ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΤΕΕ

Εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), με τίτλο: «100 χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024.

Η εκδήλωση του ΤΕΕ θα αρχίσει στις 18.30 και θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, επί της οδού Αραβαντινού 6-8, με την παρουσία και με ομιλία του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργου Στασινού και εκπροσώπου της Κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

18.30: Προσέλευση

18.45: Έναρξη εκδήλωσης. Καλωσόρισμα Προέδρου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, κ. Ιωάννη Τσίγκρου

19.00: Ομιλία Προέδρου ΤΕΕ, κ. Γιώργου Στασινού

19.15: Χαιρετισμός εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης

19.30: Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη

19.45: Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων, κ. Θωμά Μπέγκα

20.00: Λήξη εκδήλωσης.

Την 1η Νοεμβρίου 2023, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) συμπλήρωσε έναν αιώνα ιστορίας και αδιάλειπτης συμβολής στην οικονομική, τεχνολογική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων του ΤΕΕ, διοργανώνει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα όπου το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει δυναμική και σημαντική παρουσία μέσω των 17 Περιφερειακών Τμημάτων του και των Νομαρχιακών Επιτροπών, με σκοπό την ανάδειξη του συνολικού έργου του και της ουσιαστικής προσφοράς του στην τοπική κοινωνία.

Δηλώσεις για το ζήτημα της αιθαλομίχλης

Παράλληλα, όπως αναφέραμε και στο χθεσινό φύλλο του «Α», το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, απέστειλε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, επιστολή με μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος της αιθαλομίχλης.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου, Γιάννης Τσίγκρος, εξήγησε ότι η πόλη συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά αφού η υψηλή συγκέντρωση ρύπων (κυρίως των αιωρούμενων σωματιδίων) που παρατηρείται τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες, συνδυάζεται με τις μετεωρολογικές συνθήκες και τα τοπογραφικά δεδομένα της περιοχής με αποτέλεσμα οι ρύποι να εγκλωβίζονται, προκαλώντας την αιθαλομίχλη.

Το νέφος αυτό αποτελεί σοβαρό́ πρόβλημα για τους κατοίκους και την υγεία τους. Στην περιοχή το πρόβλημα επιδεινώθηκε περισσότερο τα τελευταία 10 χρόνια όταν, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές ενέργειας αναζήτησαν εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις, ώστε να μειώσουν το κόστος θέρμανσης. Πλην όλων των άλλων πληροφοριών και στοιχείων που συγκέντρωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο, προχώρησε και σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του.

«Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση προτείνουμε περαιτέρω διεύρυνση του υπό σχεδίαση δικτύου φυσικού αερίου. Όπου υπάρχει δυνατότητα, αντικατάσταση με λέβητες αερίου, (υγραερίου) με παράλληλη πίεση, από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς φορείς(Περιφέρεια, Δήμοι, ΤΕΕ), προς το ΥΠΕΝ και προς την ΔΕΠΑ για κατασκευή επιτέλους του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη. Το δίκτυο θα πρέπει να γίνει, θα χρειαστεί επίσης και για την περίπτωση όπου θα χρησιμοποιηθεί υδρογόνο αντί για Φυσικό αέριο», επισήμανε χθες ο κ. Τσίγκρος.

Παράλληλα το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ προτείνει:

– Παροχή άτοκου δανείου και παροχή εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των νοικοκυριών από τα τραπεζικά ιδρύματα με ταυτόχρονη επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού, για την εφαρμογή προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στις οικίες.

– Διεύρυνση του προγράμματος «εξοικονομώ» με μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης και μεγαλύτερο ποσό επιδότησης σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας οι οποίες έχουν ευμενέστερες συνθήκες τους χειμερινούς μήνες του χρόνου.

– Φορολογικά κίνητρα για επενδυτές και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του λεκανοπεδίου, για εφαρμογή δράσεων μείωσης του ενεργειακού τους αποτυπώματος.

– Πρόγραμμα ειδικό για την περιοχή, με μεγάλη επιδότηση λόγω κόστους για τοποθέτηση αντλιών θερμότητας στα διαμερίσματα (είτε αύξηση του ποσού εντός του εξοικονομώ που αφορά λέβητες αερίου (επίτοιχους) και αντλίες θερμότητας).

– Έκπτωση ρεύματος για την εφαρμογή της Απόφασης Αριθ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/οικ. 238 ΦΕΚ 3/1/2014 τεύχος Β που παραθέτω: «Ειδική επιδότηση οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια».