Το Τμήμα Ηπείρου ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, τη διενέργεια άμεσων δειγματοληπτικών ελέγχων στα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης που αφορούν στο Εξοικονομώ 2021, ώστε να αποτυπωθεί η ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων στο πρόγραμμα
Τη διενέργεια άμεσων δειγματοληπτικών ελέγχων στα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης που αφορούν στο Εξοικονομώ 2021, ώστε να αποτυπωθεί η ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων στο πρόγραμμα, ζητά το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κων. Σκρέκα.
Όπως είχε αποκαλύψει το Ioannina TV σε προηγούμενα ρεπορτάζ με την εκκαθάριση και την έκδοση των αποτελεσμάτων ένταξης των προτάσεων στο νέο Εξοικονομώ, διαπιστώθηκε το εξής παράδοξο, με μεγάλη μάλιστα έκταση στην περιοχή των Ιωαννίνων αλλά και στην Άρτα.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των προτάσεων που έγιναν τελικά αποδεκτές από το σύστημα κατά την αξιολόγηση με την διαδικασία της μοριοδότησης που προβλέπεται, ανεξάρτητα μάλιστα από το έτος κατασκευής του ακινήτου, φέρεται να συγκεντρώνει πολύ υψηλή βαθμολογία στην ενεργειακή απόδοση που έχει σήμερα, με εκείνη που θα επιτευχθεί μέσω των εργασιών. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι εντάχθηκαν στο νέο Εξοικονομώ αιτήσεις για ακίνητα που είναι κατασκευής του 1990 ή και του 2000, ενώ έμειναν εκτός αιτήσεις για ακίνητα κατασκευής της δεκαετίας του 1970 ή του 1980, με τις πρώτες, να συγκεντρώνουν πολύ υψηλή βαθμολογία, στην ενεργειακή απόδοση. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως έχουν ήδη εντοπιστεί πολλές περιπτώσεις στις οποίες ακίνητα που δηλώνουν πως δε διαθέτουν καν θέρμανση, με συνέπεια στη μοριοδότηση να εκτινάσσονται πολύ πιο πάνω από τις άλλες προτάσεις.
Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ τονίζει ότι δέχθηκε πολλές οχλήσεις από συναδέλφους, που παρατήρησαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στην τελική αξιολόγηση, κάτι που δημιούργησε πολλές απορίες για το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων στην περιοχή.
«Πραγματικά δε θα περιμέναμε στην περιοχή μας, η οποία είναι γνωστή για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, την περίοδο τουλάχιστον του Χειμώνα, τα κτίρια να είναι τόσο χαμηλής ενεργειακής απόδοσης», σημειώνει αρχικά το ΤΕΕ στην επιστολή του και ζητά τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων στην Π.Ε. Ιωαννίνων.
Επιπλέον αναφέρει ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και ωφέλιμο να δοθούν και ανώνυμα στοιχεία που αφορούν το κτηριακό απόθεμα της περιοχής ευθύνης μας, στοιχεία τα οποία θα προέρχονται από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που έχουν μέχρι τώρα εκδοθεί (πχ, ΠΕΑ ανά οικοδομική άδεια, έτος αδείας, ενεργειακή κατάταξη κλπ).
Το παραπάνω αίτημα όπως είναι φανερό μπορεί να διενεργηθεί μόνο σε αυτήν την περίοδο και πριν αρχίσουν οι εργασίες επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.
Παράλληλα όπως το ΤΕΕ τονίζει, ότι χρήζει αναμόρφωσης ο προϋπολογισμός με τη διανομή περισσότερων κονδυλίων στις Περιφερειακές Ενότητες των Ιωαννίνων και της Άρτας, οι οποίες σημειώνουν χαμηλά ποσοστά ένταξης.