«ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ» – Αφιέρωμα στους Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα και την Wallonie – Bruxelles International (Γαλλική Κοινότητα του Βελγίου) παρουσιάζουν έναν κύκλο αφιερώματος στους αδελφούς Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν.

Στο πλαίσιο των προβολών «Κυριακές στο Πανί» θα προβληθούν οι ταινίες:

Κυριακή 20 Μαρτίου: «Το άγνωστο κορίτσι» (La fille inconnue), Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν, Γαλλία – Βέλγιο, 2016, 106’.

Την ταινία προλογίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου της Ε.Β.Ε. (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος), συγγραφέας.

Η Τζενί είναι μία δυναμική νεαρή γιατρός στη Λιέγη. Εδώ και 3 μήνες έχει αναλάβει το κοινωνικό ιατρείο ενός ηλικιωμένου πια γιατρού, ο οποίος βγαίνει στη σύνταξη, ενώ οι βλέψεις της είναι να κάνει καριέρα σε ιδιωτικό νοσοκομείο με καλύτερο μισθό και προοπτικές. Προς το παρόν όμως δέχεται τους άπορους ασθενείς της περιοχής, κάνει επισκέψεις στα σπίτια κι εκπαιδεύει τον Τζουλιέν, έναν νεαρό φοιτητή, ο οποίος όμως είναι υπερευαίσθητος και μοιάζει να κλονίζεται συναισθηματικά με κάθε περίπτωση που φτάνει στο ιατρείο τους. Η Τζενί προσπαθεί να τον σκληραγωγήσει  καθώς πιστεύει ότι τα αισθήματα μπορούν να αποπροσανατολίσουν ένα γιατρό από την κατεπείγουσα ουσία της δουλειάς του, όταν ένα περιστατικό θα την ταρακουνήσει συθέμελα και θα αλλάξει τη στάση της απέναντι στη ζωή. Ένα κουδούνι στην εξώπορτα του ιατρείου αργά το βράδυ, το οποίο δεν απαντάει διδάσκοντας τον Τζουλιέν ότι «καλό είναι να μάθουν οι ασθενείς να σέβονται το ωράριο», αποδεικνύεται κατεπείγον περιστατικό: μία νεαρή κοπέλα που καταδιώκεται από ένα δολοφόνο της χτυπούσε για να ζητήσει καταφύγιο. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρέθηκε νεκρή. Η Τζενί νιώθει υπεύθυνη και ξεκινά μία πορεία αναζήτησης της ταυτότητας του «άγνωστου κοριτσιού» με όσα μέσα διαθέτει. Δείχνει τη φωτογραφία της στους υπόλοιπους ασθενείς, σε γείτονες, σε νοσοκομεία. Ακολουθεί το νήμα μίας θεωρίας με κίνδυνο τη ζωή της. Ανακοινώνει στην ιδιωτική κλινική ότι δε θα αναλάβει καθήκοντα αλλά θα παραμείνει στο κοινωνικό της πόστο, ενώ, ταυτόχρονα, προσπαθεί να μεταπείσει τον νεαρό Τζουλιέν (που μέσα σε όλα παραιτήθηκε και επέστρεψε στο χωριό του) να μην εγκαταλείψει τα όνειρά του.

Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Ενέλ, Ολιβιέ Μπονόντ, Ζερεμί Ρενιέ, Λούκα Μινέλα.

Κυριακή 27 Μαρτίου: «Ο γιος» (Le fils), Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν, Γαλλία-Βέλγιο, 2002, 104’.

Ο Ολιβιέ, ένας ξυλουργός, που ο γιος του δολοφονήθηκε πριν από πέντε χρόνια, προσλαμβάνει στη δουλειά του τον μόλις αποφυλακισθέντα από το αναμορφωτήριο νεαρό δολοφόνο του παιδιού του. Ο 16χρονος, πια, Φρανσίς, δεν γνωρίζει ποιος είναι ο εργοδότης του και μια περίεργη σχέση αρχίζει ν’ αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Πρωταγωνιστούν: Ολιβιέ Γκουρμέ, Μοργκάν Μαρίν, Ιζαμπέλα Σουπάρ, Ρεμί Ρενό, Κέβιν Λιρόι.

Κυριακή 10 Απριλίου: «Το παιδί με το ποδήλατο» (Le gamin au vélo), Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν, Γαλλία-Βέλγιο, 2011, 87’.

Ο Σιρίλ είναι 12 χρόνων και το μόνο σχέδιο στη ζωή του είναι να βρει τον πατέρα του που τον άφησε προσωρινά σε ορφανοτροφείο. Συναντά τυχαία τη Σαμάνθα, μια κομμώτρια, η οποία συμφωνεί να μένει μαζί της τα Σαββατοκύριακα. Ο Σιρίλ δεν αναγνωρίζει την αγάπη που του δείχνει η Σαμάνθα, την αγάπη που χρειάζεται απελπισμένα για να ηρεμήσει την οργή του.

Πρωταγωνιστούν: Σεσίλ ντε Φρανς, Ζερεμί Ρενιέ, Τόμας Ντορέ.

Κυριακή 17 Απριλίου: «Ροζέτα» (Rosetta), Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν, Γαλλία-Βέλγιο, 1999, 93’.

Η νεαρή Ροζέτα, που ζει με την αλκοολική μητέρα της σε μια παραγκούπολη κάπου στο Βέλγιο, κυνηγημένη από την ντροπή του περιθωρίου, δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα για να διεκδικήσει μια θέση στην κοινωνία, ξεκινώντας από τη βασική προϋπόθεση: να βρει δουλειά.

Πρωταγωνιστούν:  Έμιλι Ντεκέν, Φαμπρίτζιο Ροντζιόνε, Αν Ιερνό, Ολιβιέ Γκουρμέ.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Ώρα έναρξης: 20:30

Οι αδερφοί Νταρντέν (Ζαν-Πιερ και Λυκ) είναι Βέλγοι σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί. Ο Ζαν-Πιερ γεννήθηκε το 1951 και ο Λυκ το 1954. Ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 1975 και από τότε έχουν γυρίσει ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Έχουν κερδίσει, μεταξύ άλλων, δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα: το 1999 για την ταινία «Ροζέτα» και το 2005 για την ταινία «Το παιδί».