ΗΠΕΙΡΟΣ – Μείωση των προσφύγων που διαμένουν σε δομές

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Αστικής Ομάδας Εργασίας για ζητήματα δημογραφίας και κοινωνικής προστασίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, την οποία συντονίζει ο Δήμος Ιωαννιτών με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στον χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες εκπροσώπους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προσήλωση όλων των εμπλεκομένων στην επίλυση των όποιων προκλήσεων και υπογράμμισε το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας.

Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες προκλήσεις που καλούνται όλοι οι φορείς να αντιμετωπίσουν λόγω των καθυστερήσεων που έχουν προκύψει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους ωφελούμενους.

Ο Δήμος Ιωαννιτών δια του Διαπολιτισμικού Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης «Ακαδημία» συνεισφέρει και στηρίζει όλες τις προσπάθειες των φορέων. Τέλος, απεύθυνε έκκληση για την υποστήριξη των προσπαθειών για τη συγκέντρωση τροφίμων για πρόσφυγες και μετανάστες που έχει ξεκινήσει από τη 10η Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 23 Δεκεμβρίου.

Όπως προέκυψε από τα καταγραφόμενα στατιστικά στοιχεία στην περιοχή της Ηπείρου την τρέχουσα περίοδο έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των διαμενόντων. Συγκεκριμένα διαμένουν συνολικά 2.340 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ ΙΙ». Στο σύνολο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι ωφελούμενοι του προγράμματος HELIOS καθώς και όσοι διαβιούν αυτόνομα.