ΟΚΠΑΠΑ – Συνεχής η αναβάθμιση των Παιδικών Σταθμών

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Παπαγεωργίου Δημήτρης, μαζί με τον Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ, Δημήτρη Πάνου και την Διευθύντρια Παιδικής Προστασίας και Προσχολικής Αγωγής, Φωτεινή Θάνου, επισκέφτηκαν την Πέμπτη, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΚΠΑΠΑ και συγκεκριμένα τον 5ο και 6ο Βρεφονηπιακό Σταθμό.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο για την έναρξη της διαδικασίας αιτήσεων εγγραφής στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για το σχολικό έτος 2023-2024, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκε για τις εργασίες που πραγματοποιούνται μέσω του προγράμματος που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για την προσαρμογή των λειτουργούντων Δημοτικών Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης.

Οι εργασίες που έχουν υλοποιηθεί στους Σταθμούς και συνεχίζουν ακόμη, έχουν αναβαθμίσει αρκετά τα κτίρια των Σταθμών, ταυτόχρονα όμως συζητήθηκαν και οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για υλικοτεχνικό εξοπλισμό των Σταθμών και των αύλειων χώρων τους, αλλά και οι ανάγκες σε προσλήψεις προσωπικού έτσι ώστε οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου να λειτουργούν άψογα και να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των δημοτών μας.

Δράση του ΚΕΠ Υγείας

Η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το ΚΕΠ Υγείας του ΟΚΠΑΠΑ του δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΛΙΤΗ».

Το απόγευμα της Τετάρτης στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον καρκίνο του πνεύμονα, που παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα αφού συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια εμφάνισής του, με αποτέλεσμα μία χαμηλή επιβίωση, που φτάνει κατά μέσο όρο τα πέντε έτη.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πνευμονολόγος – φυματιολόγος  Παναγιώτης Ζώης που παρουσίασε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καρκίνο του πνεύμονα και τα ποσοστά εμφάνισής του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι θάνατοι που οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα είναι σε ετήσια βάση περισσότεροι από το άθροισμα των θανάτων από άλλους καρκίνους, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

Στάθηκε όμως κυρίως στην ανάγκη της πρόληψης που μεταφράζεται στον ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο με περιοδικές εξετάσεις σε ασυμπτωματικά άτομα, κάτι που συνιστάται σε όλους τους υγιείς ενεργούς αλλά και στους πρώην καπνιστές, ηλικίας άνω των 50 ετών.

Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου, ενώ παρουσιάστηκε και ένα οπτικοποιημένο μήνυμα του περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη.