50 ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΙΝΟS WINERY – Παρουσίαση του βιβλίου «Άμπελου και Οίνου Ιστορία»

Στα πλαίσια εορτασμού των 50 χρόνων της ZOINOS WINERY, εκδόθηκε από την εταιρεία το βιβλίο «Αμπελου και Οινου Ιστορια –Αμπελουργική ζώνη Ζίτσας», με συγγραφέα τον Στέφανο Κωλέττα.
Η  παρουσίαση του βιβλίου έγινε στα πλαίσια του Πανελλήνιου Συνεδρίου  Ελληνικής Αμπελουργίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας δεν παρέστη στην παρουσίαση εξαιτίας υποχρεώσεων στη Βουλή αλλά έστειλε επιστολή ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Παπαχρήστος.
Ο πρόεδρος της ΖΟΙΝΟΣ Βαγγέλης Αργύρης μίλησε για την οινοποιία «Zoinos» που συμπληρώνει 50 χρόνια και το γιορτάζει στα πλαίσια του πανελλήνιου συνεδρίου αμπελουργίας που έγινε στα Γιάννενα.
Όπως εξήγησε ο κ. Αργύρης ήταν το 1954 όταν ιδρύθηκε το πρώτο μικρό οινοποιείο στη Ζίτσα από αμπελουργούς της περιοχής. Είκοσι χρόνια μετά, το 1974, με τη συνδρομή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, ιδρύθηκε το πρώτο συνεταιριστικό οινοποιείο της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Το 1972 είχε προηγηθεί η αναγνώριση των κρασιών της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας ως ΠΟΠ.
Το 2006, το οινοποιείο αποσπάστηκε από την ΕΑΣ Ιωαννίνων και δημιουργήθηκε η «Zoinos Winery». Σήμερα, εκτός από το οινοποιείο και το αποστακτήριο στη Ζίτσα, η εταιρία διαθέτει κέντρο διανομής και εξυπηρέτησης στα Ιωάννινα και υποκατάστημα-οινοποιείο στην αμπελουργική ζώνη της Πάτρας.
Παράλληλα, έχει στην κατοχή της 120 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων βιολογικής καλλιέργειας με τις γηγενείς ποικιλίες ενώ προχώρησε στη φύτευση 28 ηπειρωτικών ποικιλιών στο πλαίσιο υλοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων. Στην εταιρία απασχολούνται πάνω από 40 άτομα.