ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΠΠΓΝΙ – Εκπέμπουν SOS σε δραματικούς τόνους

Οι Διευθυντές Τομέων και Κλινικών του Νοσοκομείου με επιστολή τους προς τη Διοίκηση και την 6η ΥΠΕ, αναφέρονται στις δυσμενείς συνέπειες και δυσλειτουργίες που έχει φέρει η μετατροπή του Ιδρύματος σε νοσοκομείο Covid

 

Με μια επιστολή σε δραματικούς τόνους, που επισημαίνει την πραγματικότητα, δηλαδή τα πολλά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που έχει φέρει στις Κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η μετατροπή του σε νοσοκομείο Covid, οι Διευθυντές των Τομέων, εκπέμπουν το δικό τους σήμα κινδύνου,

Συγκεκριμένα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει δύο ΜΕΘ – Covid με 16 κλίνες και δύο κλίνες ΜΕΘ για νεογνά, ενώ το επόμενο διάστημα, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει και την 3η ΜΕΘ δυναμικότητας έξι επιπλέον κλινών και μάλιστα στο χώρο της ανάνηψης του χειρουργείου.

Σύμφωνα με τους Διευθυντές των Τομέων και Κλινικών το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αποτελεί σήμερα την «υγειονομική ναυαρχίδα» της Βορειοδυτικής Ελλάδος  εξυπηρετώντας διπλό σκοπό:  αφενός εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής και Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου μας, αφετέρου κλινικό έργο. «Πρέπει να τονισθεί ότι στα πλαίσια του κλινικού έργου παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε τομείς που άπτονται της προχωρημένης αντιμετώπισης ογκολογικών, καρδιοχειρουργικών, αγγειοχειρουργικών, νευροχειρουργικών, καρδιολογικών, ορθοπαιδικών, παθολογικών (κ.λ.π.)  περιστατικών, που τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής αδυνατούν να παράσχουν» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Στην κοινή επιστολή τους αναφέρουν και τα εξής: «Από την έναρξη της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, περίπου ένα έτος πριν αλλά και μεταγενέστερα, σε πολλές συσκέψεις στο Γραφείο Διοίκησης, με την παρουσία, τόσο της Διοίκησης του ΠΓΝΙ (Διοικητής  και Αναπληρωτής Διοικητής), όσο και του Αναπληρωτή Διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε., είχε εκφραστεί από πολλούς από εμάς, η πεποίθηση, πως ασφαλώς και το Νοσοκομείο μας δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχο στην αντιμετώπιση της επερχόμενης πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προφυλαχθεί όσο το δυνατόν ό ιδιαίτερος χαρακτήρας του, ο οποίος αναφέρθηκε παραπάνω. Αυτή η γενική αρχή έγινε κοινά αποδεκτή και για την υλοποίησή της αποφασίστηκε η ενεργοποίηση και των λοιπών νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής, με σκοπό την εύρυθμη διαχείριση των περιστατικών covid-19.

Δυστυχώς και για λόγους που δεν εξηγήθηκαν επαρκώς, η παραπάνω πρόταση ενώ έτυχε αποδοχής δεν εφαρμόσθηκε, με αποτέλεσμα το Π.Γ.Ν.Ι. να φέρει πλέον το συντριπτικό βάρος της αντιμετώπισης των βαρέως πασχόντων covid-19 ασθενών (ανάπτυξη 24 κλινών ΜΕΘ στο Π.Γ.Ν.Ι. και μόνο 7 κλινών στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας). Επιπρόσθετα, στο Π.Γ.Ν.Ι. αναπτύχθηκαν 4 Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), με αποτέλεσμα   δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των Κλινικών και των Τμημάτων του Παθολογικού Τομέα.

Η απόφαση της μετατροπής του ΠΓΝΙ ουσιαστικά σε νοσοκομείο covid-19 (ιδιαίτερα με την ενεργοποίηση και 3ης αντίστοιχης ΜΕΘ και μάλιστα στο χώρο ανάνηψης του χειρουργείου), αποτελεί κατά τη γνώμη μας λανθασμένη απόφαση για τους παρακάτω λόγους:

A) Οι κλινικές του Παθολογικού Τομέα δεν διαθέτουν πλέον το επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την φροντίδα μη covid ασθενών, με προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν σε άλλες Νοσοκομειακές δομές της Περιφέρειας. Επίσης η μη ύπαρξη διαθέσιμου προσωπικού και ο χωροταξικός περιορισμός των Κλινικών καθιστά δυσχερή έως και αδύνατη την εκπαίδευση φοιτητών και νέων γιατρών,

B) Οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση τη χειρουργική αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών (συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών περιστατικών), που η καθυστέρηση αντιμετώπισής τους επιφέρει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι με την ανωτέρω απόφαση και άμα τη λειτουργία της 3ης ΜΕΘ Covid-19, επέρχεται άμεσος περιορισμός του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς θα είναι διαθέσιμες μόλις 2 χειρουργικές αίθουσες καθημερινά (συν μία για τις ανάγκες του Μαιευτηρίου), οι οποίες θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν σχεδόν αποκλειστικά μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά.

Με βάση τα παραπάνω κρίνουμε, ότι η σχεδόν κατά αποκλειστικότητα αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών με Covid-19 από το Π.Γ.Ν.Ι., αποτελεί δυσμενέστατη εξέλιξη, τόσο για την εκπαίδευση των φοιτητών μας, όσο και για την αντιμετώπιση των ασθενών και δηλώνουμε πως με τις παραπάνω συνθήκες αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στο εκπαιδευτικό και κλινικό μας έργο. Με πλήρη επίγνωση της σφοδρότητας της υγειονομικής κρίσης, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη μη επαρκή συμμετοχή των υπολοίπων Νοσοκομείων της Περιφέρειας Ηπείρου στο σχεδιασμό αντιμετώπισής της και να αποδεχθούμε τη μετατροπή του Νοσοκομείου μας, το οποίο είναι το μοναδικό που μετέχει στην εκπαίδευση φοιτητών και προσφέρει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, πρακτικά σε Νοσοκομείο μιας νόσου, όταν υπάρχουν όλες οι δυνατότητες επανασχεδιασμού των μέτρων. Σας καλούμε, έστω και τώρα, να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του Π.Γ.Ν.Ι., από τη σχεδόν αποκλειστική κάλυψη των αναγκών νοσηλείας σε ΜΕΘ περιστατικών Covid-19, με την ανάπτυξη αντίστοιχων κλινών στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει στελεχιακή και ιατροτεχνολογική ανακατανομή».

Ποιοι υπογράφουν

Την επιστολή υπογράφουν ο Δ/ντής Α’ Χειρουργικού Τομέα, Μιχαήλ Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων, ο Δ/ντής Β’ Χειρουργικού Τομέα, Ευστάθιος Λυκούδης, Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής, ο Δ/ντής Α’ Παθολογικού Τομέα, Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας, ο Δ/ντής Β’ Παθολογικού Τομέα, Λάμπρος Μιχάλης, Καθηγητής Καρδιολογίας, ο Δ/ντής Τομέα Ψυχικής Υγείας, Θωμάς Υφαντής, Καθηγητής Ψυχιατρικής, η Δ/ντρια του Εργαστηριακού Τομέα, Μαρία Αργυροπούλου, Καθηγήτρια Ακτινολογίας, Διατομεακά ο Βασίλειος Κουλούρας, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, ο

Δ/ντής Αναισθησιολογικής Κλινικής, Πέτρος Τζίμας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναισθησιολογίας, ο Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Αναστάσιος Κορομπίλιας, Καθηγητής Ορθοπαιδικής και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, Ιωάννης Καστανιουδάκης, Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας