Έρευνα με εντολή της Οικονομικής Αστυνομίας και στη δομή της Κιβωτού στη Χίο

Έρευνα της Αστυνομίας γίνεται αυτή την ώρα και στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στη Χίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα πραγματοποιείται από τοπικούς αστυνομικούς ύστερα από εντολή της Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την έρευνα ελήφθησαν έγγραφα από το λογιστήριο και άλλα στοιχεία στο πλαίσιο της μεγάλης, συνολικής έρευνας που διεξάγεται.

Με «κιβώτια» φορολογικών στοιχείων της Κιβωτού έφυγε χθες η Οικονομική Αστυνομία από την Κιβωτό στον Κολωνό

Εν τω μεταξύ, χθες τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας συνέλεξαν «κιβώτια» φορολογικών στοιχείων της Κιβωτού, από το λογιστήριο της ΜΚΟ, στον Κολωνό.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που διεξάγεται στην Κιβωτό του Κόσμου μετά τα όσα αποτρόπαια καταγγέλθηκαν για κακοποιήσεις παιδιών και την ασέλγεια που κατήγγειλε 19χρονος, θα γίνει και οικονομικός έλεγχος.

Ο οικονομικός έλεγχος περιλαμβάνει έλεγχο βιβλίων εσόδων-εξόδων, δωρεών, χορηγιών, παραστατικών δαπανών, αλλά και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί ή όχι παράνομος πλουτισμός που δεν αντιστοιχεί με τα δηλωμένα φορολογικά στοιχεία.

Η έρευνα που έχει ζητηθεί από τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής, στενών συγγενών του αλλά και τρίτων προσώπων στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είχαν σχέση με τα οικονομικά της δομής. Το ένα σκέλος της έρευνας είναι η αναζήτηση των διαδρομών των χρημάτων και το δεύτερο η διαχείριση των ποσών από χορηγίες, επιχορηγήσεις αλλά και δωρεές πολιτών. Η αναζήτηση περιλαμβάνει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων προσώπων, όπως και την περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida, έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος σχετικά με τα ποσοστά ιδιοκτησίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) της Κιβωτού του Κόσμου αποκάλυψε ότι 50% είχε η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, και το άλλο 50% ήταν στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντώνιου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο. Μόνο εκείνες δηλαδή είχαν δικαίωμα ανάληψης χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ελέγχου της Αρχής, προκύπτει ότι την περίοδο 2017-2021 οι δωρεές στην Οργάνωση άγγιξαν το ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ, ενώ η ΜΚΟ έλαβε και κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.