ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΜ – Ενημέρωση με… ενστάσεις και προβληματισμούς

Στην πρώτη διαδικτυακή ενημέρωση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Natura στην Ήπειρο, υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων και της μελετητικής ομάδας

 

Ενδιαφέρουσα, με πολλές ενστάσεις, αλλά και… εντάσεις και προβληματισμούς ήταν, την Δευτέρα, η πρώτη ενημερωτική, διαδικτυακή συζήτηση, για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Natura στην Ήπειρο.

Η διαδικτυακή ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης, για την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε την Παρασκευή, παράταση της διαδικασίας μέχρι την 1η Μαρτίου.

Έτσι, στη συζήτηση που έγινε, έστω και μέσω διαδικτύου για ένα τόσο σοβαρό θέμα, υπήρξε διάσταση απόψεων, ανάμεσα στους εκπροσώπους της μελετητικής ομάδας και στους εκπροσώπους φορέων. Μάλιστα φάνηκε ξεκάθαρα πως η διάσταση απόψεων αφορούσε ακόμη και τη στόχευση που καλείται να υπηρετήσει και να επιτύχει η Μελέτη, πολύ δε περισσότερο για το περιεχόμενο των προτάσεών της.

Επίσης, ένα χαρακτηριστικό της χθεσινής διαδικασίας, ήταν και η επιμονή της μελετητικής ομάδας, στο ότι η προσέγγισή της είναι απόλυτα σωστή και πως όσοι συμμετέχουν σε αυτή, έλαβαν υπόψιν τους το σύνολο των περιβαλλοντικών παραμέτρων, όπως αυτές υπάρχουν ή έχουν αναδειχθεί και περιγράφονται στη βιβλιογραφία.

Όπως προαναφέραμε από τη διαδικτυακή ενημέρωση, δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, καθώς οι απόψεις των μελετητών συνάντησαν την αντίδραση των συμμετεχόντων, που επιχείρησαν ο καθένας εκπροσωπώντας έναν διαφορετικό φορέα, να αναδείξουν τις ελλείψεις που υποστήριξαν πως υπάρχουν στην Μελέτη.

Ουσιαστικά και αυτό έχει μείζονα σημασία, από τη διαδικασία της Δευτέρας, φάνηκε ξεκάθαρα πως αφενός μεν οι μελετητές, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις και προτάσεις τους, αφετέρου οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να περιμένουν ώστε οι όποιες αλλαγές, να φέρουν τη σφραγίδα και υπογραφή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Εκκρεμότητες

Παράλληλα, φάνηκε πως κάποιες ανοιχτές εκκρεμότητες παραμένουν και αφορούν στη λίμνη Παμβώτιδα και το λεκανοπέδιο, με τις χρήσεις γης, τα εγκεκριμένα ΓΠΣ των δήμων ή τα ΣΧΟΑΑΠ, όπως επίσης και την ανάθεση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου στον δήμο Ιωαννιτών.

Στο σημείο της κριτικής για την πρόβλεψη απαγόρευσης του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Παμβώτιδα, οι μελετητές τόνισαν πως δεν εννοούν ότι θα πρέπει να μην προχωρήσει η περίπτωση του υδατοδρομίου ή ότι δε θα μπορούν να διεξάγονται οι αγώνες θαλασσίου σκι, από την άλλη όμως δεν απάντησαν με σαφήνεια στο αν για τέτοιου είδους δραστηριότητες, ή και για άλλες παρεμφερείς, θα πρέπει κάθε φορά να εκδίδεται μία Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος και πήραν το λόγο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, η διευθύντρια του δήμου Ιωαννιτών Μάτα Κουμπούρη, εκπρόσωπος του ΑΠΣΙ Πίνδος, ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Νικ. Παπαγρηγορίου, ο πρόεδρος του Α.Σ Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων Κων. Φρίγκας και άλλοι.

Για τη χθεσινή συζήτηση ανακοίνωσε εξέδωσε ο Στ. Καλογιάννης, ο οποίος επισημαίνει ότι η διαβούλευση θα ήταν προτιμότερο να γίνεται διά ζώσης, γιατί είναι πολύ δύσκολο για κάθε πολίτη να λάβει μέρος σε μία ηλεκτρονική διαβούλευση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να επικρατήσουν αόριστες απόψεις ή απόψεις χωρίς τεκμηρίωση.

«Υπάρχει μία σειρά παράλληλων θεμάτων, όπως ενδεικτικά οι επεκτάσεις οικισμών στο λεκανοπέδιο και η διαφύλαξη της γης υψηλής παραγωγικότητας, θέματα ευθέως συνδεδεμένα με την υφιστάμενη ΖΟΕ του λεκανοπεδίου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτά τα θέματα, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο ΠΔ της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης θα δεσμεύσουν το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Ιωαννίνων.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα αφορά τις λειτουργούσες δραστηριότητες (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πτηνοτροφεία, κ.λπ) στις περιοχές προστασίας. Τι πρόκειται να γίνει με αυτές τις δραστηριότητες, εάν οι ρυθμίσεις της νέας ΕΠΜ προβλέπουν μεγαλύτερη προστασία για το περιβάλλον;», σημειώνει ο κ. Καλογιάννης.

Ο Περιφερειάρχης

Για το θέμα της μελέτης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, φαίνεται πως δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

Ο κ. Καχριμάνης, το βράδυ του Σαββάτου στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων, επανήλθε στο μείζον αυτό ζήτημα, για το οποίο πριν από 10 ημέρες είχε ζητήσει την απόσυρση της μελέτης, λέγοντας πως θα γίνει μία «σκληρή μάχη», καθώς οι μελετητές αλλά και κάποιοι άλλοι (δεν τους προσδιόρισε) θέλουν την περιοχή ως ένα μουσείο και όχι ως μία περιοχή στην οποία υπάρχουν και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Υπενθύμισε δε, τις κοινές προτάσεις στις οποίες κατέληξαν οι τοπικοί φορείς στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο του Π.Δ της Παμβώτιδας από το 2013 μέχρι το 2019, όταν Περιφέρεια, δήμοι και Επιμελητήρια είχαν ολοκληρώσει ένα μεγάλο κύκλο διαβούλευσης και συζητήσεων, καταλήγοντας σε ένα κοινό πλέγμα προτάσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ζητώντας από τα μέλη των κυνηγετικών οργανώσεων να παρέμβουν και να συμμετέχουν στη διαβούλευση κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, Νίκος Παπαγρηγορίου, λέγοντας, ότι οι απαγορεύσεις της θήρας, περικλείουν το μεγαλύτερο εύρος των εκτάσεων που σήμερα ασκείται η θήρα στην Ήπειρο και σε περιοχές, όπως η Νεμέρτσικα, τα Στενά του Καλαμά και Αχέροντα, η Μουργκάνα, τα όρη Σουλίου και άλλες περιοχές.