Ο Δήμος Ιωαννιτών με αφορμή το κύμα καύσωνα που κορυφώνεται έχει θέσει σε επιφυλακή τις υπηρεσίες του.
Οι κλιματιζόμενοι χώροι, όπως αυτοί του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου και 5ου ΚΑΠΗ είναι διαθέσιμοι για τους πολίτες, από τις οκτώ το πρωί ως τις δύο το μεσημέρι, ενώ ανοιχτή θα παραμείνει τις εργάσιμες ώρες και η ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.
Η Δημοτική Αστυνομία εντείνει τις περιπολίες της στο αισθητικό δασύλλιο της πόλης και στο Πάρκο Πυρσινέλλα.
Παράλληλα, ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας ώστε να προστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Επίσης, απευθύνει έκκληση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε υπαίθριες εργασίες.
Το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο απαγορεύεται. Με αφορμή συμβάντα που έχουν αναφερθεί, εφιστά την προσοχή σε επιχειρηματίες της εστίασης, να μην εναποθέτουν στάχτες, κάρβουνα και υπολείμματα από ψησταριές ούτε στους κάδους απορριμμάτων, ούτε έξω από αυτούς καθώς ο κίνδυνος φωτιάς είναι μεγάλος.
Οδηγίες από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας
Ταυτόχρονα, αναλυτικές οδηγίες και μέτρα για το πώς να προφυλαχθούν οι πολίτες από τον καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές και τα υπολείμματά τους (σκόνη και στάχτες), έδωσαν οι επιστήμονες – μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).
Oι επιστήμονες επέστησαν την προσοχή σε όλους τους πολίτες δίνοντας οδηγίες για την προστασία τους. Τη συνέντευξη Τύπου «άνοιξε» ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής ΕΕΔΥ καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας. Ο καθηγητής τοποθετήθηκε για θέματα γενικού πληθυσμού, σημειώνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένα νέο κύμα καύσωνα, με συνέπεια οι συμπολίτες μας που ανήκουν σε ακραίες ηλικιακές ομάδες να κινδυνεύουν περισσότερο. Ζήτησε, δε, από όλους τους πολίτες να τους βοηθήσουν αυτές τις δύσκολες μέρες.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν οι πολίτες ανά ηλικιακή και ανά ευπαθή ομάδα, στην οποία ανήκουν. Δηλαδή:
οι ηλικιωμένοι,
οι χρόνια πάσχοντες από καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες/αναπνευστικά προβλήματα, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, σοβαρά νευρολογικά προβλήματα,
τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τα χρόνια νοσήματα τους, όπως αντι-υπερτασικά,
τα υπέρβαρα άτομα,
τα άτομα τα οποία εργάζονται σε ζεστό περιβάλλον/εξωτερικό χώρο ή ασκούνται,
τα άτομα με οξεία νόσο.
Στη συνέχεια η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ αναφέρθηκε ειδικά σε μέτρα προστασίας για τα νεογνά, τα παιδιά, τις έγκυες και τις λεχώνες. Όπως τόνισε, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο να μην αφυδατωθούν τα μικρά παιδιά και τα βρέφη γι’ αυτό να τους προσφέρουμε διαρκώς νερό.
Η κα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ιδιαίτερα «οι γονείς να μην πηγαίνουν τα παιδιά στις παραλίες ούτε καν κάτω από τις ομπρέλες». «Η οδηγία είναι σαφής: 12:00 – 17:00 τα παιδιά να μένουν σε κλειστό χώρο, ούτε καν στη βεράντα με κατεβασμένη τέντα. Ναι στην παραλία, αλλά μέχρι τις 11 και μετά τις 6 το απόγευμα», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επικεντρώθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εάν κάποιος πολίτης υποστεί θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία. Επιπλέον, αναφέρθηκε στους ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά θέματα και έδωσε οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα.
Οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης
Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης τους.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο (ανωτέρω σχετ.), πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.
Γενικές οδηγίες προφύλαξης:
- Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
- Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
- Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
- Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
- Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
- Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
- Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
- Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
- Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
- Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
- Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.