ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Με μεγάλη συμμετοχή το συλλαλητήριο για τα Πανεπιστήμια

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και στα Γιάννενα, στο συλλαλητήριο που έγινε χθες για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Την αντίθεσή τους δήλωσαν φοιτητικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, ο σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ παρόντες ήταν εκπαιδευτικοί, πολιτικές οργανώσεις και μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και αναπληρωτής υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας, Μερόπη Τζούφη καταδίκασε τις τακτικές της κυβέρνησης που προωθεί, σε συνθήκες πανδημίας, σοβαρές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ την ίδια ώρα απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των εκατό ατόμων επιχειρώντας να περιορίσει τις αντιδράσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών σε όλη τη χώρα.

Η Μαρία Πουρνάρη, Πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να αφήσει εκτός των Πανεπιστημίων χιλιάδες νέα παιδιά ενώ την ίδια ώρα βάζει εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων την αστυνομία τονίζοντας την πρόθεση τους να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο στην πράξη.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρίστος Γρίβας υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτη η χρονική στιγμή της απαγόρευσης των συναθροίσεων την ώρα που έχουν προγραμματιστεί Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ.

«Μπροστά σ’ αυτόν τον αντισυνταγματικό δρόμο περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση, η νέα γενιά, η φοιτητική νεολαία, οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα θα σταθούμε εμπόδιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους των εστιακών φοιτητών ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για δωρεάν παιδεία σε όλους λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να αφήσει εκτός εκατοντάδες νέους ενώ θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε σούπερ μάρκετ γνώσεων, εμπορευματοποιώντας πλήρως τα προγράμματα σπουδών. Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι ενα τέτοιο πανεπιστήμιο δεν χωράει τα παιδιά των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων».

Τέλος ο Άρης Σπέγγος κάλεσε τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να πάρουν θέση για το νομοσχέδιο που αναμένεται να μειώσει κατά χιλιάδες των αριθμό των εισακτέων και στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.