ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Στην κορυφή των τουριστικών προορισμών

Το απόλυτο αγγίζουν οι πληρότητες σε ξενοδοχεία και καταλύματα στην περιοχή μας, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα – Πλήθος κόσμου αναμένεται στην πόλη και τα ορεινά και το τριήμερο των Φώτων

Σε επίπεδα που χρόνια είχαν να δουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, βρίσκεται η επισκεψιμότητα στο νομό Ιωαννίνων, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα, ενώ πρωτοφανής αναμένεται να είναι και το τριήμερο των Φώτων.

Οι πληρότητες άξξιξαν το 100% τόσο μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, όσο και σε Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια, Κόνιτσα και Τζουμέρκα και μάλιστα, για ένα συνεχόμενο διάστημα 15 ημερών, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων, η επισκεψιμότητα αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και να κορυφωθεί το τριήμερο των Θεοφανείων.

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, αποτελεί πλέον μία γενική παραδοχή, ότι ο προορισμός «Ιωάννινα» είναι μία από τις πρώτες επιλογές των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τα συγκεντρωτικά στοιχεία του 2022, να δείχνουν πως το τουριστικό ρεύμα έσπασε το ρεκόρ του 2019, παρότι το πρώτο δίμηνο του έτους, ίσχυαν ακόμη κάποιοι περιορισμοί λόγω της πανδημίας.

Η εικόνα στο αστικό κέντρο των Ιωαννίνων, στο παραλίμνιο μέτωπο αλλά και στους ορεινούς προορισμούς όλες τις ημέρες των εορτών, είναι μία εικόνα που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για το οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρο Σουρέλη, είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός πως ακόμη και οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, καλύφθηκαν αμέσως λόγω της τεράστιας ζήτησης.

«Είναι αλήθεια, ότι δε θυμόμαστε άλλη παρόμοια περίοδο 15 συνεχόμενων ημερών, με πληρότητες στο απόλυτο», ανέφερε ο κ. Σουρέλης για να σημειώσει ωστόσο, ότι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων αφαιρεί ένα σημαντικό σκέλος των εσόδων από την αύξηση του τζίρου των ημερών.

«Σίγουρα μιλάμε για αυξημένα έσοδα σε σχέση με το 2019, αλλά από την άλλη μιλάμε και για αυξημένα έξοδα λόγω του ενεργειακού κόστους, κάτι που μας προβληματίζει όλους», ανέφερε.

Αύξηση διανυκτερεύσεων

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν και δύο επιμέρους στοιχεία που αναδεικνύουν τη γενικότερη μεταστροφή προς το καλύτερο του κλίματος επισκεψιμότητας προς την περιοχή. Το πρώτο είναι η αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων για τις ημέρες αυτές, καθώς από τις 1-2 διανυκτερεύσεις, η πλειονότητα των επισκεπτών έμεινε για 3-4 διανυκτερεύσεις και επίσης, ότι μεγάλο αριθμός επισκεπτών έφτασε στην περιοχή με οργανωμένες διαδρομές και όχι ως μεμονωμένοι.

Τέλος, ο κ. Σουρέλης επισήμανε την αναγκαιότητα να ληφθούν κάποια μέτρα για την ελαχιστοποίηση προβλημάτων, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στο Μέτσοβο λόγω της πολυκοσμίας, σε σχέση με το κυκλοφοριακό, αλλά και με το αεροδρόμιο που λόγω της πυκνής ομίχλης έμεινε στην πράξη κλειστό από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη.