Αναδιάταξη δυνάμεων, πριν τον ανασχηματισμό

Αναβάθμιση του Γ. Στύλιου που αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση το πρωί της Παρασκευής, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα.

Από τις αλλαγές που ξεχωρίζουν είναι αυτή του Άκη Σκέρτσου, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας με τις ίδιες αρμοδιότητες, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να παραμένει στη θέση του.

Επίσης, καθήκοντα νέου κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Οικονόμου. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η Αριστοτελία Πελώνη.

Με αφορμή την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές:

– Ο έως χθες Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

– Ο έως χθες Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

– Ο έως χθες Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.

– Ο έως χθεςΥφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.

– Ο έως χθες Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

«Είναι εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι ανασχηματισμός, καθώς δεν μπαίνει κάποιο νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση, λένε κυβερνητικές πηγές για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν.

Η εμπειρία των τελευταίων κρίσεων (πανδημία, φωτιές κλπ) υπέδειξαν το μετασχηματισμό του μηχανισμού στο Μαξίμου, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν αυτές οι κρίσεις, τονίζουν.

Μάλιστα, σημειώνουν πως ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός.

Η ορκωμοσία

Οι υπουργοί της κυβέρνησης ορκίστηκαν το μεσημέρι, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χοροστατούντος του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, Επισκόπου Ωρέων, κ. Φιλοθέου.

Τα άτομα που ορκίστηκαν ήταν ο Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος ως υπουργός Επικρατείας, ο Χρήστος Τριαντόπουλος ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό, ο Ιωάννης Οικονόμου ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό, ο Γεώργιος Στύλιος ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Θεόδωρος Λιβάνιος ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε ευαίσθητη θέση ο Γ. Στύλιος

Ο Γιώργος Στύλιος, αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του Ιωάννη Οικονόμου, σε μία μετακίνηση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου ήταν υφυπουργός αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, η οποία θεωρείται όμως αναβάθμιση για τον βουλευτή Άρτας.

Ο Γ. Στύλιος γεννήθηκε το 1971 στην Άρτα. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων. Είναι μέλος ΔΕΠ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Εργάσθηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα. Διετέλεσε Προϊστάμενος του Τμήματος Εφαρμογών και Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Είναι διδάκτορας (PhD) Πληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ) & Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος μεταπτυχιακού (M.Sc) στα πληροφοριακά συστήματα από το City University Λονδίνου και πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι Βουλευτής Άρτας με τη Νέα Δημοκρατία από το Μάιο του 2012 μέχρι σήμερα, καθώς και επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.). Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2014 διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, καθώς και Εκπρόσωπος της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (PA SEECP).

Δήλωση της Μαρ. Κεφάλα

Στον απόηχο του μίνι ανασχηματισμού η βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ρωτήθηκε για το κυβερνητικό έργο αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις φωτιές έκαναν χιλιάδες στρέμματα ενώ έμειναν άστεγοι και χωρίς εισόδημα δεκάδες πολίτες της Βόρειας Εύβοιας.

Η βουλευτής υποστήριξε ότι ο ανασχηματισμός είχε χαρακτήρα διορθώσεων ώστε να μπορέσουν να «τρέξουν» πιο άμεσα θέματα που αφορούν τις αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχασαν τις περιουσίες τους ή τις επιχειρήσεις τους στις τελευταίες καταστροφικές φωτιές.

Η κα Κεφάλα υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίστηκε πολύ δύσκολες καταστάσεις και πολλές κρίσεις.  «Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε πολλές κρίσεις: Από την πανδημία του κορωνοϊού, μέχρι τα γεγονότα στον Έβρο και τις πυρκαγιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα, σπίτια και επιχειρήσεις»  είπε, συμπληρώνοντας ότι «προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των ανθρώπων που έχασαν το βιος τους από τις φωτιές».

Περιμένουν ανάκαμψη με τα προγράμματα

Τέλος, ρωτήθηκε για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για τα προγράμματα που αναμένεται να «τρέξουν» στο επόμενο διάστημα λέγοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν μέχρι το τέλος του μήνα χρήματα στους πυρόπληκτους αλλά και να ξεκινήσουν τα προγράμματα προκειμένου να πέσουν στην αγορά χρηματικά κεφάλαια ενισχύοντας σειρά δράσεων που θα επανεκκινήσουν την εμπορική και οικονομική λειτουργία».