ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ – Ζητά οριστική λύση στο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα

Την παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αντίστοιχα, για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που δημιουργούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων και όχι μόνο, οι επιδρομές των αγριόχοιρων, ζητά με Αναφορά της, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Κεφάλα.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κατά κύριο λόγο με καλλιέργειες καλαμποκιού, στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, καθώς επίσης και σε άλλες περιοχές, όπως στο Μέτσοβο και στο Πωγώνι, «παραδίδονται» στις αγέλες των αγριόχοιρων, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα και με τους ανεπίσημους υπολογισμούς της επιστημονικής κοινότητας της χώρας καταγράφει αλματώδη αύξηση, χρόνο με το χρόνο.

Πριν την περίοδο της συγκομιδής, οι ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν τροφή, είναι ανυπολόγιστες, με τους καλλιεργητές να βρίσκονται αντιμέτωποι με απώλειες για τη σοδειά τους, αλλά και με απώλεια προσδοκώμενων εσόδων.

Από πέρυσι υλοποιείται η σημαντική πρωτοβουλία μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων για τη συγκρότηση και δράση των συνεργείων εκδίωξης αγριόχοιρων από τις καλλιέργειες, με τη συμμετοχή των κυνηγετικών οργανώσεων και την εποπτεία των Δασικών Υπηρεσιών, όμως είναι προφανές, ότι δεν επαρκεί, λόγω των διαστάσεων του προβλήματος.

Η κα Κεφάλα με την Αναφορά της μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, απευθύνεται στους αρμόδιους Υπουργούς Αγρ. Ανάπτυξης κ. Γεώρ. Γεωργαντά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κων. Σκρέκα αντίστοιχα, ζητώντας την άμεση παρέμβαση για τη λήψη μέτρων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και αφετέρου την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των αποζημιώσεων, ώστε οι πληττόμενοι καλλιεργητές, να λαμβάνουν αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ, περιορίζοντας στο μέτρο του δυνατού τις οικονομικές απώλειες που υφίστανται.