«ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ» -Με στόχο την ενίσχυση των παραγωγών και του οινοτουρισμού

Διττός ήταν φέτος ο στόχος της μεγάλης γιορτής που συνδύασε και την μεγάλη επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση του συνεταιριστικού οινοποιείου αλλά και την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες» που έχει γίνει θεσμός σε όλα τα οινοποιεία της χώρας, με την εταιρεία «Ζοίνος» να υποδέχεται στο οινοποιείο στη Ζίτσα εκατοντάδες φίλους και λάτρεις του κρασιού.

Οι δεκάδες παρευρισκόμενοι, σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα με χαλαρή μουσική, είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν όλα τα κρασιά του οινοποιείου που έχουν κατακτήσει μεγάλο τμήμα της εγχώριας αγοράς και πλέον κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στο εξωτερικό.

Σε ότι αφορά τον διττό στόχο της φετινής γιορτής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ζοίνος» Ευάγγελο Αργύρη, είχε να κάνει αφενός με την ενίσχυση των παραγωγών, με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες της Πολιτείας και αφετέρου με τον οινοτουρισμό που επίσης κερδίζει έδαφος και στην περιοχή μας.

«Κάποτε μιλούσαμε για τον αγροτουρισμό, όμως οι περισσότεροι που έκαναν χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων όπως ήταν τα προγράμματα ΟΠΑΑΧ έμεναν μόνο στη δημιουργία καταλυμάτων. Τώρα μιλάμε για τον οινοτουρισμό που περιλαμβάνει μία σειρά διαφορετικών δράσεων, όπως η γνωριμία με τα στάδια της παραγωγής, τα επισκέψιμα οινοποιεία, ο συνδυασμός των επισκέψεων αυτών με τα μνημεία και τη γαστρονομία, ένας διαφορετικός, πιο χαλαρός τουρισμός που θεωρούμε, ότι μπορεί να έχει δυναμική στην περιοχή μας. Χρειάζεται όμως και η Πολιτεία να μπει μπροστά και να προσφέρει βοήθεια στους παραγωγούς γιατί η αμπελουργία πέραν των άλλων είναι και μία παραγωγική διαδικασία φιλική προς το περιβάλλον. Στην περιοχή μας θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερους αμπελώνες και περισσότερα στρέμματα, αν δεν είχαν δασωθεί λόγω της εγκατάλειψης οι εκτάσεις που θεωρούνται σήμερα δασικές. Αν αντί για τα πουρνάρια που δεν είναι παραγωγικά, είχαμε αμπέλια όλα θα ήταν καλύτερα για την περιοχή μας, τους παραγωγούς και την οικονομία», ανέφερε ο κ. Αργύρης.

Αρωγός η αυτοδιοίκηση

Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό της ανάγκης μεγαλύτερης υποστήριξης των δίκαιων αιτημάτων των παραγωγών από την Πολιτεία, στάθηκε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, τονίζοντας, ότι δεν απαιτούνται πολλά πράγματα, για να δημιουργηθούν μικρές αμπελουργικές ζώνες, γύρω από τη μεγάλη ζώνη της Ζίτσας.

«Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες για να δοθεί λύση στο μείζον θέμα με τους δασωμένους αγρούς, όμως απαιτείται πλέον οριστική λύση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μικρές ζώνες που θα προστεθούν στη μεγάλη ζώνη της Ζίτσας που πριν από 10 χρόνια ήταν κάτω από 1.000 στρέμματα και πλέον έχει φτάσει τα 2.000 στρέμματα. Και πάλι όμως αυτό δεν είναι αρκετό, γι’ αυτό επιμένουμε ως αυτοδιοίκηση να στηρίζουμε τους παραγωγούς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά θα πρέπει και η Πολιτεία κάποια στιγμή να το αντιληφθεί», ανέφερε.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης επισήμανε, ότι εκτός από την έμπρακτη υποστήριξη της Πολιτείας σε θεσμικοί και νομοθετικό επίπεδο, εκείνο που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που κρατούν καθηλωμένη την αγροτική παραγωγή και την τοπική οικονομία.