την τεράστια βοήθεια και προσφορά στην περίοδο της πανδημίας και τόνισε πως η πολιτική ηγεσία είναι αρωγός στην ενίσχυση και ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού.

Έτσι, ρωτήθηκε και για το θέμα με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, με εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε αμέσως μετά λέγοντας πως θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

«Οι άνθρωποι που δουλεύουν, θα συνεχίσουν να δουλεύουν και αυτό θα το δούμε εν ευθέτω χρόνο, για τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί λύση», ανέφερε.

Θερμές ευχαριστίες για την διαρκή υποστήριξη του υπ. Υγείας εξέφρασε προς την κα Γκάγκα ο διοικητής του νοσοκομείου Νίκος Κατσακιώρης.

Μικρή ένταση

Τέλος, χθες, στην είσοδο του ΠΓΝΙ πάντως βρέθηκαν και εργαζόμενοι του νοσοκομείου, κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο σύστημα υγείας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και της ΕΙΝΗ να επαναφέρουν τα αιτήματα ώστε τα νοσοκομεία να μην μετατραπούν, όπως είπαν σε επιχειρήσεις αλλά ούτε να απολυθούν και οι εργαζόμενοι.

Μία ομάδα εργαζόμενων επιχείρησε να πλησιάσει στα γραφεία της διοίκησης λίγο πριν τις δηλώσεις της κας Γκάγκα, αστυνομικές δυνάμεις όμως τους εμπόδισαν χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ