ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – «Φρένο» στη δράση εγκληματικής οργάνωσης

Τα μέλη της σπείρας έκλεβαν μηχανήματα έργων μεγάλης αξίας και η λεία της οργάνωσης εκτιμάται στις 645.000 ευρώ – Στόχος η μεταφορά των κλεμμένων μηχανημάτων έργων η μεταφορά τους εκτός Ελλάδας, όπου θα τα μεταπωλούσαν, αυτούσια ή ως ανταλλακτικά

 

Μια σημαντική επιτυχία πρόσθεσε στο ενεργητικό της η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, τα στελέχη της οποίας, μετά από μεθοδική δουλειά και έρευνα, έβαλαν «φρένο» στη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στην κλοπή μηχανημάτων έργων μεγάλης αξίας.

Η επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ήρθε μετά από συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου και το Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας.

Πιο αναλυτικά, για την υπόθεση συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, ενώ ταυτοποιήθηκαν επιπλέον δύο αλλοδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένων κλοπών.

Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαθέτοντας κατάλληλη τεχνογνωσία και μέσα, ενώθηκαν με σκοπό την κλοπή μηχανημάτων έργων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι, αφού εντόπιζαν τα μηχανήματα έργων σε εργοτάξια, στη συνέχεια, με τη χρήση φορτηγών με ρυμουλκούμενα, τα μετέφεραν σε άλλες περιοχές για να τα αποκρύψουν, ενώ κατά τις μετακινήσεις των φορτηγών χρησιμοποιούσαν ως προπομπό αυτοκίνητα.

Πωλούσαν τα μηχανήματα

εκτός Ελλάδας

Απώτερος στόχος των μελών της οργάνωσης, ήταν να μεταφέρουν τα κλεμμένα μηχανήματα έργων εκτός Ελλάδας, όπου θα τα μεταπωλούσαν, αυτούσια ή ως ανταλλακτικά, προσδοκώντας μεγάλα κέρδη.

Ακολουθώντας τον παραπάνω τρόπο δράσης, εξακριβώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται στις παρακάτω υποθέσεις:

• Κλοπή δύο εκσκαφέων, συνολικής αξίας 245.000 ευρώ, που έλαβε χώρα το πρωί της 28ης Νοεμβρίου σε περιοχή της Φθιώτιδας, εκ των οποίων ανευρέθηκε ο ένας από αυτούς στην ευρύτερη περιοχή και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

• Κλοπή χωματουργικού μηχανήματος έργων, αξίας 100.000 ευρώ, που έλαβε χώρα πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Νοεμβρίου σε περιοχή των Ιωαννίνων, το οποίο εντοπίστηκε την 26η Νοεμβρίου, σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, φορτωμένο σε ρυμουλκούμενο επικαθήμενο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

• Κλοπή καμπίνας και μηχανής, συνολικής αξίας 300.000 ευρώ, που αποσυναρμολόγησαν από ερπυστριοφόρο εκσκαφέα από περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας την 18η Οκτωβρίου.

Στον πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

• Ο τράκτορας καθώς και τα δύο ρυμουλκούμενα, που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε μία από τις περιπτώσεις κλοπής στα Ιωάννινα και τη Φθιώτιδα.

• Δύο αυτοκίνητα, που χρησιμοποιήθηκαν ως προπομποί στις παραπάνω κλοπές.

• Τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

• Μια συσκευή εντοπισμού GPS και καμερών.

• Ρουχισμός και γάντια εργασίας.

• Διάφορα κλειδιά και εργαλεία.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

 

Βασίλης Λούπας