ZAGORI MOUNTAIN RUNNING -2.500 αθλητές στον μεγαλύτερο αγώνα ορεινού τρεξίματος

Χιλιάδες αθλητές θα βρεθούν στην αφετηρία τα ξημερώματα του Σαββάτου για τον μεγάλο αγώνα των 60 χιλιομέτρων, που λόγω των συνθηκών θα διεξαχθεί στο μεγαλύτερο σκέλος του σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων

Με περίπου 2.500 αθλητές, δρομείς ορεινού τρεξίματος από 46 χώρες, και φυσικά με ρεκόρ συμμετοχών, διεξάγεται ο 12ος αγώνας Zagori Mountain Running, ανανεωμένος και με αρκετές αλλαγές της τελευταίας στιγμής λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα που πλήττει και την Ήπειρο.

Παρά τις αλλαγές όμως τίποτε δεν αλλάζει τη φυσιογνωμία του αγώνα, που είναι αναγνωρισμένος ως ο μεγαλύτερος και πιο απαιτητικός αγώνας ορεινού τρεξίματος στη χώρα και ένας εκ των κορυφαίων στον πλανήτη στο είδος του.

Χιλιάδες αθλητές θα βρεθούν στην αφετηρία στις 04.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου για τον μεγάλο αγώνα των 60 χιλιομέτρων, που λόγω των συνθηκών θα διεξαχθεί στο μεγαλύτερο σκέλος του σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, όπως εξήγησε ο Βασίλης Τζουμάκας από τη διοργάνωση του αγώνα.

Αλλαγές υπήρξαν επίσης και στις ώρες έναρξης των αγώνων για τα παιδιά προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεσή τους στις υψηλές θερμοκρασίες κατά το δυνατόν.

Η Μάρα Καλογήρου από την πλευρά της διοργάνωσης αναφέρθηκε στο φετινό μήνυμα του αγώνα που είναι η ανάδειξη και η προστασία της χλωρίδας του Ζαγορίου, με το σκεπτικό ότι «η φύση είναι το σπίτι μας», όπως ανέφερε.

Επίσης όμως ο αγώνας διατηρεί και τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής δράσης και προσφοράς που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες – χορηγούς του αγώνα, όπως το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ.

Το φετινό συλλεκτικό Buff® του αγώνα, με τη μοναδική του σχεδίαση, είναι αφιερωμένο στην πλούσια και σπάνια χλωρίδα του Ζαγορίου και είναι διαθέσιμο για αγορά από το ηλεκτρονικό και φυσικό κατάστημα της Fifth Element. Η εταιρεία συμβάλλει ενεργά στην προστασία της φύσης, με σεβασμό προς στο περιβάλλον, ενισχύοντας το έργο του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και διαθέτοντας μέρος των εσόδων της.

Οι αλλαγές στους αγώνες

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αγώνα και των πολλαπλών δυνατοτήτων που αυτός προσφέρει και στους αθλητές – δρομείς, αλλά και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο Βασίλης Τζουμάκας.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να βρουν τον αγώνα που τους ταιριάζει ή ακόμη και να δοκιμάσουν νέες προκλήσεις αφού οι τέσσερις κατηγορίες αγώνων καλύπτουν αποστάσεις από 10 έως 60 χιλιόμετρα.

Πιο συγκεκριμένα,  ο αγώνας-σταθμός στην ιστορία των ορεινών Ultra, ο TeRA θα διεξαχθεί με κάποιες τροποποιήσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν, το Σάββατο 22 Ιουλίου με έναρξη στις 04:30 το πρωί. Το ανάπτυγμα του εκτείνεται σε 60 χιλιόμετρα και η θετική του υψομετρική διαφορά υπερβαίνει τα 4.250 μέτρα.

Ο Μαραθώνιος, Marathon+ 44km θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου με έναρξη στις 06:00 το πρωί, στο ορεινό σύμπλεγμα της Τύμφης. Πρόκειται για έναν ανανεωμένο αγώνα σε μια χορταστική διαδρομή 44km, κυκλική, με 2.600 μέτρα θετικής υψομετρικής, που προκαλεί τους αθλητές να ανεβάσουν τους προσωπικούς τους στόχους και να δουν το ορεινό τρέξιμο από άλλη οπτική γωνία.

Ο Ημιμαραθώνιος, Half Marathon 21km θα διεξαχθεί στο ορεινό σύμπλεγμα της Τύμφης, την Κυριακή 23 Ιουλίου με έναρξη στις 07:30 το πρωί, με 1.170 μέτρα θετικής υψομετρικής. Ο αγώνας 10 χιλιομέτρων, Entry Race 10km, είναι ιδανικός για τη γνωριμία με το ορεινό τρέξιμο και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιουλίου στις 08:45 το πρωί, με 430 μέτρα θετικής υψομετρικής.

Χτισμένο στο επιβλητικό υψόμετρο των 1.080 μέτρων, στις πλαγιές της Καζάρμας (κορυφή) το πολυπληθές, παραδοσιακό και πανέμορφο Τσεπέλοβο, δεσπόζει μέσα στην άγρια βουνίσια φύση της Τύμφης και είναι το σημείο εκκίνησης και τερματισμού όλων των αγώνων.

Ο παιδικός αγώνας ΖΑΓΟΡΑΚΙ από το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ,  δίνει την ευκαιρία στις οικογένειες να συνδυάσουν  ένα εναλλακτικό τριήμερο διακοπών στα Ζαγοροχώρια. Το Zagoraki M.R. είναι ένας αγώνας τρεξίματος απόστασης 1 χλμ., με τη συμμετοχή παιδιών 3 έως 12 ετών που θα γίνει στο χωριό Τσεπέλοβο, το Σάββατο 22 Ιουλίου, στις 18:00 το απόγευμα.

Αρωγοί και υποστηρικτές

Αρωγοί και στη φετινή διοργάνωση του αγώνα είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ζαγορίου.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Λαζάνης και ο αντιδήμαρχος Ζαγορίου Γιάννης Τσαπάρης αναφέρθηκαν από την δική τους πλευρά στα πολλαπλά οφέλη του αγώνα για τον αθλητικό τουρισμό στην περιοχή και γενικότερα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Με την ενυδάτωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ στηρίζει και φέτος τον αγώνα Zagori Mountain Running, ως Μεγάλος Χορηγός, προσφέροντας την απαραίτητη ενυδάτωση και αναζωογόνηση σε όλους τους αθλητές, ενώ παραμένει και Ονομαστικός Χορηγός του παιδικού αγώνα ΖΑΓΟΡΑΚΙ.

Το ΖΑΓΟΡΙ δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη διοργάνωση δεδομένης της σταθερής προσήλωσης της εταιρείας στην προώθηση του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας, παράλληλα με την υγιεινή διατροφή την οποία υπηρετεί με τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του. Και σε αυτόν τον τόπο, «πίσω από το βουνό», το νερό το λέμε ΖΑΓΟΡΙ.

Διοργανωτής του Zagori Mountain Running είναι η My Adventure με Συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου.

Θεσμικοί Υποστηρικτές είναι το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.