Η «ακτινογραφία» των νέων μέτρων στήριξης

Στα 800 εκ. ευρώ το κόστος των νέων παρεμβάσεων για συνταξιούχους, ρύθμιση οφειλών και εξωδικαστικό – Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση 200 έως 300 ευρώ, ποιο το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών – Νέο «παράθυρο» και για νέα μέτρα στήριξης

Τις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας που εξήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξειδίκευσαν, την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
«Η καλή πορεία της οικονομίας, το ακόμα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 και η φετινή εκτέλεση του προϋπολογισμού μάς δίνουν με ασφάλεια τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ για 7 νέες σημαντικές παρεμβάσεις» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
1. Έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 200 – 300 ευρώ σε συνταξιούχους
Η πρώτη παρέμβαση, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, αφορά τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους.
Οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς ή  που η αύξηση της σύνταξής τους ήταν κάτω του 7% θα λάβουν μέχρι το τέλος Μαρτίου έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Η ενίσχυση αυτή καλύπτει πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους και διαμορφώνεται από 200 – 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών και την τυχόν αύξηση που έλαβαν. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 280 εκ. ευρώ.
2. Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
Το δεύτερο μέτρο αφορά την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Επεκτείνεται για άλλους 6 μήνες και ως το τέλος του έτους η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, οι σχολές χορού και τα γυμναστήρια.
Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για το 2ο εξάμηνο του έτους εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.
3. Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
Η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.
4. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων
«Επιδιώκουμε να επιταχύνουμε την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων τόσο μέσω του ΕΛΓΑ όσο και μέσω του πλαισίου στήριξης» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ.
5. Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικύνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
Όπως ανακοινώθηκε, αυξάνεται στα 200 ευρώ από 150 ευρώ μέχρι πρότινος το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικύνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας καθώς επίσης και για υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.
Για τα υπόλοιπα υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων το επόμενο διάστημα. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ οπότε το συνολικό ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 250 ευρώ.
6. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών
«Προχωράμε σε ένα νέο πλαίσιο», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας ανακοινώνοντας τα εξής: Για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 – την τρέχουσα δηλαδή και μία επιπλέον – που αποσβένει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας.
Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερείσπραξη αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που έχουν χαθεί μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευερετήματα των ρυθμίσεων αυτών.
Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή και είχαν ρυθμισμένες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές την 1η Νοεμβρίου του 2021 – που συνέχισαν να την εξυπηρετούν έως σήμερα αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές – δημιουργείται ένα νέο σχήμα.
Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023 μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Σε περίπτωση ένταξης στη νέα ρύθμιση ισχύουν τα ευερετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων.
Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες κατά την 1η Φεβρουαρίου του 2023 πάγιες ρυθμίσεις εφόσον αυτές περιλαμβάνουν αποκλειστικά νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2021. Διαβάστε αναλυτικά όσα ανέφερε για τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
7. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό
«Ο μηχανισμός ρύθμισης λειτουργεί ικανοποιητικά τους τελευταίους μήνες.
Μέχρι σήμερα πάνω από 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς ύψους 1,18 δισ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Σταϊκουρας, σημειώνοντας ότι περίπου 300 νοικοκυριά και επιχειρήσεις ρύθμισαν οφειλές μέσω εξωδικαστικού τις τελευταίες 10 ημέρες.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «παρά τη σημαντική πρόοδο δεν είμαστε ακόμη εκεί που επιθυμούμε».
Στο πλαίσιο αυτό, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες το ΥΠΟΙΚ, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, επιδιώκει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού.
«Υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιριολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη» διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ.
Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού προκειμέ να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγγαστικό δάνειο το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν διασώζοντας την περιουσία τους.
Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, ένας πολίτης που βαρύνεται με μία οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία έχει βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση θα μπορεί να τη ρυθμίσει μέσω του εξωξωδικαστικού μηχανισμού.
Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης αυτών. Ειδικά, ως προς την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης, θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα θα επωφελείται ο πολίτης από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης, όπως είναι η διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής. Επιπλέον, το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα.
Οι βελτιώσεις αυτές καταλαμβάνουν για το μέλλον και τις ήδη επιτευχθείσες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Τα κριτήρια για
τους συνταξιούχους
Εξειδικεύοντας περαιτέρω το μέτρο για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, και ως εκ τούτου δεν ωφελήθηκαν ή ωφελήθηκαν μερικώς από τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, αφορά 1.112.000 συνταξιούχους.
Εξηγώντας τα κριτήρια που θα διαμορφώσουν το ύψος της εφάπαξ ενίσχυσης ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι είναι τρία:
– Τη μερική ή καθόλου αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς
– Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν
– Άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα
Με βάση όλα αυτά, οι συνταξιούχοι επιμερίζονται σε πέντε κατηγορίες. Στις πρώτες τέσσερις εντάσσονται οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν καθόλου την αύξηση του 7,75% και στην πέμπτη κατηγορία είναι όσοι είδαν μικρότερη αύξηση από το 7,75%.
Ειδικότερα:
Οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καμία αύξηση. Πρόκειται για περίπου 120.000 συνταξιούχους, με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ. Θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση της τάξεως των 300 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά και η μόνη ενίσχυση που είδαν τα 250 ευρώ που καταβλήθηκαν τα περασμένα Χριστούγεννα. Πρόκειται για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ. Θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση της τάξεως των 300 ευρώ. «Δίνεται προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους λόγω της δυσανάλογης επίπτωσης που έχει στο εισόδημά τους ο εισαγόμενος πληθωρισμός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Οι συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1.000 και 1.100 ευρώ το μήνα. Έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μόνο μία μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο 36 ευρώ τον χρόνο («γιατί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τους συνταξιούχους που ωφελήθηκαν», εξήγησε ο υπουργός). Πρόκειται για 70.000 συνταξιούχους. Θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση της τάξεως των 300 ευρώ.
Επομένως, 560.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 300 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ το μήνα. Έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο με 111 ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για 300.000 συνταξιούχους και θα λάβουν 250 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι που δεν είδαν ακέραια την αύξηση του 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς, έλαβαν όμως κάποιο μικρότερο ποσοστό:
Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ το μήνα και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους μέχρι 3,49%, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ. Πρόκειται για 94.000 συνταξιούχους. Συνολικά το ποσό των 250 ευρώ θα λάβουν 394.000 συνταξιούχοι.
Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως και 1.600 ευρώ και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους μέχρι 3,49%, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ. Πρόκειται για 33.000 συνταξιούχους.
Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους από 3,5% έως 6,99% θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ. Πρόκειται για 125.000 συνταξιούχους. Συνολικά το ποσό των 200 ευρώ θα λάβουν 158.000 συνταξιούχοι.