ΙΩΑΝΝΙΝΑ -Σε αυξημένη ετοιμότητα οι υπηρεσίες του Δήμου

Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι η Πολιτική Προστασία του δήμου Ιωαννιτών καθώς εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών χρειάζεται επαγρύπνηση.

Ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία του δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Λώλης κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να μην κυκλοφορούν τις θερμές ώρες 12.00-17.00, και να παραμένουν σε δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι τις εργάσιμες ημέρες η κλιματιζόμενη ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου θα παραμένει ανοιχτή, ενώ τις καθημερινές από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι θα είναι στη διάθεση των πολιτών οι κλιματιζόμενοι χώροι στο 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο ΚΑΠΗ, που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης.

«Είναι μια δύσκολη συνθήκη. Συνιστούμε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την Πολιτική Προστασία και τα αρμόδια υπουργεία», δήλωσε.

Την ίδια ώρα απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

«Ζητούμε από τους πολίτες να αποφεύγουν εργασίες ή να ανάβουν υπαίθριες φωτιές. Ζητάμε σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199», είπε ο κ. Λώλης τονίζοντας ότι ο δήμος έχει στην διάθεσή του δυο υδροφόρες και επίσης έχει εξοπλίσει δυο οχήματα 4Χ4 με μικρές υδροφόρες.

Ερωτηθείς για την κοπή των χόρτων και τον καθαρισμό, ο κ. Λώλης απάντησε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι βροχοπτώσεις φούντωσαν τα χορτάρια και δυσχέραναν τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας «είναι σε εξέλιξη οι εργολαβίες. Δυστυχώς, περάσαμε από τις καθημερινές βροχοπτώσεις στον παρατεταμένο καύσωνα. Όλοι μας προσπαθούμε να κινηθούμε ώστε να καθαριστούν οι περιοχές ευθύνης», είπε ενώ αναφορικά με τα αλσύλλια εξήγησε ότι ομάδες περιπολούν καθημερινά ώστε να έχουν οπτική επαφή και εικόνα.

Νέο κύμα καύσωνα από την Τρίτη

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Κυριακή ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 45 βαθμούς, ενώ τρίτο κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα από την Τρίτη, σύμφωνα με επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON.

Από την Τρίτη έως και την Πέμπτη αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση, καθώς αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας. Την Παρασκευή 28 Ιουλίου οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.

Επίσης ευρεία διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια με σκοπό τον συντονισμό και τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες στη χώρα.

«Γνωρίζουμε πλέον όλοι ότι θα έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες. Όλη η κρατική μηχανή, όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι έξω: στα δάση, στα άλση, στις πόλεις, προκειμένου να μπορέσουν να συνδράμουν το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι εθελοντές μας, το Υπουργείο Υγείας -το ΕΚΑΒ είναι συντονισμένο-, οι δασολόγοι και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος» τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε: «Ζητάμε από τους πολίτες να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δύσκολες μέρες οι οποίες ακολουθούν. Ενημερωθήκαμε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τους μετεωρολόγους μας ότι απ’ ό,τι φαίνεται θα έρθει ένα πολύ δύσκολο τριήμερο (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή) με ακραίες καιρικές συνθήκες και πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν μελτέμια και μποφόρ και νέος καύσωνας στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Οπότε όλοι πρέπει να προσέξουμε και να βοηθήσουμε σε αυτήν την προσπάθεια».