Πιο γρήγορα οι επιστροφές φόρου από την ΑΔΑΕ

Οι επιστροφές ΦΠΑ γίνονται πλέον σε διάστημα μίας εβδομάδας

 

Σε επιτάχυνση των επιστροφών φόρου σε μία εβδομάδα, έχει προχωρήσει η ΑΔΑΕ το τελευταίο διάστημα.

Ο περιορισμός του χρόνου αναμονής για την επιστροφή φόρου ξεκίνησε από το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Συγκεκριμένα, επεστράφησαν φόροι ύψους 1,721 δισεκατομμυρίων και καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό κατά 27%.

Οι ταχύτερες επιστροφές αφορούν κυρίως τον ΦΠΑ. Από τον επόμενο μήνα αναμένεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του χρόνου για την επιστροφή φόρων. Διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει τη μείωση από 90 σε 45 ημέρες του χρονικού περιθωρίου στο οποίο εξετάζονται τα αιτήματα επιστροφής φόρου, για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Δύο πληρωμές για τις δηλώσεις

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, επιστροφή έχουν πάρει όσοι είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό. Δύο πληρωμές έχουν γίνει από τις αρχές του Απριλίου, μετά την απόφαση της ΑΔΑΕ για επιστροφή φόρου εντός εβδομάδας από την υποβολή της δήλωσης σε όσους δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας.

Συγκεκριμένα, από τις 110.267 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν ήδη, οι 23.659 είχαν επιστροφή. Έως τώρα έχουν καταβληθεί 5,2 εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 18.184 φορολογούμενων.

Αυτό το μοντέλο θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση, έως το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Το σχέδιο της ΑΔΑΕ

για την επιστροφή φόρων

Πέρα από την άμεση επιστροφή φόρων, το σχέδιο της ΑΔΑΕ προβλέπει και συμψηφισμούς με άλλες οφειλές, για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά:

Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε όσους δεν έχουν φορολογικές/ ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε όσους έχουν φορολογικές οφειλές συμψηφίζονται το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, από τα τέλη Απριλίου.

Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις οι οποίες θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται και με αυτό τον φόρο.

Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.