Ξεκινάει άμεσα ο τρίτος κύκλος του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων – Μεταξύ των Μεταξύ των 76 μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι και των Δήμων Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Βορείων Τζουμέρκων
Ξεκινά ο τρίτος κύκλος – από τους συνολικά τέσσερις – του εμβληματικού Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκ. ευρώ.
Αυτό έκανε γνωστό ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ύστερα από απόφαση που υπέγραψε προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία για την κατάρτιση και έγκριση εκπόνησης 76 μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και τριών μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ).
«Αγγίζουμε πλέον το 95% του συνολικού στόχου μελετών πολεοδομικού σχεδιασμού, ο οποίος και θα ολοκληρωθεί με την έναρξη και του τελευταίου Δ’ κύκλου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταγαράς.
«Ποτέ στο παρελθόν, από σύστασης του ελληνικού κράτους, δεν έχει προϋπάρξει σε τέτοιο σύντομο χρονικό διάστημα, σε τέτοια μεγάλη έκταση και με τέτοια χρηματοδότηση αντίστοιχος πολεοδομικός σχεδιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «εργαζόμαστε συστηματικά, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, με όλον τον τεχνικό κόσμο και την αυτοδιοίκηση για να φέρουμε εις πέρας αυτόν τον πολύ υψηλό εθνικό στόχο».
Επίσης, κάλεσε το επιστημονικό προσωπικό της χώρας να συμμετάσχει και να επιδείξει υψηλό επαγγελματισμό. «Δεν περισσεύει κανένας. Αυτό το μεγάλο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο κ. Ταγαράς.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, σκοπός του Προγράμματος είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της χώρας -όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει είτε είναι παρωχημένος- με ασφάλεια δικαίου, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον καθώς και τη βιοποικιλότητα.
Υπενθυμίζεται, ότι με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.
Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
Μεταξύ των 76 μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι και οι εξής:
– Δήμος Ιωαννιτών (Δ.Ε. Περάματος, Παμβώτιδας, Ιωαννιτών, Μπιζανίου, Ανατολής, Νήσου Ιωαννίνων)
– Δήμος Κόνιτσας (Δ.Ε. Αετομηλίτσας, Φούρκας, Διστράτου, Μαστοροχωρίων, Κόνιτσας).
– Δήμος Βορείων Τζουμέρκων (Δ.Ε. Καλαρρυτών, Βαθυπέδου, Πραμάντων, Συρράκου, Τζουμέρκων, Ματσουκίου, Κατσανοχωρίων).
– Δήμος Φιλιατών (Δ.Ε. Φιλιατών).
– Δήμος Πρέβεζας (Δ.Ε. Λούρου)
– Δήμος Ζηρού (Δ.Ε. Φιλιππιάδος)
– Δήμος Αρταίων (Δ.Ε. Αρταίων, Βλαχέρνων, Ξηροβουνίου, Φιλοθέης).
– Δήμος Νικολάου Σκουφά (Δ.Ε. Πέτα).
– Δήμος Γ. Καραϊσκάκη (Δ.Ε. Ηρακλείας, Γεωργίου Καραϊσκάκη).
Το Πρόγραμμα εκπόνησης μελετών ΤΠΣ καταρτίζεται με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τους δήμους στο ΥΠΕΝ -κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει απευθύνει το υπουργείο- καθώς και το πόρισμα της Επιτροπής που έχει συσταθεί.
Αντίστοιχα, το Πρόγραμμα εκπόνησης μελετών ΕΠΣ προτείνεται από τις Διευθύνσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του ΥΠΕΝ με γνώμονα την επίλυση χρόνιων προβλημάτων καθώς και τη ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή έκτακτων περιστάσεων.