ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ – Σε ετοιμότητα και για τη νέα αντιπυρική περίοδο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Γιάννενα, η άσκηση «Δια Πυρός 2024»

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου ο μηχανισμός των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και στα Γιάννενα, με κύριο στόχο όλων την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των πυροσβεστικών δυνάμεων, σε όλη τη χώρα διενεργήθηκε η άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός 2024».
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την  επιχειρησιακή αντιμετώπιση μεγάλης αγροτοδασικής πυρκαγιάς και υλοποιήθηκε με ρεαλιστικές ενέργειες καταστολής στο τακτικό επίπεδο με εμπλοκή τόσο των δυνάμεων-πόρων του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και των δυνάμεων-πόρων των εμπλεκόμενων φορέων που συνδράμουν το Πυροσβεστικό Σώμα.
Προκειμένου η άσκηση να προσεγγίζει πραγματικές συνθήκες επέμβασης, επιλέχθηκε ως χώρος διεξαγωγής της άσκησης τα όρια της περιοχής Αμπελιών Σταυρακίου και του οικισμού της Πεντέλης στα Ιωάννινα.
Σημείο έναρξης της πυρκαγιάς ο λόφος Ψηλογορίτσας σε χορτολιβαδική – δασική έκταση η οποία βρίσκεται σε όρια ζώνης μίξης δάσους- αραιοκατοικημένου αστικού ιστού, με σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπως το Ίδρυμα Νεομάρτυς Γεώργιος (Άσυλο Ανιάτων) και του Περιαστικού δάσους Ιωαννίνων.
Όπως εξήγησε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων, Χριστόφορος Μπόκας, αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι να διαπιστωθεί σε ρεαλιστικές συνθήκες ο βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων.
Ο κ. Μπόκας κάλεσε για ακόμη μια φορά τόσο τους εμπλεκόμενους φορείς όσο και τους πολίτες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και εξήγησε ότι πέραν της ατομικής ευθύνης που έχει ο κάθε ένας από εμάς για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες της κάθε υπηρεσίας που εμπλέκεται σε καθαρισμούς δημόσιων χώρων.