ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Και ξαφνικά… ένταση μεταξύ των εργαζομένων

Άμεσα απάντησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του «Χατζηκώστα» στις δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΠΝΙ, για τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό

Προβλήματα ακόμη και στις σχέσεις των εργαζομένων των δυο νοσοκομείων των Ιωαννίνων, φαίνεται πως προκαλεί η αυξημένη πίεση που υπάρχει πλέον στις ΜΕΛ και στις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του «Χατζηκώστα».

Σε μια περίοδο που η έξαρση της πανδημίας φέρνει ακόμη περισσότερους διαδωληνωμένους, ξαφνικά έρχεται στο προσκήνιο η ένταση στις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ του ΠΓΝΙ και του νοσοκομείου Χατζηκώστα, η οποία ωστόσο έχει… παρελθόν και υπόβαθρο και ξεκινά από την διαχείριση των περιστατικών και της πανδημίας συνολικά, κατά την προηγούμενη περίοδο.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, στην παρούσα φάση, με το ΠΓΝΙ να έχει θέσει σε λειτουργία την 3η ΜΕΛ και με τον συνολικό αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτές να έχει φτάσει τους 45 το πρωί της Πέμπτης, μετά την εφημερία της Τετάρτης και άλλους 12 στη ΜΕΘ, στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου σήμανε καμπανάκι κινδύνου ενόψει ακόμη πιο δύσκολων ημερών το επόμενο διάστημα, αφού τα κρούσματα διατηρούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Έτσι, από τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν αναφορές και αιχμές προς το νοσοκομείο Χατζηκώστα, ότι δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό και πως θα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. Την ίδια ώρα όμως και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, η πληρότητα στις κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεπεράσει το 80% και η χθεσινή εφημερία ξεκίνησε με 20 ασθενείς να νοσηλεύονται ήδη σε σύνολο 24 διαθέσιμων κλινών.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένα τα προβλήματα υποστελέχωσης του Χατζηκώστα, που έχει διαθέσει υγειονομικό προσωπικό για την κάλυψη αναγκών του ΠΓΝΙ και στα προηγούμενα κύματα και την παρούσα περίοδο, οι δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων στο ΠΓΝΙ

Γ. Φλούδα την Τετάρτη στα τοπικά μέσα, θεωρήθηκαν ως «αιτία πολέμου» με τους εργαζόμενους του Χατζηκώστα να «σηκώνουν το γάντι» και να απαντούν ανάλογα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Χατζηκώστα Κων. Καλαμπόκας μετέφερε την έκπληξη, αλλά και τη λύπη των εργαζομένων του νοσοκομείου για τις δηλώσεις αυτές, και παρέπεμψε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ.

«Οποιαδήποτε τροποποίηση ανάλογα με τις ανάγκες της πανδημίας οφείλει να εγκριθεί από τους παραπάνω φορείς και όχι να προταθεί από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ. Θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνη η τοποθέτησή του ότι το ΠΓΝΙ δεν θα δεχτεί περιστατικά σε εφημερία του νοσοκομείου Χατζηκώστα και υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του. Ο σχεδιασμός αναφέρεται σε διαθεσιμότητα 104 κλινών στα δύο νοσοκομεία, τα 80 στο ΠΓΝΙ και τα 24 στο Χατζηκώστα, όπου με μεγάλο ρίσκο και τιτάνια προσπάθεια του συνόλου του προσωπικού, μπορεί να φτάσει τις 30 κλίνες. Μέχρι και σήμερα ακόμη, είμαστε μακριά από την κάλυψη αυτών των κλινών, επομένως αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους ο συνάδελφος κ. Φλούδας προέτρεξε και ζήτησε να αλλάξει ο σχεδιασμός», ανέφερε ο κ. Καλαμπόκας.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 7.317 νέα κρούσματα έπειτα από 348.636 τεστ. Παράλληλα, 63 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ 556 νοησλεύονται σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 459 (82.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 97 (17.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ακόμη, έγιναν 424 εισαγωγές, ενώ δόθηκαν 349 εξιτήρια. Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.317, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 861.117 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 103 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.879 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.075 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 556 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 459 (82.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 97 (17.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.430 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή -10.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 420 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Ήπειρο, χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 221 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 120 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 47 στην Π.Ε. Άρτας, 30 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 24 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Ξεκινά η επίταξη ιδιωτών γιατρών

Εν τω μεταξύ, ξεκινά η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, καθώς δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση που αφορά στην επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε χθες το πρωί την απόφαση, σύμφωνα με την οποία ενεργοποιείται η διαδικασία επίταξης ιδιωτικών ιατρών προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εθνικό σύστημα υγείας, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποβλέπει πρωτίστως στην υγειονομική ασφάλεια αλλά και ταυτόχρονα στην ανάγκη να μην ξανακλείσει η οικονομία και να μείνει ανοιχτή η κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότη «η πανδημία επιμένει» και «δημιουργεί ένα πλέγμα συνεπειών για την πατρίδα μας».

Σύμφωνα με την απόφαση εξουσιοδοτούνται ο υπουργός Υγείας και η αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, όπως προβούν σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’  47), στο αναγκαίο μέτρο και για χρονικό διάστημα ενός μηνός.

Η επίταξη αφορά τις προσωπικές υπηρεσίες ιατρών παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως αναφέρεται, την επίταξη επιβάλλει η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, δεδομένου ότι η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η πληρότητα κλινών κορωνοϊού COVID-19 στην εδαφική περιοχή της 3ης, της 4ης και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η καθημερινή μετατροπή νέων κλινικών σε κλινικές COVID-19 καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας, για την περίθαλψη των νοσούντων από κορωνοϊό COVID-19.