Ποιες οι προκλήσεις για την τράπεζα, μετά την υγειονομική κρίση
Αρκετές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η Τράπεζα Ηπείρου, η οποία παρά την υγειονομική κρίση, κατάφερε να βγει ενισχυμένη έχοντας στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα.
Ήδη άλλωστε και παρά τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργήθηκαν για τον τραπεζικό τομέα την προηγούμενη δεκαετία, η Τράπεζα Ηπείρου με την συμμετοχή στη διοίκηση του Στρατηγικού Επενδυτή, του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ διαγράφει μία σημαντική αναπτυξιακή πορεία, παρά την άνω τελεία που έθεσε προσωρινά στο αναπτυξιακό της πλάνο, η πανδημία.
Βγαίνοντας από το τούνελ της υγειονομικής κρίσης, η Τράπεζα Ηπείρου καλείται αφενός να υλοποιήσει το πενταετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και αφετέρου να απορροφήσει τους επιπλέον κραδασμούς που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.
Η ανησυχία είναι δεδομένη για τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής στην επιχειρηματικότητα και κυρίως στο ενδεχόμενο δημιουργίας μίας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων», την ίδια στιγμή που η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των προηγούμενων ετών συναντά μεγάλη επιτυχία.
Διαδικτυακή συνέντευξη
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα Ηπείρου το μεσημέρι της Τετάρτης σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης του 2020, σε μία εκδήλωση στην οποία αναλύθηκαν και οι βασικοί στόχοι της επόμενης περιόδου.
Μεταξύ αυτών και η υλοποίηση του σχεδίου επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων με πρώτο «σταθμό» εντός του καλοκαιριού το Μέτσοβο.
Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της Τράπεζας εκτός Ηπείρου και κυρίως στην Αττική.
Βέβαια, όπως επισήμαναν στη συνέντευξη τύπου τα στελέχη της διοίκησης, σε ένα μεγάλο βαθμό οι ανάγκες καλύπτονται και εκτός Ηπείρου μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τράπεζας και τις δυνατότητες που αυτός παρέχει στους πελάτες.
Προοπτικές ανάπτυξης
Από την άλλη και πριν την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης του 2020, χθες ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Ζωνίδης αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τους συνεργάτες στη διοίκηση και το προσωπικό τόνισε ότι βασική πεποίθηση και στόχευση για το μέλλον είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ηπείρου σε όλους τους τομείς, που αφορούν άμεσα και την αναπτυξιακή διαδρομή της Τράπεζας.
«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πενταετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα, διαθέτοντας ως τράπεζα αυξημένη ρευστότητα και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά», τόνισε ο κ. Ζωνίδης.
Ο εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος της Τράπεζας, Βασίλης Τσουκανέλης ανέδειξε τον ρόλο της Τράπεζας Ηπείρου στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και παράλληλα στάθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της Ηπείρου που καθίσταται συγκοινωνιακός κόμβος στης βαλκανικής, με επίσης μεγάλες προοπτικές στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και την παιδεία.
«Συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτό που φτιάξαμε στη διάρκεια της κρίσης, ενισχύοντας την κεφαλαιακή επάρκεια και την οργανωτική δομή της Τράπεζας, την οποία θεωρούμε ως μοναδική διέξοδο για την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο στρατηγικός επενδυτής
Εξάλλου, από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας και εκπρόσωπος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ τόνισε ότι έχουν επιτευχθεί οι περισσότεροι από τους στόχους που έθεσε ο στρατηγικός επενδυτής εξ αρχής και πως η Τράπεζα παρά τις προκλήσεις και δυσκολίες διατηρεί μία σταθερά καλή πορεία και στην υλοποίηση του ενδιάμεσου τριετούς προγράμματος ανάπτυξης 2020-2022.
«Έχουμε να διανύσουμε ακόμη δρόμο για την επέκταση της Τράπεζας και εκτός Ηπείρου, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πολύ περισσότερο κοντά από το παρελθόν», ανέφερε.
Τα οικονομικά δεδομένα
Τέλος, τα οικονομικά δεδομένα για τη χρήση του 2020 παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος, Ι. Βουγιούκας.
Από τα πλέον σημαντικά και ενδιαφέροντα, η ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που με ελάχιστο όριο το 13,05% που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, βρίσκεται στο 15,7%.
Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019, ακολουθώντας με λίγο μεγαλύτερη δυναμική τους αντίστοιχους δείκτες που καταγράφουν οι συστημικές τράπεζες στη μείωση της έκθεσής τους στα «κόκκινα δάνεια».
Το 2020 η τράπεζα παρουσίασε αύξηση κατά 23% στην καθαρή κερδοφορία και αύξηση καταθέσεων κατά 25 εκ. ευρώ.
Οι καταθέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο από τις χορηγήσεις κάτι που εξασφαλίζει και εγγυάται την απρόσκοπτη ρευστότητα της Τράπεζας.
Τα μεγάλα στοιχήματα της επόμενης περιόδου είναι η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού, συνάρτηση και της αλλαγής της τραπεζικής συμπεριφοράς των πελατών, όπως και η συμμετοχή της Τράπεζας στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, παρέχοντας τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, αλλά και συγχρηματοδότηση και ενδιάμεση χρηματοδότηση.