«ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» – Σημαντική διέξοδος το Open Mall

Αλλά και αιχμές από τον Σύλλογο Ιστορικού Κέντρου προς την Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων

 

Μια δημόσια παρέμβαση για το ανοιχτό κέντρο εμπορίου, έκανε ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα», διεκδικώντας τον ρόλο που αναλογεί εκ των πραγμάτων στους κατοίκους, και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή

Στα μέσα της εβδομάδας τόσο ο δήμος Ιωαννιτών, όσο και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που είναι οι δύο φορείς υλοποίησης του έργου «Open Mall, με αφορμή το αργυρό βραβείο που απέσπασε η πρόταση στα Best City Awards, εξέφρασε την ικανοποίηση και τα συγχαρητήρια για τη διάκριση, υπενθυμίζοντας τη συμβολή των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων και επαγγελματιών στον σχεδιασμό της πρότασης, από την πρώτη κιόλας στιγμή της σύλληψης της ιδέας.

Σε χθεσινές της δηλώσεις στο Ioannina TV, η Έλλη Κατσάνου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, ανέφερε πως με έκπληξη και λύπη διαπίστωσαν πως στις επίσημες ανακοινώσεις για τη διάκριση και την έναρξη της υλοποίησης του έργου, δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στην προσπάθειά τους.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει άλλωστε και ο Σύλλογος στην σχετική ανακοίνωση, που κοινοποιήθηκε στα τοπικά μέσα, τουλάχιστον μέχρι τις προχθεσινές ανακοινώσεις, παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει, δεν είχε καταστεί εφικτή καμία επικοινωνία με τη δημοτική αρχή.

«Δεν είναι θέμα δυσαρέσκειας, αλλά το θεωρούμε ως αυτονόητη υποχρέωση της εκάστοτε δημοτικής αρχής, να συζητά και να βρίσκει από κοινού λύσεις με τους κατοίκους κάθε περιοχής. Είναι άλλωστε μία περιοχή, που δεν έχει μόνο να περιμένει την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης, καθώς αντιμετωπίζει μία σειρά πολλών ακόμη προβλημάτων, που θα πρέπει να επιλυθούν», σημείωσε η κα. Κατσάνου.

Η προοπτική υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου πάντως, αποτελεί αναμφίβολα, όπως ανέφερε μία σημαντική διέξοδο που μπορεί να αλλάξει και τη μορφή της περιοχής, κυρίως όμως να της προσδώσει σημαντική υπεραξία.

«Αυτό που θα θέλαμε να πούμε στον κόσμο, είναι να κάνουν δικό τους κτήμα το ιστορικό κέντρο της πόλης, να το περπατήσουν, να το «αγγίξουν», γιατί είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης, με τη δική του ξεχωριστή ιστορία, που η αξιοποίησή του και η ανάπτυξή του δε θα ωφελήσει μόνο τους επαγγελματίες ή τους κατοίκους, αλλά θα βοηθήσει όλη την πόλη», ανέφερε η κα. Κατσάνου.

Με την ανακοίνωση πάντως του Συλλόγου την Πέμπτη, όπως σημείωσε, ήδη υπήρξε επαφή και με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με τη διοίκηση του οποίου έχει ήδη γίνει μία συνάντηση, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία της διοίκησης του Συλλόγου με τη δημοτική αρχή.