ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΖΠΑ – Στο τέλος του 2025 η οριστική παραλαβή του έργου

Απαντήσεις για την πορεία του έργου και την παράταση της προγραμματικής σύμβαση δόθηκαν στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής – «Πράσινο φως» σε νέα έργα ύδρευσης, πολιτισμού, αγροτικών και οδικών υποδομών

 

Τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί με το έργο της ανάπλασης του αύλειου χώρου στο σχολικό συγκρότημα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, συζητήθηκαν εκτενώς στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή το θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την παράταση της προγραμματικής σύμβασης με τον ανάδοχο μέχρι το τέλος του 2025, όπου και αναμένεται να γίνει η οριστική παραλαβή του έργου.

Το έργο βέβαια σύμφωνα με την επιβλέπουσα υπηρεσία και την Περιφέρεια Ηπείρου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, πλην όμως χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί μία αστοχία υλικού στην υπόβαση του χαλαζιακού δαπέδου και επιπλέον προστίθενται ως νέα έργα, η διευθέτηση των ομβρίων και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη.

Το θέμα είχε ενδιαφέρον ακριβώς λόγω των πολλαπλών αντιδράσεων και των τραυματισμών ευτυχώς ελαφρών που υπέστησαν μικροί μαθητές των σχολείων της Ακαδημίας, λόγω της ολισθηρότητας του δαπέδου. Στην παρέμβασή του ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο για «μία πρωτοποριακή μελέτη από το τιμ της κας Καλογιάννη», όμως ένα υλικό απέτυχε και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν οι επιπλέον παρεμβάσεις.

Ένα σοβαρό ζήτημα που άπτεται ωστόσο συνολικά και της λειτουργίας του αύλειου χώρου, όταν οι σχολικές μονάδες δε λειτουργούν ή κατά τη θερινή περίοδο, έθεσε ο Γ. Πρέντζας με το σκεπτικό πως εκτός από το συγκεκριμένο αύλειο χώρο, δεν υπάρχουν άλλοι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι στο κέντρο της πόλης, όπου μπορούν να παίξουν με μία σχετική ασφάλεια, τα μικρά παιδιά. Για το ζήτημα αυτό όμως πέραν της τοποθέτησης φωτιστικών σωμάτων που έχει ήδη γίνει αλλά η ευθύνη λειτουργίας τους ανήκει στην αρμόδια σχολική επιτροπή και στον δήμο Ιωαννιτών, οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν από τον δήμο Ιωαννιτών.

Αγανάκτηση για τις πληρωμές

Παράλληλα, στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Καχριμάνης επέμεινε στο ότι το κεντρικό κράτος δείχνει να αγνοεί και τις ανάγκες και τα αιτήματα των περιφερειών για τις πληρωμές προγραμμάτων που εκτός του ότι δε γίνονται στην ώρα τους, δεν καλύπτουν τελικά ούτε τις μισές από τις ανάγκες που υπάρχουν ειδικά στις έκτακτες συνθήκες.

«Σκεφτείτε ότι από τις έκτακτες ανάγκες που είχαμε λόγω των καταστροφικών καιρικών φαινομένων του 2023, δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε ένα ευρώ, πολύ δε περισσότερο για το 2024…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποφάσεις για νέα έργα

Εξάλλου, έργα ύδρευσης, πολιτισμού, αγροτικών και οδικών υποδομών προωθούνται με αποφάσεις που έλαβε η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αναλυτικά, η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση ενός ακόμη έργου βελτίωσης των αγροτικών υποδομών σε περιοχή της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα αφορά τη βελτίωση – εκσυγχρονισμό των αρδευτικών έργων του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 569.408 ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Τρίτης, η Περιφερειακή Επιτροπή ανέδειξε τους οριστικούς αναδόχους δύο έργων ύδρευσης σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κόνιτσας, που υλοποιούνται στο πλαίσιο υπογραφής αντίστοιχων προγραμματικών συμβάσεων.

Τα έργα αφορούν:

– Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Κλειδωνιάς Κόνιτσας», προϋπολογισμού 670.967,74 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ανάδοχος: Βασίλειος Κουγκουλης & ΣΙΑ Ο.Ε.

– Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ΤΚ Εξοχής Κόνιτσας, προϋπολογισμού 176.612,90 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ανάδοχος: Γεώργιος Ντάφλης.

Ακόμη, από την Περιφερειακή Επιτροπή, αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος (Σπ. Κωνσταντόπουλος) για τη «Συντήρηση Μέκειου Οικοτροφείου», προϋπολογισμού 550.000 ευρώ.

Επίσης, εγκρίθηκε η διαδικασία για υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης του γεφυριού Κλειδωνιάς του Δήμου Κόνιτσας, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, ενώ εγκρίθηκε και η διαδικασία για την εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου «Επέκταση και εκσυγχρονισμός Ιαματικών λουτρών Αμαράντου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 290.964,65 ευρώ.

Από την Περιφερειακή Επιτροπή, αναδείχτηκε ανάδοχος (Πανηπειρωτική ΑΤΕ) για το έργο «Συντήρηση – βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτικών ταπήτων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Φιλιππιάδα» προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

Τέλος, εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων:

– Βελτίωση βατότητας – Κατασκευή και συντήρηση τεχνικών στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 264.314,52 ευρώ.

– Ασφαλτοστρώσεις – συντηρήσεις οδικών τμημάτων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 370.000 ευρώ.

 

Βασίλης Λούπας