«Μεγάλος αδελφός» θα ελέγχει το έργο στις 13 Περιφέρειες

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον μηχανισμό παρακολούθησης έργων στις περιφέρειες με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την προώθηση των περιφερειακών σχεδίων που παρουσίασε προεκλογικά

Υπό διακριτική παρακολούθηση θέτει η Κυβέρνηση τις 13 περιφέρειες της χώρας, ώστε να ελέγχει την πορεία των εξελισσόμενων έργων, να διαπιστώνονται τυχόν προβλήματα και καθυστερήσεις και να δίνονται λύσεις, όταν και όπου αυτές είναι αναγκαίες.

Τον μηχανισμό παρακολούθησης των έργων που θα είναι υπό την προεδρία της Κυβέρνησης και τον Άκη Σκέρτσο, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, ζητώντας ακόμη τον καλύτερο συντονισμό για την υλοποίηση των 13 περιφερειακών σχεδίων που είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο.
Εκτός από τον μηχανισμό παρακολούθησης των έργων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τη δημιουργία μίας δημόσιας πλατφόρμας για τα έργα που ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια αλλά και σε κάθε δήμο.

Το μήνυμα ήταν σαφές από την αρχή. «Να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο», ανέφερε οκ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως στόχος είναι η βελτίωση της συνεργασίας χωρίς κομματικούς χρωματισμούς και παρωπίδες.

Ο μηχανισμός παρακολούθησης

Αναφερόμενος στον μηχανισμό παρακολούθησης έργων ο Πρωθυπουργός είπε ότι σκοπός των περιφερειακών σχεδίων ήταν να δεσμευθούν όλοι για σε ένα αναλυτικό σχέδιο για συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο φορέα υλοποίησης ώστε όλοι να μιλάνε την ίδια γλώσσα και να κάνουν κατανομή εργασίας.

«Αξιοποιώντας την εμπειρία αυτή και υπό τον συντονισμό της προεδρίας της κυβέρνησης υπό τον Άκη Σκέρτσο δημιουργείται ένα συνεκτικό πλέγμα έργων και πολιτικών σε τοπικό περιφερειακό και εθνικό επίπεδο έτσι ώστε να εξυπηρετείται η περιφερειακή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με την επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδίων. Ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε και πυκνώνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία με τη βοήθεια ενός σταθερού μηχανισμού παρακολούθησης των περιφερειακών σχεδίων αλλά και της εξέλιξης όλων των έργων που υπάγονται υπό την εποπτεία της προεδρίας της κυβέρνησης και αυτό σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
«Ο στόχος μας μέσω των περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων είναι, ένα εθνικό, παραγωγικό μοντέλο που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του απέναντι σε τρέχουσες αλλά και απέναντι σε διαβλεπόμενες προκλήσεις και κρίσεις. Μπορούμε να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας σε ειδικότερα πεδία, όπως η ορεινότητα, όπως η νησιωτικότητα, αλλά και σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, όπως η απασχόληση, η πολιτική προστασία, οι επενδυτικές ευκαιρίες, η επιστροφή των νέων, η ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών», σημείωσε.

Στρατηγική ενδυνάμωσης και διαφάνειας

Στόχος είναι, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, μια συνεκτική στρατηγική εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ενός σχεδίου που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα απέναντι σε εθνικές και τοπικές προκλήσεις, τονίζοντας πως η ενδυνάμωση των περιφερειών αποτελεί προϋπόθεση ενδυνάμωσης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους.

«Πηγαίνουμε ένα βήμα παρακάτω προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της ενημέρωσης του πολίτη και θα ενεργοποιήσουμε μία δημόσια πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη στην οποία θα παρέχεται λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα που ολοκληρώνονται και υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια και κάθε περιφερειακή ενότητα σε κάθε δήμο της χώρας.

Η πληροφορία αυτή πρέπει να είναι αναλυτική, να έχει στοιχεία χρηματοδότησης, πρόοδο υλοποίησης για σκοπούς και ευρύτερης ενημέρωσης αλλά και για σκοπούς δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων.

Η χώρα μας έχει εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, από τα ταμεία συνοχής, από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, παραπάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ανάπτυξη και νομίζω ότι είναι κοινή μας πρόκληση να μπορούμε να τα διαχειριστούμε με τον πιο επωφελή τρόπο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ

Από την πλευρά ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε μεταξύ άλλων πως:

«Οι περιφέρειες ειδικά, είναι ο αναπτυξιακός βραχίονας του κράτους. Είναι ένας οργανισμός που έχει από τη μια τις αναπτυξιακές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και από την άλλη, φυσικά, τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των συμπολιτών μας. Σήμερα ξεκινάει ένας νέος κύκλος, μία νέα περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να πάμε ακόμα παρακάτω. Θα πρέπει να πάμε και να εργαστούμε ακόμη περισσότερο, να εμβαθύνουμε και άλλο αυτή την ουσιαστική συνεργασία.

Υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά τα οποία θέλουμε να επιλύσουμε και τα οποία θα λειτουργήσουν σε όφελος των τοπικών κοινωνιών και για τα οποία είμαι βέβαιος ότι στην κυβέρνηση θα βρούμε όχι απλά συμπαραστάτες, αλλά και συμμάχους.

Θέλω να γνωρίζετε ότι και οι 13 περιφερειάρχες που είμαστε σήμερα εδώ, άλλοι νεοεκλεγέντες άλλοι επανεκλεγέντες, πιστεύουμε όλοι στο κοινό όραμα να χτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας πάνω στις σωστές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν αφενός στο κράτος να λειτουργεί γρήγορα και ευέλικτα και αποδοτικά και αφετέρου θα βελτιώσει τις συνθήκες όλων των πολιτών σε όλες τις γωνιές της Ελλάδος».