ΗΠΕΙΡΟΣ – Ανταποκρίθηκε στα δύσκολα η Πολιτική Προστασία

Χωρίς σοβαρά προβλήματα πέρασε τελικά η «Μήδεια» από την περιοχή μας – Πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν σήμερα και τις επόμενες ημέρες, όσοι κινούνται με οχήματα σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

 

Χωρίς να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα πέρασε από την Ήπειρο την Κυριακή η «Μήδεια», ένα ακόμη έντονο κύμα κακοκαιρίας.

Από την Παρασκευή η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, είχε προχωρήσει στον συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, περιμένοντας το κύμα κακοκαιρίας και όπως αποδείχθηκε έδωσε λύσεις κυρίως στα δύσκολα ορεινά σημεία του Νομού Ιωαννίνων όπου το χιόνι, σε πολλές περιοχές, ξεπέρασε το ένα μέτρο.

Τη Δευτέρα, τα προβλήματα επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση του παγετού καθώς συνέχισαν να ρίχνουν αλάτι ώστε να κρατηθούν όλοι οι οδικοί άξονες ανοικτοί και φυσικά ανάλογα έπραξαν και στο ορεινό οδικό δίκτυο.

«Ρίξαμε τόνους αλάτι σε πολλά σημεία και συνεχίζουμε να ρίχνουμε όπου χρειάζεται» είπε υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που κάνουν σε όλο το ορεινό δίκτυο. Επίσης, μέχρι αυτή τη στιγμή πολλά ορεινά χωριά του Ζαγορίου αλλά και της περιοχής της Κόνιτσας έχουν πρόβλημα με την ρευματοδότηση» ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Μαυρογιώργος.

«Παραμένει το πρόβλημα σε πολλά χωριά και η ΔΕΗ δουλεύει για να δώσει ρεύμα. Είχαμε πάνω από εκατό δέντρα πεσμένα στα καλώδια …» είπε χθες χαρακτηριστικά.

Σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων, σχεδόν 50 μηχανήματα της αυτοδιοίκησης και ιδιωτών κινήθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι αργά την Κυριακή, οπότε σταμάτησε η χιονόπτωση, δίνοντας τη μάχη του αποχιονισμού και της συνεχούς ρίψης αλατιού ενάντια στον παγετό, στην συνέχεια.

Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν 3.000 τόνοι μόλις σε λίγες ώρες, από το βράδυ του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σε ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων, σχεδόν 50 μηχανήματα της αυτοδιοίκησης και ιδιωτών κινήθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι αργά την Κυριακή, οπότε σταμάτησε η χιονόπτωση, δίνοντας τη μάχη του αποχιονισμού και της συνεχούς ρίψης αλατιού ενάντια στον παγετό, στην συνέχεια. Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν 3000 τόνοι μόλις σε λίγες ώρες, από το βράδυ της Κυριακής έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις, οι βλάβες ήταν σε σημεία που η πρόσβαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας του χιονιού και απαιτήθηκε η κίνηση μηχανημάτων αποχιονισμού για να αποκατασταθεί και στη συνέχεια να μπορέσουν τα συνεργεία να επέμβουν.

Τα προβλήματα στα Γιάννενα

Ταυτόχρονα, από χθες το πρωί , ήταν αναμενόμενο, επικράτησαν πολικές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής, κυρίως στην παραλίμνια περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων, δημιουργώντας «παγίδες» για οδηγούς και πεζούς.

Το βράδυ της Κυριακής διεκόπη η κυκλοφορία στην Ακτή Μιαούλη και στον Μάτσικα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν τα νερά που κάλυψαν το οδόστρωμα εξαιτίας του έντονου κυματισμού της Παμβώτιδας.

«Η χιονόπτωση δεν ήταν μεγάλη, το μεγαλύτερο ύψος χιονιού ήταν γύρω στους 15 πόντους και κυρίως σε χωριά, όπως οι Λυγγιάδες, Μανωλιάσα και Κοσμηρά. Βέβαια, ο παγετός μας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και η χιονόπτωση που έγινε αργά το απόγευμα. Παλέψαμε όλη τη νύχτα να κρατήσουμε το δίκτυο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με τις αλατιέρες και νομίζω πήγαμε καλά», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Λώλης.

Προσοχή στους δρόμους

Εν τω μεταξύ και σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες, το οδικό δίκτυο σε όλη σχεδόν την Ήπειρο, έχει μετατραπεί ή αναμένεται να μετατραπεί σε παγοδρόμιο. Οι δρόμοι έχουν γίνει… γυαλί μετά την χιονόπτωση που είχε προηγηθεί ενώ όπου η χιονόπτωση συνεχίζεται το χιόνι που πέφτει μετατρέπεται κατευθείαν σε πάγο.

Σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων που δεν είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση τους όταν και όπου αυτό απαιτείται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων.

Η Τροχαία Ιωαννίνων

Εξάλλου, αναμφισβήτητα το προηγούμενο ήταν το δυσκολότερο 48ωρο του φετινού χειμώνα μέχρι το επόμενο και για τη δύναμη του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων που κλήθηκε να ρυθμίσει την κυκλοφορία και να λάβει αποφάσεις με βάση την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών αφού μετά τις χιονοπτώσεις ακολούθησε ο ισχυρός παγετός.

Η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στην Εγνατία Οδό αλλά επίσης και στους άξονες Ιωαννίνων – Κακαβιάς και Ιωαννίνων – Αθηνών διακόπηκε για πολλές ώρες και επιτράπηκε από χθες λίγο μετά τις 10.30 το πρωί με την υποχώρηση των έντονων φαινομένων. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τον διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Γ. Αζέλη ήταν ελάχιστα αφού οι παρεμβάσεις λειτούργησαν προληπτικά αποτρέποντας την διέλευση οχημάτων στους μεγάλους οδικούς άξονες, που πιθανότατα θα προκαλούσαν προβλήματα.

Από την άλλη όμως από το πρωί της Δευτέρας η προσοχή στράφηκε στην αντιμετώπιση του παγετού με συνεργεία της Τροχαίας κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών οδικών αξόνων να ελέγχουν τους οδηγούς των Ι.Χ για το εάν έχουν μαζί τους, αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αυτές είναι απαραίτητες για την κίνηση στο ορεινό οδικό δίκτυο, εκτός από την περίπτωση όπως ανέφερε ο κ. Αζέλης που το όχημα έχει χιονολάστιχα.

«Χρειάζεται να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας και τις επόμενες ημέρες αφού ο παγετός θα συνεχιστεί. Αλάτι έχει πέσει από την Πολιτική Προστασία σε όλους τους δρόμους όμως αυτό δε θα πρέπει να μας αφήνει ήσυχους, αλλά ως οδηγοί θα πρέπει να έχουμε τεταμένη συνεχώς την προσοχή μας», σημείωσε ο κ. Αζέλης.

Τα σχολεία στο νομό Ιωαννίνων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, σήμερα Τρίτη οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στα όρια του Δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κλειστά για τη δια ζώσης διδασκαλία, θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δωδώνης, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου, Χρήστου Ντακαλέτση.

Η απόφαση επιβάλλεται λόγω του παγετού που εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών παραμένει σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου του Δήμου και καθιστά επικίνδυνη τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

Ακόμη, με απόφαση του Δημάρχου Πωγωνίου Κων/νου Καψάλη σήμερα Τρίτη θα μείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) και οι Παιδικοί Σταθμοί, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΚΠΑΠΑ ενημέρωσε πως σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου όλοι οι Παιδικοί & Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» Δήμου Ιωαννιτών θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ σήμερα δεν θα λειτουργήσει το ΚΔΑΠ μεΑ του ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών σύμφωνα με την απόφαση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κας Δόμνας Μιχαηλίδου λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, έκανε γνωστό πως οι προσβάσεις προς και από τον Δήμο είναι ανοιχτές, όμως η κίνηση των οχημάτων θα πρέπει, λόγω του ισχυρού παγετού, να γίνεται με μεγάλη προσοχή και θα πρέπει απαραίτητα να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Με απόφαση του Δημάρχου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Τρίτη. Στις περιπτώσεις που άτομα ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, κ.λ.π.) είναι απαραίτητο να μετακινηθούν προς τις πόλεις (π.χ. για εμβολιασμό ή άλλο σοβαρό λόγο), η μετακίνησή τους μπορεί να γίνει με τη βοήθεια του Δήμου.

Ο ΟΚΠΑΠΑ

Ακόμη, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και του ολικού παγετού, ανακοινώνεται από τον ΟΚΠΑΠΑ, ότι συμπολίτες που αδυνατούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν (ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον) μπορούν να απευθύνονται στις δομές του Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Ιωαννιτών, για να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

1. Πρόγραμμα ΒσΣ  Ιωαννίνων: 2651054401

2. Πρόγραμμα ΒσΣ  Ανατολής: 2651066110

3. Πρόγραμμα ΒσΣ  Μπιζανίου: 2651361730

4. Πρόγραμμα ΒσΣ Παμβώτιδας: 2651002811

5. Πρόγραμμα ΒσΣ  Περάματος: 2651086241.

«Να υπενθυμίσουμε ακόμα στους συμπολίτες μας ότι υπάρχει η γραμμή έκτακτης ανάγκης του Δήμου Ιωαννιτών και του ΟΚΠΑΠΑ που λειτουργεί από τις 8:00 το πρωί έως και τις 15:00 το μεσημέρι στο τηλ.2651054269, όπου κυρίαρχο σκοπό έχει την καταγραφή και εξυπηρέτηση αναγκών ευπαθών μοναχικών ατόμων λόγω της πανδημίας. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι η Ομάδα Δρόμου του Υπνωτηρίου Αστέγων ελέγχει καθημερινά την πόλη για την ύπαρξη αστέγων, ιδιαίτερα τώρα που οι καιρικές συνθήκες  είναι αρκετά δύσκολες. Παρακαλούμε πολύ τους συμπολίτες μας, εφόσον εντοπίσουν στην πόλη άστεγους περιφερόμενους, να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο του Υπνωτηρίου Αστέγων (τηλ: 2651073277) από τις 7:00 το πρωί έως και τις 10:00 το βράδυ», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Τέλος, τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι, σύμφωνα με επικαιροποιημένο έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που επικρατεί στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον ισχυρό παγετό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δηλώνει πως έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη αυτή εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

– Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

– Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr